Γιατί το τσάι κάνει καλό στην καρδιά
Μίνα Ράλλη .Το τσάι αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή σε φλαβονόλες. Μάλιστα οι φλαβονόλες είναι η μόνη κατηγορία από την οικογένεια των φλαβονοειδών που υπάρχουν με την ίδια περιεκτικότητα στο μαύρο και στο πράσινο τσάι. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε τουλάχιστον 3 φλιτζάνια τσαγιού καθημερινά ανεξάρτητα από το είδος του. Τροφές πλούσιες σε φλαβονόλες είναι επίσης το κρασί, το κακάο, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας βασίστηκαν στην ανάλυση 6 μελετών από την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τις ΗΠΑ. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε την επίδραση των φλαβονολών στην πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε ένα πολύ μεγάλο δείγμα πληθυσμού. Σε όλες αυτές τις μελέτες το τσάι ήταν η κύρια πηγή φλαβονολών που κυμαινόταν από 30% (ΗΠΑ) έως 70% (Ολλανδία) της συνολικής πρόσληψης.
Το σύνολο του δείγματος κάλυψε 111.067 άτομα, εκ των οποίων τα 2.155 αφορούσαν σε θανατηφόρα και μη θανατηφόρα περιστατικά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα βρίσκονταν υπό παρακολούθηση για ένα χρονικό διάστημα από 6 έως 28 χρόνια και τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν ως προς την ηλικία, το φύλο, το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ), την αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα. Περιπτώσεις διαγνωσμένων και χρόνιων καρδιαγγειακών ασθενών αποκλείστηκαν από τις αναλύσεις.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, που επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ των φλαβονολών και των καρδιαγγειακών ασθενειών, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από έρευνες, που έχουν αποδείξει ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση φλαβονοειδών συνδέεται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.
Η πρόσληψη φλαβονολών, υποστηρίζουν οι ερευνητές, μπορεί να έχει ακόμη πιο ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς όταν γίνεται στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει την αποχή από το κάπνισμα, τη χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και το χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ).πηγη:http://www.cosmo.gr