Η συγκλονιστική ιστορίας μιας υπεραιωνόβιας Ελληνίδας

Έχει συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, χαίρει άκρας υγείας και ζει χωρίς χάπια ή άλλα φάρμακα- το μόνο από το οποίο πάσχει είναι η βαρηκοΐα- και . Η ελληνικής καταγωγής Μπαλασίτσα Τσελέντε, η οποία ζει στο Βουκουρέστι, έζησε δύο πολέμους, μία επανάσταση, δύο οικονομικές κρίσεις κι όλα αυτά, υπό τρία διαφορετικά καθεστώτα, τέσσερις βασιλείς και εννέα προέδρους!

    Η Μπαλασίτσα Τσελέντε ευτύχησε στη ζωή να κάνει δύο παιδιά, που με τη σειρά τους της χάρισαν δύο εγγόνια κι ένα δισέγγονο.Η 100ντάχρονη είναι πολύ υπερήφανη για την ελληνική της καταγωγή και όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η κόρη της,
η 68χρονη Γκαμπριέλα Χρίσκα, η μητέρα της μιλά ακόμη ελληνικά με την 97χρονη αδελφή της, Λουτσία Ροσανίδου!

    Η 68χρονη Γκαμπριέλα μας μετέφερε την πορεία της ζωής της μητέρας της, που ισοδυναμεί μ' έναν αιώνα ιστορίας. "Είμαστε μια οικογένεια υπερήφανων Ελλήνων και τηρούμε τις παραδόσεις", μας είπε χαρακτηριστικά η 68χρονη.Τόσο η ίδια όσο και η αδελφή της παρακολούθησαν μαθήματα στο ελληνικό σχολείο και ακόμη και σήμερα μιλούν ελληνικά με την αιωνόβια μητέρα τους, σε καθημερινή, μάλιστα, βάση.

    Η Μπαλασίτσα Τσελέντε γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1910, στην επαρχία Βασλούι της βόρειας Ρουμανίας, από Έλληνες γονείς, τη Μαρία και τον Περικλή Βιτοράτο, έμποροι στο επάγγελμα. Το ζευγάρι ήρθε κι εγκαταστάθηκε στην περιοχή αυτή της Ρουμανίας το 1860, από την Κεφαλονιά.

    Η Μπαλασίτσα πέρασε τα μαθητικά της χρόνια στο Γαλάτσι, στην ανατολική Ρουμανία, όπου παλαιότερα ήκμασε μια σημαντική ελληνική κοινότητα. Στη συνέχεια εργάστηκε ως τηλεφωνήτρια σε κάποιον τηλεφωνικό σταθμό, πολύ κοντά στο σπίτι των γονιών της και το 1940 παντρεύτηκε έναν νεαρό άνδρα, ελληνικής επίσης καταγωγής, τον Ιουστίν Τσελέντε, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες: τη Λουτσία, το 1941 κι έναν χρόνο αργότερα, την Γκαμπριέλα.

    Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η οικογένεια Βιτοράτου αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στο Βουκουρέστι και να κάνει εκεί μια νέα αρχή. "Σήμερα, η μητέρα μου ζει μια ήσυχη ζωή και, ευτυχώς, είμαστε κοντά και μπορώ να τη βοηθώ. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα με μια σύνταξη των μόλις 654 λέι (περίπου 150 ευρώ);", λέει η Γκαμπριέλα.

    Παρά την ηλικία της, η 100ντάχρονη ασχολείται με διάφορες δουλειές καθημερινά, ενώ ενίοτε επισκέπτεται και την Ένωση Ελλήνων Βουκουρεστίου, προκειμένου να διατηρήσει τις επαφές της με την ελληνική κοινότητα.

    "Είμαστε περίπου 300 Έλληνες, που συναντιόμαστε μία φορά κάθε μήνα, μία Πέμπτη. Περνούμε ωραίες μέρες μαζί, όπως πρόσφατα, όταν κόψαμε τη βασιλόπιτά μας. Φτιάξαμε γλυκά και βάλαμε μέσα από ένα νόμισμα. Είναι πολύ ευχάριστο να συναντιόμαστε και είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε την επαφή", μας ανέφερε η Γκαμπριέλα, με ένα πλατύ χαμόγελο.

    Ποιο, όμως, είναι το μυστικό της μακροζωίας της μητέρας της; Η ελληνική κουζίνα, χωρίς λίπη και τεχνητές ουσίες. Κι όταν έχει όρεξη για κάποιο γλυκό, τρώει μόνο σπιτικά κέικ, ενώ ένα φαγητό που ποτέ δεν έλειψε από τη διατροφή της είναι η πολέντα, που ξεκίνησε να την τρώει τη δύσκολη περίοδο του πολέμου.

    Όπως αποκαλύπτει η 68χρονη Γκαμπριέλα, η μητέρα της συνεχίζει, επίσης, να έχει μια έντονη-δεδομένης της ηλικίας της-κοινωνική ζωή. Διαβάζει καθημερινά εφημερίδες και παρακολουθεί από κοντά, μέσα από την τηλεόραση, τις πολιτικές εξελίξεις. Μάλιστα, εξακολουθεί να είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Βουκουρεστίου.

    Σύντομα, μάλιστα, θα έχει την ευκαιρία να ξαναδεί από κοντά την πολυαγαπημένη της Ελλάδα, καθώς ο δήμαρχος της περιοχής, όπου μένει, της έκανε μια έκπληξη για τα 100ά γενέθλιά της: ένα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. Η Μπαλασίτσα Τσελέντε αποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση, παρά το προχωρημένο της ηλικίας της, με μόνη επιθυμία να τη συνοδεύσει στο ταξίδι της μια από τις κόρες της. Το ταξίδι αυτό, όπως μας αποκάλυψε η κόρη της, δεν αποκλείεται να γίνει την προσεχή άνοιξη.πηγη:http://www.nooz.gr

Η λίστα ιστολογίων μου