Αύξηση του ΦΠΑ στο 20%
Την αύξηση του ΦΠΑ και μάλιστα άμεσα αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, το άτυπο υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Θεωρώντας ότι η αύξηση των εσόδων του δημοσίου τον Ιανουάριο είναι συγκυριακού και όχι μόνιμου χαρακτήρα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση για αύξηση του ΦΠΑ, η οποία βεβαίως θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Μέλος της κυβέρνησης μιλώντας στη zougla.gr αργά το βράδυ επιβεβαίωσε την πληροφορία, τονίζοντας ότι θα ακολουθήσει και σειρά άλλων μέτρων-εισπρακτικού, κυρίως, χαρακτήρα-που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Με την αύξηση του ΦΠΑ, σύμφωνα με άλλη κυβερνητική πηγή διαφώνησαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ υπήρχε και η μερίδα εκείνων που περιορίστηκαν να εκφράσουν το σκεπτικισμό τους, αλλά τελικά υπερψήφισαν την πρόταση.
Το ύψος της αύξησης δεν έγινε γνωστό, αλλά αν θεωρήσει κανείς δεδομένη τη μία εκατοστιαία μονάδα, μπορεί να υποθέσει ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις δύο ή τρεις. Έτσι, στο άμεσο μέλλον ο ΦΠΑ θα διαμορφωθεί στο 20%, ενώ δεν αποκλείεται να φθάσει το 21, ακόμη και το 22%.
Ως αντιστάθμισμα στις πληθωριστικές πιέσεις που συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση, επελέγη η μείωση του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και όχι η κατάργησή του όπως θα ήθελαν ορισμένοι.
Πάντως, η αύξηση του ΦΠΑ θα προκαλέσει και πολιτικούς τριγμούς καθώς είναι νωπή ακόμη η περί του αντιθέτου προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Οι τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία αναγκάζουν τον κ. Παπανδρέου να έλθει αντιμέτωπος με τον εαυτό του, διαψεύδοντας ένα ακόμη στοιχείο της προεκλογικής στρατηγικής που είχε χαράξει για την οικονομία.
Από την άλλη πλευρά, η ενίσχυση των έμμεσων φόρων μόνο δημοκρατική και δίκαιη δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Έτσι, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρατεύσει όλα τα επικοινωνιακά της όπλα για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της… επόμενης ημέρας.
Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρήσει να αντιτείνει ότι επελέγη η αύξηση του ΦΠΑ για να σωθεί ο 14ος-ίσως και ο 13ος- μισθός, η περικοπή των οποίων αποτελεί «αιτία πολέμου» για την πλειονότητα του ελληνικού λαού, αλλά και των στελεχών της κυβέρνησης.ΠΗΓΗ:http://www.madata.gr