Συνέντευξη Παπανδρέου στο BBC
Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική στήριξη, για να μπορεί να δανειστεί με τους ίδιους όρους που δανείζονται οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, τόνισε στη συνέντευξή του στο BBC ο πρωθυπουργός.
«Δώστε μας χρόνο, δώστε μας στήριξη -και δεν μιλώ για οικονομική, αλλά για πολιτική στήριξη- προκειμένου να αποδείξουμε ότι κάνουμε πράξη αυτά που λέμε και ότι είμαστε και πάλι αξιόπιστοι», αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου ότι επισημαίνει στους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανάγκη δανεισμού. Οι ανάγκες μας για δανεισμό είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αυτό που λέμε είναι απλά ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, προκειμένου να μπορέσουμε να δανειστούμε με τα ίδια επιτόκια που δανείζονται και οι υπόλοιπες χώρες και όχι με τα υψηλά επιτόκια που υπονομεύουν τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων [για τη μείωση του ελλείμματος]», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην εκπομπή του Άντριου Μαρ του βρετανικού καναλιού.
«Βρισκόμαστε εντός των στόχων, και ακόμη υψηλότερα, στα στατιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου, οπότε πηγαίνουμε καλά. Εάν πράγματι χρειαστούν επιπλέον μέτρα, θα τα λάβουμε προκειμένου να μειώσουμε το έλλειμά μας κατά 4% εντός του 2010. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό, εάν είναι απαραίτητο», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει την ευρεία στήριξη της ελληνικής κοινωνίας για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Παρά το γεγονός ότι είναι πράγματι μέτρα λιτότητας και είναι πράγματι οδυνηρά, η κυβέρνηση έχει τη στήριξη του 50% με 60% του πληθυσμού για την εφαρμογή των μέτρων».
Σε συνέντευξη στο περιοδικό Der Spiegel, ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι η επιβίωση της χώρας τίθεται εν κινδύνω.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση θα είναι πολύ επώδυνη. Πρόκειται για την επιβίωση της χώρας μας», αναφέρει, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του να πιέσει για την εφαρμογή σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων παρά τις επικείμενες πανελλαδικές απεργίες.
Το περιοδικό δημοσίευσε πληροφορίες για σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από τις χώρες της ευρωζώνης, ύψους 20-25 δισ. ευρώ, με όρους και δόσεις, επικαλούμενο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όμως διέψευσε.
«Πρόκειται καθαρά για εικασίες», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Κράιενμπαουμ. «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών που να αφορούν μια βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων από τις χώρες της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα», πρόσθεσε.
Τη Δευτέρα αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο, το οποίο θα αποτελείται από εκπροσώπους της Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα περιοδεύσει στα υπουργεία και στόχος δεν είναι να καταγραφεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά η πρόοδος που έχει κάνει το κάθε υπουργείο σε σχέση με τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Επίσης, αυτήν την εβδομάδα έρχεται στη χώρα μας ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν.πηγηhttp://www.nooz.gr/: