Τα σημερινά εγκαίνια του υψηλότερου κτιρίου του κόσμου, του Πύργου του Ντουμπάι, επισκιάζονται από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εμιράτο: το Μπουρτζ Ντουμπάι αποτελεί σύμβολο της υπέρμετρης ανάπτυξης και των χρηματοπιστωτικών υπερβολών του.
O εμίρης του Ντουμπάι, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ, εγκαινιάζει σήμερα την υλοποίηση ενός φαραωνικού σχεδίου, του Βurj Dubai (Πύργος του Ντουμπάι). Από τη βάση ώς την κορυφή του, αυτός ο σούπερ ουρανοξύστης έχει ύψος πάνω από 800 μέτρα (το ακριβές τελικό ύψος του παρέμενε την παραμονή των εγκαινίων του καλά φυλαγμένο μυστικό). Είναι περισσότερα από 300 μέτρα ψηλότερος από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, το κτίριο Τaipei 101 στην Ταϊβάν. Είναι επίσης η υψηλότερη ανθρώπινη κατασκευή στον κόσμο, αφού ξεπερνάει τα 629 μέτρα του ιστού ΚVLΥΤV στη Βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ.
Ο χαλύβδινος, ντυμένος με γυαλί ουρανοξύστης μοιάζει με γιγάντια υποδόρια βελόνα που τρυπάει τον ουρανό της ερήμου. Οι 169 όροφοί του περνούν από αρκετές κλιματικές ζώνες. Η θερμοκρασία στην κορυφή του είναι ώς και 10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη απ΄ ό,τι στη βάση.
Το Μπουρτζ Ντουμπάι αποτελεί το αποκορύφωμα των φιλοδοξιών του σεΐχη Μοχάμεντ για το εμιράτο. Είναι η πρώτη φορά που ο αραβικός κόσμος διεκδικεί τον τίτλο του υψηλότερου κτιρίου από το 1311, όταν ο καθεδρικός ναός του Λίνκολν στην Αγγλία ξεπέρασε το ύψος της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας. Ωστόσο, μετά την κρίση που έπληξε το Ντουμπάι- έκανε τις τιμές των ακινήτων να πέσουν κατά 50% και ανάγκασε τον σεΐχη Μοχάμεντ να ζητήσει βοήθεια 25 δισ. δολαρίων από τον πλούσιο γείτονά του, το Αμπού Ντάμπι- επικριτές απορρίπτουν ήδη τον πύργο ως ένα φανταχτερό μνημείο μιας χαμένης δεκαετίας που χαρακτηρίσθηκε από ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία.
Κυρίως για κατοικίες
Το Μπουρτζ προορίζεται κυρίως για κατοικίες. Έχει 900 στούντιο και διαμερίσματα έως τεσσάρων υπνοδωματίων και 144 κατοικίες σχεδιασμένες από τον Τζόρτζιο Αρμάνι. Στεγάζει επίσης το πρώτο ξενοδοχείο του Ιταλού σχεδιαστή. Η ανέγερσή του κόστισε 1,13 δισ. ευρώ και η κατασκευάστρια εταιρεία ακινήτων Εmaar έχει εισπράξει 790 εκατ. ευρώ πουλώντας διαμερίσματα αφότου άρχισε η κατασκευή του, το 2004. Ωστόσο, μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων οι επενδυτές έχουν συνολικές ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Στον πύργο υπάρχουν ακόμη γραφεία επιφανείας 28.000 τ.μ. Μέχρι στιγμής δεν έχει ενοικιασθεί κανένα και αναλυτές αναρωτιούνται πόσες εταιρείες θα μετακομίσουν εκεί. Το κτίριο είναι ένας αναμφισβήτητος θρίαμβος της μηχανικής. Κατά την κατασκευή του, οι μετρήσεις έπρεπε να γίνονται λίγο πριν από την αυγή, όταν το κτίριο βρισκόταν «σε ανάπαυση»- δεν διαστελλόταν από τη ζέστη της ημέρας (έως 50 βαθμοί Κελσίου) ούτε συστελλόταν από το ψύχος της νύκτας. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργατών καταγγέλλουν ότι κατασκευάστηκε με εργάτες από την Ινδία και το Πακιστάν που δούλευαν σαν σκλάβοι για 5 δολάρια την ημέρα. Επίσης οι οικολόγοι έχουν επικρίνει την τεράστια ενεργειακή κατανάλωσή του.πηγηhttp://www.madata.gr/: