Οι Ευρωπαίοι ζητούν πρόσθετα μέτρα
Το εμπιστευτικό προσχέδιο για την απόφαση του Eurogroup και του EcoFin Το μήνυμα είναι σαφές: Η ώρα του λογαριασμού για την ελληνική οικονομία και κατ' επέκτασιν κοινωνία, έφτασε. Οι Ευρωπαίοι εταίροι παρέχουν την απαραίτητη φραστική στήριξη στη χώρα μας, αλλά επιμένουν ότι: α) απαιτείται η λήψη και νέων μέτρων, πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, β) χρειάζεται να εφαρμοσθούν κατά γράμμα όλα όσα προβλέπονται στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για να ισχύσει η δέσμευσή τους ότι αν χρειασθεί θα μας χορηγήσουν οικονομική ενίσχυση. Εννοείται ότι δεν έχει ανακοινωθεί ποσό αλλά ούτε και τρόπος χορήγησης αυτής της βοήθειας, αν και όποτε δοθεί. Τώρα, το ενδιαφέρον μετατίθεται στο αυριανό Eurogroup και στο EcoFin της Τρίτης. Το ελληνικό ζήτημα σχεδόν
θα μονοπωλήσει τις δύο συνεδριάσεις, ενώ οι ανακοινώσεις που θα γίνουν θα σηματοδοτήσουν την κίνηση των αγορών, που βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής αναμονής. Θα έχει προηγηθεί ένα Σαββατοκύριακο έντονων διεργασιών σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο, σε συνέχεια των παρασκηνιακών συνεννοήσεων που έγιναν την εβδομάδα που πέρασε.
Η δυσφήμηση της χώραςΑδικο ή όχι, το στερεότυπο έχει πλέον σχηματισθεί. Η Ελλάδα θεωρείται «τοξική» χώρα και το ισχυρό brand name, που είχε δημιουργήσει με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, επλήγη ανεπανόρθωτα
Πιο σκληρά μέτρα εδώ και τώρα
Σχέδιο το οποίο επεξεργάζονται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Νέα σκληρά μέτρα, τα οποία επεξεργάζονται ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει άμεσα η Ελλάδα υπό την απειλή ότι σε αντίθετη περίπτωση η Ε.Ε. θα την αφήσει αβοήθητη στις διαθέσεις των αγορών.
Η ανακοίνωση την Παρασκευή των στοιχείων για το ΑΕΠ του 2009, τα οποία ανέτρεψαν το μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο είχε βασιστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ήταν η αφορμή που περίμεναν στις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη για να θέσουν θέμα αλλαγής στο κείμενο των συστάσεων που θα απευθύνει το Ecofiστην Ελλάδα την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου και το οποίο είχε συμφωνηθεί το προηγούμενο διάστημα με την ελληνική πλευρά.
Με εκείνο το κείμενο, η χώρα μας όφειλε να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και να πάρει πρόσθετα μέτρα εάν χρειαστεί. Η Κομισιόν και η ΕΚΤ θεωρούσαν έτσι κι αλλιώς ότι οι στόχοι του ΠΣΑ είναι φιλόδοξοι και οι πιθανότητες να επιτευχθούν χωρίς συμπληρωματικά μέτρα, περιορισμένες.
Αυτό φαινόταν άλλωστε καθαρά και στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη. Το γεγονός ότι η μείωση του ΑΕΠ του 2009 ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αρχικώς εκτιμάτο, σημαίνει ότι και η ανάκαμψη του 2010 θα είναι μικρότερη, άρα τα έσοδα λιγότερα και το έλλειμμα μεγαλύτερο.
Το συμπέρασμα για την Κομισιόν και την ΕΚΤ είναι απλό: απαιτούνται περισσότερα μέτρα τώρα.
Από την Πέμπτη, ήδη, αλλά κυρίως την Παρασκευή, άρχισαν πυρετώδεις διαπραγματεύσεις στο τρίγωνο Βρυξέλλες - Φρανκφούρτη - Αθήνα σχετικά με την τροποποίηση του κειμένου των συστάσεων του Ecofin. «Δεν υπάρχει πλέον ο κίνδυνος αποκλίσεων. Οι αποκλίσεις είναι γεγονός», είπε στην «Κ» αρμόδιος κοινοτικός παράγοντας. Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι δύο σημεία των συστάσεων. Το άρθρο 2Β και το άρθρο 4. Στο κείμενο που είχε συμφωνηθεί και το οποίο έχει στη διάθεσή της η «Κ», στο άρθρο 2Β το Ecofiαναφέρει ότι «δεδομένων των κινδύνων που σχετίζονται με τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος (...) η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσει την δημοσιονομική προσαρμογή». Στο άρθρο 4, το Ecofiκαλεί την Ελλάδα να παρουσιάσει έως τις 16 Μαρτίου τα μέτρα που θα πάρει εάν χρειαστεί (if needed).
Οι αλλαγές που προτείνονται κινούνται στην κατεύθυνση της λήψης των μέτρων «άμεσα» και όχι «εάν χρειαστεί», ενώ το άρθρο 2(Β) θα ενσωματώσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής όπου θα αναφέρονται συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα εισηγηθούν η Κομισιόν και η ΕΚΤ σε συνεργασία με το ΔΝΤ. Η ελληνική πλευρά διατυπώνει αντιρρήσεις και σύμφωνα με εκτιμήσεις κοινοτικών παραγόντων είναι πολύ πιθανό το τελικό κείμενο να διαμορφωθεί στο Eurogroup, το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας. Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι επίσης και το ποια θα είναι τα πρόσθετα μέτρα.
Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ που έχουν πλέον καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της επιτήρησης έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησης του 14ου μισθού, του δώρου του Πάσχα για τους συνταξιούχους και την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. Οι σχετικές προτάσεις είχαν μεταφερθεί και στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά και πρόσφατα, μετά τη Σύνοδο του Νταβός. Τότε απορρίφθηκαν. Τώρα πια, η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας έχει αδυνατίσει. Εάν οι Ευρωπαίοι αφήσουν, έστω, και να εννοηθεί ότι η χώρα μας δεν συμμορφώνεται, θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία.
ΑσφαλιστικόΕπίσης, με τις συστάσεις εκτός των μέτρων του ΠΣΑ και όσων ανακοίνωσε στη συνέχεια η κυβέρνηση, θα ζητείται η σταδιακή αύξηση των θεσμοθετημένων ορίων ηλικίας και όχι ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών (όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση), καθώς και ο υπολογισμός των συντάξεων με βάση τις εισφορές όλου του εργασιακού βίου.
Επιπλέον ζητείται η μείωση του προσωπικού στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με περαιτέρω μείωση του αριθμού των συμβασιούχων και η εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις.
ΣτόχοιΓια πρώτη φορά, το Ecofiδεν αρκείται να θέσει τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και σε απόλυτα μεγέθη. Ετσι, το έλλειμμα θα πρέπει να υποχωρήσει το 2010 στο 8,7% του ΑΕΠ και να μην υπερβαίνει τα 21,27 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα το χρέος δεν πρέπει να αυξηθεί άνω των 22,24 δισ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να προλάβει ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργικής λογιστικής. Τέλος, καταγράφει αναλυτικά όλη τη διαδικασία ελέγχων, καθώς και τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνονται στις εκθέσεις προόδου.πηγη:http://news.kathimerini.gr
.