Παπανδρέου: "Γίναμε πειραματόζωα"

Οξύτατη επίθεση κατά των ισχυρών της Ευρωζώνης

Σκληρή γλώσσα κατά ΕΕ από τον έλληνα πρωθυπουργό κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για έλλειψη συντονισμού διαφόρων οργάνων της Ένωσης, ακόμα και για διχογνωμία, ενώ χαρακτήρισε "άτολμη" τη μάχη που έδωσε απέναντι στις αγορές.

"Υπήρξαν πολλοί γιατροί με διαφορετική συνταγογράφηση πάνω από τον ασθενή που λέγεται Ελλάδα", είπε ο κ. Παπανδρέου και επέρριψε ευθύνες στην ΕΕ, την Κομισιόν και τη Γιούροστατ, λέγοντας ότι "δεν επεσήμαναν στην προηγούμενη κυβέρνηση πού πήγαινε, υπονομεύοντας το κύρος των ευρωπαϊκών θεσμών στις διεθνείς αγορές".

"Γίναμε πειραματόζωα μεταξύ Ευρώπης και διεθνών αγορών. Αυτή η μάχη δεν τελείωσε, μόλις ξεκίνησε με μια σημαντική απόφαση της ΕΕ να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας και της ευρωζώνης", σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις, η χώρα μας θα αναγκαζόταν να προσφύγει στο ΔΝΤ. Πρέπει να αποφασίσει η Ευρώπη τι θέλει.

Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντική την Παρασκευή, τονίζοντας ότι η μάχη δεν τελείωσε και ότι προετοιμάζεται η ανακτηθείσα αξιοπιστία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά δοκιμάζεται ταυτόχρονα και η αξιοπιστία της ίδιας της ΕΕ, η οποία πρέπει να συμβάλλει ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στη χώρα μας, αλλά και τα δικά της λάθη.

"Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά ξέρουμε ότι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε, αρκεί να συνεχίσουμε όπως ξεκινήσαμε", κατέληξε.
"Το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται διεθνώς, αλλά και να προστατέψει τον Έλληνα πολίτη, την ελληνική οικογένεια, τον εργαζόμενο, τον μισθωτό, τον αδύναμο" είπε λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός, κατά την κοπή της πίτας του ΠΑΣΟΚ.
ΝΔ: Ποταμός ύβρεων αντί για καθαρή εξήγηση
"Σε τέτοιες δύσκολες ώρες ο κάθε Έλληνας διερωτάται γιατί ο πρωθυπουργός προτίμησε σήμερα έναν ποταμό ύβρεων κατά της ΝΔ, αντί μιας καθαρής εξήγησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών". Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι "οι μεν ύβρεις στοχεύουν στο χθες και απαντώνται - όχι με ανάλογες υβριστικές επιθέσεις - αλλά με στοιχεία, τεκμήρια και αριθμούς: Να του θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε τη χώρα, το 1981, με το χαμηλότερο χρέος στην Ευρώπη. Και κατάφερε μέσα σε οκτώ χρόνια, να την μετατρέψει στην πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης!".
Συνεχίζεται το αρνητικό κλίμα
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1.900 μονάδων και τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την Παρασκευή στις 1.899,42 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,11%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 201,977 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στις 298 μονάδες βάσης διαμορφώθηκε το σπρεντ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά.
Όλι Ρεν: Η Ευρωζώνη μοιράζεται κοινή ευθύνη
Ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν χαιρέτισε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, τόνισε ότι η ευρωζώνη μοιράζεται μια κοινή ευθύνη για τη σταθερότητα του ευρώ, ωστόσο ζήτησε από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα.

"Εάν η Ελλάδα σεβασθεί τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της - η ελληνική κυβέρνηση μας έχει πείσει ότι θα το πράξει- και οι αγορές συνεχίσουν να μην καταλαβαίνουν το μήνυμα μας, είμαστε έτοιμοι, ως μέλη της ευρωζώνης, να εγγυηθούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα μέσα στην ευρωζώνη και κατά συνέπεια να προσφέρουμε τη βοήθεια μας στην Ελλάδα", σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.

Τα μέτρα λιτότητας που εξαγγέλθηκαν ως σήμερα "είναι ένα απολύτως ελάχιστο που πρέπει τώρα να τεθεί σε εφαρμογή, είναι όμως ανάγκη να γίνουν περισσότερα, δεδομένης της ξεκάθαρης επιδείνωσης της κατάστασης", εκτιμά ο Γερμανός Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στη γερμανική επιθεώρηση "Ντερ Σπίγκελ" και ζητά από την Ελλάδα να λάβει νέα μέτρα λιτότητας.
Την άποψη ότι δε θα πρέπει να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα εκφράζει σε συνέντευξη του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Άντριους Κουμπίλιους.

Επισημαίνει ότι μακροπρόθεσμα θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Ανάλογες παραινέσεις κάνει και για την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιθουανία είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωζώνη.πηγη:http://www.skai.gr

Η λίστα ιστολογίων μου