Δαπάνη 1,3 δισ. ευρώ για γερμανικά υποβρύχια

Δημήτρης Χρυσικόπουλος.Με ένα «δώρο» της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ η κυβέρνηση Παπανδρέου επιβραβεύει τη γερμανική Thyssen Krupp για την αδυναμία της να λειτουργήσει αποτελεσματικά τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, τα οποία ελέγχει από το 2000, και την ασυνέπειά της στην κατασκευή 4 υποβρυχίων τύπου 214.

Σε μια δύσκολη για τον ελληνικό λαό εποχή και με το ελληνικό Δημόσιο στα όρια της χρεοκοπίας, η κυβερνητική ηγεσία αποφάσισε να παραλάβει το πολυσυζητημένο «υποβρύχιο που γέρνει», καταβάλλοντας ένα υπόλοιπο 300 εκατομμυρίων ευρώ, και να παραγγείλει ακόμη 2 υποβρύχια τύπου 214, με κόστος για τους φορολογούμενους πολίτες 1 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλος και ο υφυπουργός κ. Μπεγλίτης θεωρούν ότι η επιβάρυνση του Δημοσίου με 1,3 δισ. ευρώ είναι αναγκαία για να διευκολυνθεί η μεταβίβαση του ελέγχου των ναυπηγείων από τη γερμανική Thyssen Krupp στην εταιρεία του Άμπου Ντάμπι Abu Dhabi Mar (ADM) και για την εξασφάλιση των θέσεων απασχόλησης των 1.300 εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ιστορική συνέχεια

Με τη χθεσινή της απόφαση η κυβέρνηση Παπανδρέου δίνει ιστορική συνέχεια στις συμφωνίες που υπέγραψε το 2000 ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Τσοχατζόπουλος. Είχαμε δεχθεί τότε να καταβάλουμε 1.853 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή 4 υποβρυχίων τύπου 214 και άλλο 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τον εκσυγχρονισμό 4 υποβρυχίων τύπου 209. Η κυβέρνηση Σημίτη είχε δεχθεί τότε να προκαταβάλει το 80% του συνολικού ποσού, γεγονός που θεωρήθηκε διαχειριστικό σκάνδαλο και χρεώθηκε αργότερα στον κ. Τσοχατζόπουλο, με αποτέλεσμα να μπει ένα τέλος στην πολιτική του σταδιοδρομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 6 υποβρύχια τύπου 214 έχει παραγγείλει και η Τουρκία, έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα υποβρύχια αυτά αναμένεται να παραδοθούν στο τουρκικό ναυτικό το 2015.

Περισσότερο ρευστό

Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων η ελληνική πλευρά ανέλαβε χθες την υποχρέωση να καταβάλει 300 εκατομμύρια ευρώ στην Thyssen Krupp εντός του 2010, άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ το 2011 και το υπόλοιπο ποσό τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αρνηθεί να παραλάβει ένα από τα 4 υποβρύχια τύπου 214, διότι οι εμπειρογνώμονες του Πολεμικού Ναυτικού είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν απολύτως αξιόπλοο και έγερνε επικίνδυνα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Η γερμανική πλευρά είχε θεωρήσει ότι επρόκειτο για τέχνασμα της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να μην καταβληθεί ολόκληρο το ποσό που είχε συμφωνηθεί το 2000 με την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τη δέσμευση ενός ποσού 1,3 δισ. ευρώ σε περίοδο ουσιαστικής χρεοκοπίας του ελληνικού Δημοσίου, η κυβερνητική ηγεσία διαρρέει ότι έχει συμφωνηθεί στο παρασκήνιο η μεταπώληση του «υποβρυχίου που γέρνει» στο Πολεμικό Ναυτικό άλλης χώρας έναντι 350 εκατομμυρίων ευρώ.πηγη:http://www.citypress.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου