Μαραθώνιες επαφές των κοινοτικών αξιωματούχων με στελέχη των παραγωγικών υπουργείων
Δυσπιστία και επιφυλακτικότητα για την αποδοτικότητα των μέτρων της κυβέρνησης εξέφρασε το κλιμάκιο των ευρωπαίων αξιωματούχων που από το πρωί της Πέμπτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις ηγεσίες και στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Εργασίας και Άμυνας.Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, άσκησαν πιέσεις για περαιτέρω περικοπή δαπανών, μείωση μισθών και συντάξεων και ευέλικτη αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, παρουσιάσθηκαν πολύ δύσπιστοι ως προς τα στοιχεία που τους προσκομίζονται και ζητούσαν διευκρινίσεις για συγκεκριμένες δαπάνες.
Πάντως, κύκλοι των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας αποσαφήνισαν ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης συντάξεων και μισθών, κατάργησης του 14ου μισθού και αύξησης του ΦΠΑ.
Αντίθετα, εξετάζεται η εισήγηση για την παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα προωθηθεί και το "άνοιγμα" των "κλειστών επαγγελμάτων".
Το απόγευμα της Πέμπτης, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με την υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, στην οποία επισήμαναν την έλλειψη επαρκούς ανταγωνισμού σε πολλούς κλάδους της αγοράς. Ανέφεραν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα υψηλότερα επιτόκια, ενώ της παρέδωσαν έγγραφο, στο οποίο περιγράφονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας υποψήφιος επενδυτής στη χώρα μας.
Οι απεσταλμένοι συναντήθηκαν και με υπηρεσιακούς παράγοντες της γενικής διεύθυνσης οικονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Άμυνας. Οι παράγοντες δεσμεύτηκαν για περικοπές των λειτουργικών δαπανών κατά 12 με 13%, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν λεπτομέρειες για τον τρόπο.
Την Παρασκευή, το κλιμάκιο θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Ελλάδα και θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.
Η Αθήνα πρόκειται να υποβάλει εντός του μηνός το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση του, ενώ κάθε μήνα θα παρακολουθείται στενά η τήρηση του Προγράμματος από την Ελλάδα.
Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι επικεντρώνονται στο ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων που περιλαμβάνονται στο ΠΣΑ, ζητώντας την ποσοτικοποίηση των αποτελεσμάτων που θα έχουν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.
Ως “πολύ εποικοδομητικό” χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής το κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση του ευρωπαϊκού κλιμακίου με επιχειρησιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Πεταλωτής, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι “δεν έγινε έλεγχος ούτε επιθεώρηση, απλώς έγινε μια συνεργασία των υπουργείων με το κλιμάκιο”.
Tην ίδια στιγμή η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέκλεισε την Πέμπτη κάθε περίπτωση οικονομικής διάσωσης, από τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, της Ελλάδας.πηγη:http://www.skai.gr