Πόσες περιπτώσεις πανεπιστημίων υπάρχουν στον κόσμο όπου οι φοιτητές τους στην ερώτηση αν αποτελούσε ο κλάδος σπουδών τους την «πρώτη επιλογή» τους απαντούν σε ένα ποσοστό 54% «όχι»; Μάλλον καμία. Με εξαίρεση την ελληνική περίπτωση- ή, σωστότερα, το ελληνικό πρόβλημα. Το 70% των πτυχιούχων του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης απασχολείται σήμερα σε εργασία που δεν έχει καμία σχέση με τις σπουδές τους
Η 25χρονη Βίβιαν, που τελείωσε εφέτος τις σπουδές της στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες σε τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παραδέχεται ότι στόχος της δεν ήταν να σπουδάσει αυτό που της άρεσε - πάντα ήθελε να γίνει ηθοποιός- αλλά να βρει δουλειά. Αυτό άλλωστε μπορούσε να της προσφέρει ένα εξεταστικό σύστημα στο οποίο οι υποψήφιοι έχουν πολλές επιλογές να μπουν σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα, αλλά ελάχιστες πιθανότητες να σπουδάσουν αυτό που θέλουν.
Στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης- κλάδο σπουδών ο οποίος κατά το πρόσφατο παρελθόν οδηγούσε σε περιζήτητο πτυχίο- μόνο το 17% των αποφοίτων του χαρακτηρίζει ως «πρώτη επιλογή» τα προγράμματά του και ένα 27% ως «δεύτερη επιλογή». Οπως αποκαλύπτει έρευνα του επίκουρου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Χριστ. Βερναρδάκη που έγινε στους αποφοίτους του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ένα 70% του δείγματος που επελέγη απασχολείται σήμερα σε εργασία που δεν έχει καμία σχέση με τις σπουδές του. Ταυτοχρόνως ένα 16% του δείγματος θεωρεί πολύ μεγάλο τον κίνδυνο να χάσει ξαφνικά τη δουλειά του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι του τμήματος είναι η ετεροαπασχόληση, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (15%) αναφέρει ακόμη μεταξύ των προβλημάτων τους τον χαμηλό μισθό, την εργασία για πολλές ώρες (10%) και το καθημερινό στρες (8%).
Ενα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι ότι μεγάλος αριθμός πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας παράγει σήμερα ένα ημι-εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, που απασχολείται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, όπου επίσης δεν μπορεί να διατηρήσει τη θέση του αν δεν παρουσιάσει τίτλους μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών. Ετσι, το 30% των πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά προβλήματα στην απόκτηση μιας σταθερής εργασιακής σχέσης, ενώ ένας στους τέσσερις νέους και νέες με πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ δεν απασχολείται σε αντικείμενο αντίστοιχο των σπουδών του.
Οι αποκαλύψεις της έρευνας
* Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών είναι ικανοποιημένοι με το επίπεδο των σπουδών τους σε ένα ποσοστό 90% και σε ένα ποσοστό 88%, αντιστοίχως, από το διδακτικό προσωπικό του. Το ποσοστό αυτό όμως «πέφτει» στο 42% στην ερώτηση που αφορά τα θέματα εξυπηρέτησής τους από τις γραμματείες, ενώ ένα 33% του δείγματος επιλέγει την απάντηση «όχι και τόσο ικανοποιημένοι» στα θέματα υλικοτεχνικής υποδομής του ιδρύματός τους. * Στην ερώτηση «αν γυρίζατε τον χρόνο πίσω, θα ξανασπουδάζατε Πολιτικές Επιστήμες;» ένα 42% απαντά «ναι» και ένα 24% «μάλλον ναι», αλλά ένα 17% «μάλλον όχι» και ένα 16% «σίγουρα όχι».
* Σε δεύτερο πτυχίο έχει αποφασίσει να προχωρήσει το 24% του δείγματος, ενώ το 75% επιλέγει το «όχι».
* Μεταπτυχιακές σπουδές θέλει να κάνει το 72% των ερωτηθέντων, ενώ το 28% απαντά ότι δεν θα συνεχίσει τις σπουδές του (στην Πολιτική Ανάλυση και στους Πολιτικούς Θεσμούς κατευθύνεται το 30%, στα Οικονομικά και στους Ανθρώπινους Πόρους το 23%, στις Ευρωπαϊκές Σπουδές το 10%). Η επιλογή αυτή γίνεται με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση, απαντά το 66% του δείγματος.
* Το 65% του δείγματος επιθυμεί να κάνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ελλάδα, ενώ το 22% στην Αγγλία. Μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές ένα 31% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επιθυμεί να κάνει και διδακτορικές σπουδές.
* Το 16,9% των νέων που απάντησαν στη διάρκεια της έρευνας είναι σήμερα άνεργοι. Ο μέσος όρος ανεργίας για εκείνους που αποφοίτησαν το 2005 είναι 12,9 μήνες και για όσους αποφοίτησαν τα επόμενα χρόνια 12,2 μήνες.
* Το 70% εκείνων που ετεροαπασχολούνται σε προσωρινές ή εποχικές δουλειές απαντά ότι δεν μπορεί να βρει δουλειά πλήρους απασχόλησης.
* Το 51% του δείγματος απάντησε ότι λαμβάνει σήμερα καθαρές αποδοχές από 751 ως 1.250 ευρώ, ένα 22% ότι λαμβάνει αποδοχές από 501 ως 750 ευρώ και ένα 4% λιγότερα των 500 ευρώ. Πάντως με προκήρυξη δηλώνει ότι βρήκε δουλειά το 23% των ερωτηθέντων, ενώ το 42% βρήκε δουλειά μέσω γνωστών, φίλων ή της οικογένειάς του. πηγη:http://www.tovima.gr