Με εξαίρεση το Μουσείο της Ακρόπολης, το 2009 χαρακτηρίζεται από γεγονότα του αστυνομικού δελτίου, φωτιές και τη γρίπη Της Λινας Γιανναρου
Είχε μπει άσχημα. Νωπές οι μνήμες από τον ταραχώδη Δεκέμβρη, εκείνο τον αναίτιο θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά και έντονο το μούδιασμα από την πρωτοφανή επίθεση με καυστικό υγρό εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Το 2009 είχε μπει με τους χειρότερους οιωνούς -συν τη δαμόκλειο σπάθη της οικονομικής κρίσης, μια γενικευμένη αίσθηση επερχόμενου κινδύνου. Οι οιωνοί «βγήκαν» δυστυχώς.
Δεν είναι μόνο η εμφάνιση της «νέας τρομοκρατίας» και τα αυξανόμενα κρούσματα βίας στην κοινωνία, ούτε η γρίπη ούτε ακόμα οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Είναι η αίσθηση ότι σαν κοινωνία δεν προχωράμε, ότι το κράτος μένει στάσιμο, δεν μαθαίνει από τα λάθη του. Στα θετικά, πέρα από την τονωτική ένεση του Μουσείου της Ακρόπολης, η αφύπνιση της νεολαίας - περιβαλλοντικές εκστρατείες, κινήσεις πολιτών, διαδικτυακές πρωτοβουλίες, ακόμα και αψιμαχίες, όλα τροφοδοτούνται από τους νέους. Για να δούμε...
Επανεμφάνιση Επαναστατικού Αγώνα
Στις 5 Ιανουαρίου, τη χώρα ξυπνά ο εφιάλτης της νέας τρομοκρατίας. Μετά ενάμιση χρόνο σιωπής, ο Επαναστατικός Αγώνας, η τρομοκρατική οργάνωση που εμφανίστηκε μετά την εξάρθρωση της 17Ν, δίνει δολοφονική «απάντηση» στον φόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πραγματοποιώντας ένοπλη επίθεση εναντίον αστυνομικών στα Εξάρχεια. Από τις σφαίρες των δραστών τραυματίζεται σοβαρά ο 21χρονος αστυνομικός Διαμαντής Μαντζούνης.
Απαγωγή Παναγόπουλου
Τα ξημερώματα της Τρίτης 20 Ιανουαρίου, η οικογένεια του Περικλή Παναγόπουλου και οι διωκτικές αρχές ανασαίνουν με ανακούφιση. Ο 74χρονος εφοπλιστής απελευθερώνεται από τους απαγωγείς του και είναι καλά στην υγεία του. Η περιπέτεια είχε ξεκινήσει μία εβδομάδα νωρίτερα, το πρωί της 12ης Ιανουαρίου, έξω από την έπαυλη του ιδρυτή τής Super Fast Ferries, στο Καβούρι. Οι δράστες απέκλεισαν το δρόμο από όπου καθημερινά διερχόταν με το αυτοκίνητό του ο εφοπλιστής και τον απήγαγαν, μαζί με τον οδηγό του τον οποίο απελευθέρωσαν λίγο αργότερα στο Κορωπί. Οι απαγωγείς δεν επικοινώνησαν αμέσως με την οικογένεια για τα αιτήματά τους και η ανησυχία των οικείων του Περικλή Παναγόπουλου είχε φτάσει στο κόκκινο: ο εφοπλιστής έπασχε από σοβαρή ασθένεια και έχρηζε καθημερινής φαρμακευτικής φροντίδας. Τις διαπραγματεύσεις αναλαμβάνει η σύζυγος του Παναγόπουλου, η οποία απευθύνει δραματική έκκληση από τηλεοράσεως για την απελευθέρωσή του. Εν τέλει, όλα βαίνουν καλώς και εξαπολύεται ανθρωποκυνηγητό από την αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών. Στις αρχές Ιουλίου, η απαγωγή εξιχνιάζεται -συλλαμβάνονται δέκα άτομα, τα οποία φέρεται να συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση μαζί με πέντε ακόμα εγκλείστους φυλακών. Τις ημέρες που ακολουθούν, ξεδιπλώνεται η δράση του «συνδικάτου του εγκλήματος», επικεφαλής του οποίου φέρεται να είναι ο κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων Παναγιώτης Βλαστός. Οι συνομιλίες του με τους συνεργούς του μέσα από τη φυλακή, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, προκαλούν φρίκη και ανησυχία για την ελευθερία κινήσεων διαβόητων κακοποιών ακόμα και πίσω από τα σίδερα.
Νέα τρομοκρατική οργάνωση
Η νεοεμφανιζόμενη οργάνωση Σέχτα Επαναστατών, σε κείμενο προκήρυξης αποθηκευμένο σε CD που τοποθετήθηκε στο μνήμα του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στο νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου, αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του αστυνομικού τμήματος Κορυδαλλού τα ξημερώματα της 3ης Φεβρουαρίου. Οι δράστες του χτυπήματος πραγματικά γάζωσαν το κτίριο όπου στεγάζεται το Α.Τ. Κορυδαλλού, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί. Οι έρευνες των Αρχών δεν οδηγούν πουθενά, έως ότου η Σέχτα κάνει εκ νέου την εμφάνισή της, και αυτή τη φορά με ακόμα πιο άγριες διαθέσεις. Στις 16 Ιουνίου, η οργάνωση εκτελεί εν ψυχρώ τον 41χρονο υπαρχιφύλακα Νεκτάριο Σάββα στα Ανω Πατήσια. Ο άτυχος αστυνομικός συμμετείχε στη φύλαξη της Σοφίας Κυριακίδου, πρώην συζύγου του Αγγελέτου Κανά, τότε κατηγορουμένου για συμμετοχή στον ΕΛΑ. «Ολοι στα Πατήσια γνωρίζαμε ποιοι είναι και ποιους φυλάνε», είπαν οι κάτοικοι της περιοχής.
Δεύτερη απόδραση με ελικόπτερο
Στις 22 Φεβρουαρίου αποδείχθηκε περίτρανα ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Παλαιοκώστας και Ριζάι κατόρθωσαν για δεύτερη φορά να αποδράσουν από τις φυλακές Κορυδαλλού από... αέρος, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα το υπουργείο Δικαιοσύνης και εγείροντας πληθώρα ερωτημάτων για την έκταση της διάβρωσης του συστήματος εκ των έσω. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαίτησε να «πέσουν κεφάλια» και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε την παραίτηση του ειδικού γραμματέα, του προϊσταμένου του Σώματος Επιθεώρησης και του διευθυντή του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού. Σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων ετέθη ο διευθυντής Σωφρονιστικής Πολιτικής του υπουργείου και σε διαθεσιμότητα δύο αρχιφύλακες, ένας υπαρχιφύλακας, τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι και δύο εξωτερικοί φρουροί. Ανακοινώνεται η κατάργηση της ανωνυμίας του κατόχου καρτοκινητών τηλεφώνων... Στις 16 Νοεμβρίου, ο Αλκέτ Ριζάι και η 33χρονη σύντροφός του, γνωστή ως «Σούλα», συλλαμβάνονται στο Ανω Σούλι Γραμματικού. Ο Παλαιοκώστας αποχαιρετά το 2009 άφαντος.
Γρίπη
«Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας». Πόσες και πόσες φορές δεν ακούσαμε τη φράση αυτή από χείλη αρμοδίων, με αρχή τη 18η Μαΐου οπότε ο φόβος της γρίπης εγκαταστάθηκε και επισήμως στη χώρα μας. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης αφορούσε έναν 19χρονο Ελληνα φοιτητή στις ΗΠΑ που είχε επιστρέψει στη χώρα μας για διακοπές. Ο νεαρός παρέμεινε για επτά ημέρες στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του Σισμανογλείου, έως ότου ανάρρωσε πλήρως. Δύο μήνες αργότερα, στις 21 Ιουλίου, ανακοινώνεται από τις Αρχές το πρώτο «σοβαρό κρούσμα» της γρίπης -ένας 33χρονος στην Κρήτη, με υποκείμενο νόσημα-, ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου καταγράφεται ο πρώτος θάνατος ασθενούς ο οποίος δεν αντιμετώπιζε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Ενα μήνα αργότερα ξεκινά το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού, αλλά η δυσπιστία για τη χρησιμότητα ή και την επικινδυνότητα του εμβολίου έχει επικρατήσει ως άλλος «ιός». Εως το τέλος του 2009, μόλις 354.537 άτομα έχουν εμβολιαστεί.
Επίθεση σε σχολή ΟΑΕΔ
«Δεν έχω λόγο να ζω, είμαι πολύ εγωιστής για να πεθάνω και να σας αφήσω να ζήσετε. Θα σας στερήσω ό,τι πολυτιμότερο έχετε πριν βάλω τέλος στη ζωή μου. Οποιος βρεθεί μπροστά μου θα πεθάνει. Μέχρι στιγμής δεν έχω εισπράξει άλλο από απόρριψη. Είμαι απογοητευμένος από όλους, δεν έχω κανένα σεβασμό ούτε για τη δική μου ούτε για τη δική σας ζωή». Στις 10 Απριλίου, όλη η Ελλάδα ανατρίχιασε από την είδηση. Το αδιανόητο, αυτό που «δεν συμβαίνει εδώ», συνέβη. Ο Δημήτρης Πατμανίδης, 19χρονος σπουδαστής, εισέβαλε ένοπλος στη σχολή του ΟΑΕΔ στην Π. Ράλλη, άνοιξε πυρ εναντίον των συμμαθητών του και στη συνέχεια έδωσε τέλος στη ζωή του. Το παραπάνω κείμενο βρέθηκε σε σημείωμα στην τσέπη του. Νωρίτερα είχε αναρτηθεί στη σελίδα του στο Myspace, μαζί με φωτογραφίες του με όπλα. Κανείς δεν είχε δώσει σημασία. «Εχω γνωρίσει μόνο ένα άτομο που αξίζει σαν άνθρωπος και με την οποία νόμιζα ότι είχαμε ερωτευθεί. Νιώθω πολύ άσχημα που με απέρριψε και ελπίζω ότι με αυτό που θα κάνω την Παρασκευή θα αλλάξει γνώμη», έγραφε.
Νέο Μουσείο Ακρόπολης
Η περηφάνια που νιώσαμε εκείνο το Σάββατο, 20 Ιουνίου, παρακολουθώντας από την τηλεόραση τα πλάνα από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων, ήταν μόνο η αρχή. Το εκπληκτικό κτίριο με τα μοναδικά εκθέματά του που μεταφέρθηκαν με μια γιγαντιαία επιχείρηση από τον Βράχο της Ακρόπολης έγινε η καλύτερη αφορμή να ξαναγαπήσουμε την πόλη μας, να την περπατήσουμε, να αισθανθούμε και πάλι Αθηναίοι. Σε δεύτερο επίπεδο, έδωσε το καλύτερο επιχείρημα στο αίτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.
Απαγόρευση του καπνίσματος
«Την 1η Ιουλίου η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο». Η καμπάνια «έτρεχε» για μήνες, αλλά λίγο η γενικευμένη δυσπιστία για την εφαρμογή οποιουδήποτε νόμου, λίγο η καλοκαιρινή διάθεση, η περίφημη καταληκτική ημερομηνία για την προσαρμογή στα νέα μέτρα πέρασε χωρίς να το καταλάβουμε. Την 1η Ιουλίου η Ελλάδα δεν έσβησε το τσιγάρο, απλώς άρχισε να μαθαίνει πώς να το κρύβει κάτω από το τραπέζι. Μέχρι σήμερα, ελάχιστα εστιατόρια και μπαρ έχουν συμμορφωθεί με τον νέο νόμο -το διαπιστώσαμε όλοι (και) στην έξοδο της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.
Πυρκαγιές στη Β.Α. Αττική
Το καλοκαίρι όδευε στο τέλος του -κανείς στις αρμόδιες υπηρεσίες δεν το ομολογούσε ανοιχτά, ωστόσο κοινή ήταν η ανακουφιστική αίσθηση πως ο κίνδυνος των πυρκαγιών είχε παρέλθει. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, τη στιγμή της χαλάρωσης των Αρχών, ξεκίνησε ο πύρινος όλεθρος. Η καταστροφή δεν είχε προηγούμενο. Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, από το Σάββατο 22 Αυγούστου μέχρι τη Δευτέρα 24 του μηνός, χάθηκαν 295.000 στρέμματα δάσους σε Βορειοανατολική Αττική, Βοιωτία και Εύβοια. Για μία ακόμη φορά, οι Αρχές δεν κατάφεραν να συντονιστούν (πάλι έφταιξε ο στρατηγός... άνεμος), έμοιαζε τίποτα να μη μας είχε γίνει μάθημα από το τραγικό καλοκαίρι του 2007. Το 2009 θα μείνει στην Ιστορία ως η χρονιά που κάηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου το αναγεννημένο δάσος του Πεντελικού όρους. Και η χρονιά που (ελπίζουμε να) αντιληφθήκαμε ότι όταν η πόλη εισέρχεται τόσο βίαια στη φύση, η καταστροφή θα είναι πάντα προ των πυλών.
Επίθεση εναντίον Α.Τ. Αγίας Παρασκευής
Νέα τρομοκρατική επίθεση, αυτή τη φορά εναντίον του αστυνομικού τμήματος της Αγίας Παρασκευής, εξαπέλυσαν άγνωστοι το βράδυ της παραμονής της 28ης Οκτωβρίου. Συνολικά τραυματίστηκαν έξι άτομα, εκ των οποίων μία γυναίκα δόκιμος και ένας ειδικός φρουρός σοβαρά. Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν «καθαρά», οι Αρχές βρίσκονταν στο σκοτάδι. Πράγματι, την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβε πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση με την ονομασία ΟΠΛΑ (Ομάδες Προλεταριακής Λαϊκής Αυτοάμυνας).
Ενας χρόνος από τον Δεκέμβρη
Οταν ο Δεκέμβρης φτάνει, ο φόβος για επανάληψη των επεισοδίων του 2008 έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σχεδόν σε κάθε γωνιά του κέντρου της πόλης ενισχύει την αίσθηση του φόβου και της αναμονής. Εν τέλει, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξανδρου κινούνται σε ειρηνικό κλίμα, τα επεισόδια είναι μεμονωμένα -αντίθετα, οι προσαγωγές είναι πρωτοφανείς. Το 2008 η αστυνομία παρακολουθούσε αμέτοχη, το 2009 έδρασε «προληπτικά», ξεσηκώνοντας νέο γύρο αντιπαραθέσεων. Την ίδια ώρα, οι νέοι «εγκαλούνται» που δεν βγήκαν τόσο μαζικά στους δρόμους... Εν τω μεταξύ, η απόδοση δικαιοσύνης για την υπόθεση Γρηγορόπουλου εκκρεμεί -προτείνεται η δίκη να μην πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Τελικά αποφασίσθηκε να διεξαχθεί στην Αμφισσα.πηγη:http://news.kathimerini.gr/
|
|