Πυρετώδεις διαβουλεύσεις έως το πάρα 5΄


Το Παρίσι απορρίπτει την απαίτηση του Βερολίνου να εμπλακεί το ΔΝΤ

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωστα Kαρκαγιαννη

Συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ Βρυξελλών - Παρισιού και Βερολίνου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τον μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα. Ωστόσο η εμπλοκή του ΔΝΤ που απαιτεί το Βερολίνο για να εγκρίνει τον μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα προσκρούει στην αντίδραση του Παρισιού. «Η αλληλεγγύη που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι προς τη Γερμανία την εποχή της επανένωσης των δύο Γερμανιών ισχύει σήμερα και για την Ελλάδα. Αυτό η κ. Μέρκελ το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα διότι προέρχεται από την πρώην Ανατολική Γερμανία», δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Ανάκαμψης, κ. Πατρίκ Ντεβετζιάν, από τους στενότερος συνεργάτες του κ. Νικολά Σαρκοζί. Εν τω μεταξύ η Κομισιόν πιέζει για ολοκλήρωση της συμφωνίας αυτή την εβδομάδα και μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζουν ότι ακόμη και αν υπάρξει εμπλοκή του ΔΝΤ, η Ευρώπη πρέπει να έχει τον ηγετικό ρόλο.

«Η Κομισιόν ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να λάβουν την πολιτική απόφαση για τη δημιουργία του μηχανισμού που θα διασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη συνολικά. Ενα μηχανισμό που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί γρήγορα σε περίπτωση ανάγκης και θα είναι σύμφωνος με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, το άρθρο περί μη οικονομικής διάσωσης και χωρίς οποιονδήποτε αυτοματισμό», δήλωσε χθες ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Ολι Ρεν. «Υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος. Αναζητούμε μια λύση η οποία θα έπρεπε να βασίζεται στον σαφώς ηγετικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε ο κ. Ρεν.

Η επιμονή της Γερμανίας να έχει ηγετικό ρόλο το ΔΝΤ στον μηχανισμό διάσωσης προκάλεσε χθες και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Αν υπάρξει προσφυγή στο ΔΝΤ τότε η εικόνα του ευρώ θα είναι αυτή ενός νομίσματος που δεν μπορεί να επιβιώσει παρά μόνο χάρη στη βοήθεια ενός διεθνούς οργανισμού όπου οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πλειοψηφία», δήλωσε χθες στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο κ. Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ έχει δηλώσει αντίθετος στην ανάμειξη του ΔΝΤ πέρα από το «τεχνικό επίπεδο». Προχθές έγινε γνωστό από Γερμανούς αξιωματούχους ότι το Βερολίνο θέτει τρεις όρους για να συναινέσει στη δημιουργία του μηχανισμού βοήθειας. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, λέει το Βερολίνο.

Δεύτερος όρος είναι να υπάρξει «σημαντική συμβολή του ΔΝΤ» και τρίτος να συμφωνηθεί αλλαγή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να εξασφαλιστεί αυστηρότερη εφαρμογή του. Ενα από τα σενάρια για τη βοήθεια που έγιναν γνωστά χθες στις Βρυξέλλες προβλέπει τον δανεισμό 22 δισ. ευρώ από κοινοτικούς εταίρους και 13 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Δήλωση Σόιμπλε

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι «μόνο έπειτα από σημαντική ενίσχυση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας μπορεί να τεθεί το θέμα των πόρων (για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας)».

Το Βερολίνο επιθυμεί σημαντική αλλαγή των κανόνων, όπως αυτοματοποίηση της διαδικασίας για επιβολή κυρώσεων κατά χωρών που παραβιάζουν συστηματικά τους κανόνες. Ακόμη προτείνει αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου ενός κράτους-μέλους στο Συμβούλιο Υπουργών. Ομως η γερμανική απαίτηση για αλλαγή της Συνθήκης της Λισσαβώνας (απαιτήθηκαν επτά χρόνια για την έγκρισή της) προσκρούει στην αντίρρηση πολλών κρατών-μελών. Πάντως χθες από το Βερολίνο γινόταν γνωστό ότι ενισχύεται η υποστήριξη για ανάμειξη του ΔΝΤ στον μηχανισμό βοήθειας.

Μάλιστα η γερμανική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση του Eurogroup σήμερα. Η κ. Μέρκελ αναμένεται στις Βρυξέλλες στις δύο το μεσημέρι. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι, δεν ανακοίνωνε επίσημα ότι θα συγκαλέσει συνάντηση του Eurogroup σε επίπεδο αρχηγών κρατών σήμερα το πρωί, όπως ζήτησαν από κοινού ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ισπανός πρωθυπουργός. Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε. σημείωνε ότι βρισκόμαστε ακόμη στο ίδιο σημείο, δηλαδή «ο κ. Βαν Ρομπέι εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει συνεδρίαση του Eurogroup».

Ενδεικτικό του διαπραγματευτικού πυρετού που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι το γεγονός ότι ο κ. Ρομπέι ακύρωσε χθες όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού του προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι αργά χθες το απόγευμα, εξεταζόταν το σενάριο να αρχίσουν από τις 8 π.μ. διμερείς συναντήσεις μεταξύ του κ. Βαν Ρομπέι και αρχηγών κρατών. Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να μη γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroupπηγη:http://news.kathimerini.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου