Oι συνομιλίες Γ. Παπανδρέου με Α. Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί και Χέρμαν Βαν Ρομπέι Του Βασίλη Νέδου
Στις 19 Νοεμβρίου 2009, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στις Βρυξέλλες ότι ο κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκείνο το βράδυ ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, στη σύντομη ενημερωτική συνάντηση που είχε με τους Ελληνες δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η άποψή του για τον μέχρι πρότινος Βέλγο ομόλογό του ήταν εξαιρετική. Τις θερμές κουβέντες του κ. Παπανδρέου για τις ικανότητες του κ. Βαν Ρομπέι, οι παρευρισκόμενοι -ελλείψει μάλιστα επαρκούς εικόνας για τα πεπραγμένα του- εξέλαβαν ως τυπική φιλοφρόνηση για τον πρώτο πρόεδρο της Ε.Ε. Την Πέμπτη, όταν οι ηγέτες των 27 κλείστηκαν στη βιβλιοθήκη Solvay, προκειμένου να επικυρώσουν ουσιαστικά τις πρωτοβουλίες του γαλλογερμανικού άξονα για τη σωτηρία της Ελλάδας, πολλοί κατάλαβαν τι εννοούσε τον προηγούμενο Νοέμβριο ο κ. Παπανδρέου.πηγη:
Το πρωί της Πέμπτης για μία ώρα και 45 λεπτά, λίγο πριν ξεκινήσει η επίσημη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου μαζί με τον κ. Βαν Ρoμπέι, την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Αγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκαν στο γραφείο του Φλαμανδού πολιτικού, προκειμένου να συμφωνήσουν στη διαμόρφωση μιας κοινής δήλωσης.
Καθένας από τους ηγέτες είχε μαζί του και από έναν τεχνικό σύμβουλο. Εξω από το γραφείο τον πρωθυπουργό περίμεναν, εκτός από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή, ο Γ.Γ. του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς και δύο ακόμη συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας ο κ. Βαν Ρoμπέι, δεν σταμάτησε καθόλου να προσπαθεί να πείσει τόσο την κ. Μέρκελ όσο και τον κ. Σαρκοζί ότι δεν υπάρχει χώρος για σημαντικές διαφωνίες. Βέβαια, με δεδομένο ότι η πρωινή σύσκεψη της Πέμπτης, ήταν απλά το αποκορύφωμα της κοινής και δεδομένης γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, ουσιαστικά απέμεναν οι λεπτομέρειες. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε ούτε μια διαφωνία για τη φύση της επιτήρησης, δηλαδή την πρωτοκαθεδρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενός θεσμού ο οποίος βρίσκεται σαφώς έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν διαφώνησε με την εκδήλωση πολιτικής στήριξης στην Ελλάδα, έθεσε όμως ως απαρέγκλιτο όρο την υιοθέτηση συμπληρωματικών μέτρων.
Η διατύπωση αυτή, στη δήλωση που λίγο αργότερα διάβασε ο κ. Βαν Ρομπέι («including adopting additional measures -συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης επιπρόσθετων μέτρων»), θεωρείται βέβαιο ότι αποτελεί όρο της γερμανικής πλευράς, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση συμφώνησε και ο μετέπειτα προσερχόμενος στη σύσκεψη πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ο κ. Σαρκοζί από την πλευρά του, μετά βέβαια την ένθερμη υποδοχή που επιφύλαξε στο Παρίσι για τον Ελληνα πρωθυπουργό, και τις διαβεβαιώσεις που έλαβε για μείωση του ελλείμματος στο 4%, δεν είχε ιδιαίτερες ενστάσεις όσον αφορά το περιεχόμενο της δήλωσης.
Η δήλωσηΑπαντες οι παρευρισκόμενοι ηγέτες συμφώνησαν, έπειτα από έντονη πίεση του κ. Παπανδρέου, ότι η κοινή δήλωση πρέπει να κλείσει με έναν τρόπο ο οποίος θα διαψεύδει, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει με οποιοδήποτε τρόπο, οικονομική στήριξη. Στο μέσον της σύσκεψης, στην αίθουσα εισήλθαν επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο και ο κ. Τρισέ, ο οποίος μάλιστα είχε φθάσει εσπευσμένα από την Αυστραλία. Η είσοδος του κ. Μπαρόζο στη σύσκεψη ανέβασε τη θερμοκρασία. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε εκ νέου την κατηγορία για τα ψεύτικα στατιστικά της Ελλάδας, προκαλώντας τον εκνευρισμό του κ. Παπανδρέου, ο οποίος ουσιαστικά κατηγόρησε τον κ. Μπαρόζο ότι εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπλήρωνε επαρκώς τα καθήκοντά της, δεν θα έφτανε η Ελλάδα σε αυτό το σημείο. Μόλις τελείωσε η συνάντηση, οι κ. Ρομπέι και Μπαρόζο ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα τον Ισπανό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο κ. Χοσέ Θαπατέρο, καθώς επίσης και τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, επικεφαλής του Eurogroup. «Υπάρχουν σοβαρές λεπτομέρειες όσων συμφωνήθηκαν στη συνάντηση αυτή και δεν περιλαμβάνουν σε καμία περίπτωση χρήματα», ανέφεραν μετά το τέλος της συνάντησης κύκλοι προσκείμενοι στην ελληνική κυβέρνηση.πηγηhttp://news.kathimerini.gr/: