Μελέτες έχουν δείξει πως η διάρκεια της επιβίωσής τους παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις (από λίγα δευτερόλεπτα έως έξι ημέρες), γεγονός το οποίο οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται το είδος του αντικειμένου, η υγρασία και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, καθώς και το είδος του ιού.
Ο γενικός κανόνας είναι πως οι ιοί αυτοί επιβιώνουν περισσότερο σε επιφάνειες δίχως πόρους, όπως οι μεταλλικές και οι πλαστικές, καθώς και σε «αδρανοποιημένες» επιφάνειες όπως αυτές από ψημένο ξύλο. Αντιθέτως, ζουν λιγότερο σε πορώδεις επιφάνειες, όπως οι υφασμάτινες και οι χάρτινες.
Οι περισσότεροι ιοί της γρίπης επιβιώνουν επί μία έως δύο ημέρες στις μη πορώδεις επιφάνειες, ενώ στις πορώδεις αντέχουν από 8 έως 12 ώρες. Όμως η διάρκεια της επιβίωσής τους εξαρτάται και από το είδος του ιού της γρίπης. Μελέτη του 2006 έδειξε ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών αντέχει έως 6 ημέρες σε διάφορες επιφάνειες.
Οι ιοί του κρυολογήματος, αντιθέτως, πεθαίνουν πιο γρήγορα. Μία μελέτη του 2007 έδειξε πως όταν αντικείμενα σε δωμάτια ξενοδοχείου (λ.χ. διακόπτες, τηλέφωνα) μολύνθηκαν με ιούς κρυολογήματος, το 60% των εθελοντών που τα άγγιξαν μία ώρα αργότερα μολύνθηκαν.
Έπειτα από 18 ώρες, όμως, το ποσοστό της μόλυνσης μειώθηκε κατά το ήμισυ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι ιοί είχαν ήδη πεθάνει.
Στο δέρμα, οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος επιζούν επί λιγότερο από 2 λεπτά, αλλά αυτό το χρονικό διάστημα αρκεί για να βάλει κανείς τα μολυσμένα δάκτυλα λ.χ. στο στόμα του πολλές φορές στη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων του _ και έτσι να μολυνθεί από τους ιούς.
Όντως, άλλες μελέτες έχουν τεκμηριώσει πως οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος δεν μεταδίδονται μόνον με τον βήχα και το φτάρνισμα, αλλά και όταν έρθουν σε επαφή τα μολυσμένα χέρια μας με βλεννογόνους του προσώπου (στα μάτια, στη μύτη και στο στόμα).
Μικρή αύξηση στα κρούσματα διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκαν 206 νέα κρούσματα, αν και το τελευταίο διάστημα είχαν πέσει κάτω από τα 180.
Έτσι, συνολικά από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία γρίπης στην χώρα μας έως και σήμερα έχουν νοσήσει από τη νέα γρίπη 17.655 πολίτες.
Παρόλα αυτά, και όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ στην ίδια έκθεση, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή είναι περίπου σταθερές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και βρίσκονται σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά που κατεγράφησαν κατά την αντίστοιχη εποχή του προηγούμενου έτους.
Όμως, το ποσοστό των κλινικών δειγμάτων που ευρέθησαν θετικά στον ιό της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν επί του συνόλου των δειγμάτων που εστάλησαν από τα νοσοκομεία για έλεγχο είναι ελαφρά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στο 22,4%.
Πάντως, οι επιστήμονες καταλήγουν πως παρά την ελαφρά αύξηση κρουσμάτων που καταγράφεται, η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε «φάση ύφεσης του πρώτου πανδημικού κύματος της νέας γρίπης. Ωστόσο είναι σαφές ότι η δραστηριότητα της νόσου συνεχίζεται. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού συνεχίζει να μην έχει ανοσία έναντι του ιού της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν και ως εκ τούτου ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη εξακολουθεί να έχει μεγάλη σημασία».
Σημειώνεται, πως έως τις 10 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 126 θάνατοι σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη διάγνωση νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν.πηγηhttp://www.madata.gr: