Η εξεταστική για την οικονομία οξύνει το πολιτικό κλίμα Διαδοχικές επαφές Παπανδρέου με Σαμαρά - Καρατζαφέρη

Σε οξυμένο πολιτικά κλίμα, λόγω και της απόφασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, με τον Αντώνη Σαμαρά να θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να συνεχίσει η αξιωματική αντιπολίτευση να συναινεί στο κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης της οικονομίας.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Σαμαράς άσκησε έντονη κριτική σε πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να στέλνει συνεχώς αντιφατικά μηνύματα, με πιό χτυπητό παράδειγμα τις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου περί "Τιτανικού".

Αναφορικά με το θέμα της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, όπως έγινε γνωστό ο κ. Σαμαράς διαμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και πρότεινε η έρευνα να αρχίσει από το 1980 "για να δούμε τι παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, όταν ήλθε στη κυβέρνηση το 1981".

Υπογράμμισε, πάντως, στον κ. Παπανδρέου ότι με αυτή τη διαδικασία θα τραυματιστεί περαιτέρω η εικόνα της χώρας, βγάζοντας προς τα έξω διάφορα πράγματα.

Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες. "Πηγαίνω εκεί για να βάλω πλάτη για την Ελλάδα", τόνισε ο κ. Σαμαράς στον πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντας ότι συνδέεται με τον κ. Μπαρόζο από πολύ παλιά.

Τέλος, στο θέμα των μέτρων για την αντιμετώπισης της κρίσης, αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε πως είναι προτιμότερη λύση, εφ' όσον απαιτηθούν νέα μέτρα, μέχρι τις 16 Μαρτίου, να τα αποφασίσει και να τα πάρει η κυβέρνηση, παρά να υποχρεωθεί σε σειρά μέτρων που θα της επιβληθούν από τις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε στον πρωθυπουργό δέσμη αναπτυξιακών μέτρων, με χαμηλό ή μηδενικό δημοσιονομικό κόστος.
Παπανδρέου: Μη μπερδεύουμε το σήμερα με το χθες
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει στη σύσταση εξεταστικής για την οικονομία, αλλά να μη δέχεται την πρόταση της ΝΔ για διερεύνηση της περιόδου από το 1980 μέχρι σήμερα.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στον συνομιλητή του ότι αυτό που έγινε πρόσφατα (τα τελευταία χρόνια) δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. «Μπροστά μας έχουμε μια συγκεκριμένη κατάσταση η οποία προήλθε από συγκεκριμένες ενέργειες συγκεκριμένων προσώπων. Δεν μπορεί να μπερδεύουμε αυτό που ζούμε σήμερα με τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε επίσης ο πρωθυπουργός, η γενική αρχή της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να χυθεί φως παντού και αναφορικά με το τι θα γίνει με την εξεταστική επιτροπή, ανέφερε πως για το θέμα αυτό θα υπάρξει απόφαση και εξειδίκευση. Και επισήμανε ότι άλλωστε η εξεταστική επιτροπή δεν πρόκειται να συσταθεί αύριο.

Σε ό,τι αφορά τη λήψη νέων οικονομικών μέτρων, αυτό που προκύπτει από όσα είπε ο πρωθυπουργός στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η κυβέρνηση δε συζητά, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο κ. Παπανδρέου είπε στον κ. Σαμαρά ότι πριν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση.
Καρατζαφέρης: Όχι σε εξεταστική 
Την ανησυχία του για τις διαφαινόμενες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα ιδιαιτέρως όμως για την κόπωση του ελληνικού λαού εξέφρασε κατά δήλωσή του στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργος Καρατζαφέρης.

Σε δήλωσή του στα γραφεία του κόμματός του μετά από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι επισήμανε στον κ. Παπανδρέου ότι από τη στιγμή που άρχισε η δικαστική έρευνα για την υπόθεση των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, «δεν συντρέχει λόγος προς το παρόν να καταφύγουμε σε μία ακόμη εξεταστική επιτροπή δίνοντας έτσι τροφή σε κερδοσκόπους και επιθετικές γραφίδες της Ευρώπης και της Αμερικής σε βάρος της χώρας μας».
Παπανδρέου στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο
Μιλώντας νωρίτερα στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στη σύσταση εξεταστικής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η απόφασή μας δεν έχει καμία ρεβανσιστική λογική".

Κατηγόρησε, παράλληλα, τη Γιούροστατ ότι δεν διαθέτει εργαλεία για να ελέγχει πλήρως τα οικονομικά στοιχεία των κρατών μελών και επανέλαβε ότι δεν ζητάμε από την Ευρώπη χρήματα αλλά τον απαραίτητο χρόνο, μέσα στον οποίο θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.ΠΗΓΗ:http://www.skai.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου