Κρίσιμες συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin
Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται την ερχόμενη εβδομάδα το ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία, αφού στις συνεδριάσεις του Eurogroup τη Δευτέρα και του Ecofin την Τρίτη αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις.Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να δεχτεί ισχυρές πιέσεις
για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ως αντάλλαγμα για την πολιτική κάλυψη που δόθηκε στη χώρα μας απο τους Ευρωπαίους εταίρους.
Παράλληλα, την Τρίτη η Ελλάδα μπαίνει και επισήμως σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης.
Γιούνκερ: Αμελήσαμε την Ελλάδα
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε το Σάββατο στην εφημερίδα "Suddeutsche Zeitung" ότι το Eurogroup, διέπραξε "ένα αρκετά σοβαρό σφάλμα αμέλειας" με το να μην ασχοληθεί αρκετά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
Όπως επισήμανε, ένας αποκλεισμός της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα είχε ανεξέλεγκτες συνέπειες, αντίστοιχες με τις συνέπειες ενός σεισμού, και θα επέφερε μια εκτεταμένη και αρνητική αντίδραση των αγορών.
"Η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ θα ισοδυναμούσε με το τέλος των πάντων για την Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ και κατέληξε: "Δεν θα τους αφήσουμε ήσυχους. Θα ρωτάμε συνέχεια τους Έλληνες πού βρίσκονται με το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων".
"Το Eurogroup θα συνδράμει την Ελλάδα, εφόσον και αυτή τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος", δήλωσε παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Temps της Γενεύης, προσθέτοντας ότι "οποιαδήποτε μορφή λάβει μία βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να διακρίνεται από συνέπεια, αποφασιστικότητα και συντονισμό εντός της ευρωζώνης. Οποιοδήποτε εργαλείο χρησιμοποιηθεί θα είναι εργαλείο αλληλεγγύης και όχι γενναιοδωρίας, θα συνοδεύεται από όρους και δε θα δοθεί δωρεάν".
Στα διεθνή ΜΜΕ οι δηλώσεις του πρωθυπουργού
Παράλληλα, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για τους εταίρους στην Ευρωζώνη, προβάλλονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ενδεικτικά, οι Financial Times, με τίτλο "Η Ελλάδα στρέφεται κατά των ευρωπαίων επικριτών" γράφουν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τους Ευρωπαίους εταίρους της ότι συνέβαλαν στη δημιουργία μιας ψυχολογίας επικείμενης κατάρρευσης της χώρας.
Στην ίδια εφημερίδα φιλοξενείται ολοσέλιδο αφιέρωμα στον Γιώργο Παπανδρέου με τίτλο "Ο προστάτης των Αθηνών" που τονίζει ότι ο πρωθυπουργός διαθέτει κλασικές αρετές όπως επιμονή, υπομονή και ψυχραιμία σε συνθήκες πίεσης.
Η Guardian αναφέρει ότι "Η άτολμη ΕΕ δε θα μας κάνει να δώσουμε μόνοι μας τη μάχη, λέει ο έλληνας πρωθυπουργός".
Σενάρια για τον 14ο μισθό
Στο μεταξύ, στο επίκεντρο των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, επανέρχονται τα σενάρια για περικοπή του 14ου μισθού (δηλαδή δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας), κάτι που συνιστούν οι Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φαντάζει πιο πιθανό από ποτέ.
Σε περίπτωση που τελικά εφαρμοστεί, η χώρα εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
"Όπως είπε κι ο πρωθυπουργός, αν χρειαστεί, που πιστεύω ότι δε θα χρειαστεί, θα ληφθεί στο μέλλον οποιοδήποτε αναγκαίο μέτρο. Προς το παρόν μας ενδιαφέρει η εφαρμογή του ΠΣΑ", τόνισε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.
Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το πάγωμα των μισθών και οι περικοπές των επιδομάτων έχουν ήδη κοστίσει σε μισθωτούς και συνταξιούχους 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.πηγηhttp://www.skai.gr: