Ευσεβείς πόθοι «κουαρτέτου»

Ακόμα μία προθεσμία στο Μεσανατολικό: Μέσα σε 24 μήνες, μέσω διαπραγματεύσεων, πρέπει να επιλυθεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, ανακοίνωσε στη Μόσχα χθες -με την ολοκλήρωση της συνάντησης του «κουαρτέτου»- ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και το συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, υπό τις παρούσες συνθήκες, ακούστηκε μάλλον ως φραστική διατύπωση... ευσεβών πόθων παρά αποφασιστικότητας των ανώτατων παραγόντων της διεθνούς διπλωματίας να συμβάλουν ουσιαστικά σε ρεαλιστική διευθέτηση. Στη Λωρίδα της Γάζας, προχθές ολονυκτίς, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδιζαν πλήττοντας έξι τουλάχιστον στόχους στα νότια κοντά στο Χαν Γιούνες -δύο τραυματίες τα θύματα, σε ένα από τα τρία τούνελ του λαθρεμπορίου που χτυπήθηκαν. Ηταν η προαναγγελθείσα από τον αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης Σιλβάν Σαλόμ αντίδραση, με αφορμή τον θάνατο Ταϊλανδού εργάτη από θραύσματα μιας από τις δύο ρουκέτες που εκτόξευσαν προχθές από τη Γάζα οι σαλαφιστές της Ανσάρ αλ Σούνα στο έδαφος του Ισραήλ. Ομως, άλλη μια ρουκέτα εκτοξεύτηκε χθες, χωρίς θύματα. Ελιγμοί Νετανιάχου
Λίγες ώρες αργότερα, σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνεδρίαση των αξιωματούχων του Κουαρτέτου (Ρωσία, ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΟΗΕ), ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιχείρησε ξανά να απαλύνει την προϊούσα διπλωματική κρίση της κυβέρνησής του με τις ΗΠΑ, υποσχόμενος από τηλεφώνου στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον πως προτίθεται να προτείνει «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» προς την Παλαιστινιακή Αρχή για εκτόνωση της έντασης στα παλαιστινιακά εδάφη. Δεν δημοσιοποιήθηκε κάτι σχετικό με αναθεώρηση των σχεδίων του για επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης και της ανατολικής Ιερουσαλήμ, ούτε και ο βαθμός της πίεσης που προτίθεται να του ασκήσει η Κλίντον κατά την επικείμενη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, την επόμενη εβδομάδα.
Το «κουαρτέτο», όπως άλλωστε και κατά την τελευταία του συνεδρίαση το Σεπτέμβριο του 2009, ενέκρινε κείμενο καταδίκης της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, καλώντας τον Νετανιάχου να την παγώσει. Εξέφρασε επίσης το «ενδιαφέρον» του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να καλεί το Ισραήλ να άρει την πολιορκία της: Φρέσκα νέα από εκεί μετέφερε στη συνάντηση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας βαρόνη Κάθριν Αστον που, μετά τη σύντομη προχθεσινή επίσκεψή της στη Γάζα, έσπευσε στη Μόσχα.
«Πράσινο φως» στον Μίτσελ
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε έμμεσες συνομιλίες τις οποίες θα ακολουθήσουν άμεσες διμερείς διαπραγματεύσεις, συμφωνώντας εμφανέστατα με τις διακηρυγμένες τακτικές των Αμερικανών: Το σχέδιο για έμμεσες συνομιλίες με ενδιάμεσο τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό Τζορτζ Μίτσελ, στο οποίο οι Παλαιστίνιοι είχαν συναινέσει με τις ευλογίες και του Αραβικού Συνδέσμου, τορπιλίστηκε με την ανακοίνωση κατασκευής 1.600 επιπλέον κατοικιών Εβραίων εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ εξελισσόταν η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο Μίτσελ πήρε το «πράσινο φως» για να επανέλθει στην περιοχή από αύριο. Ταυτόχρονα, θα βρίσκεται εκεί και ο Μπαν Κι Μουν. Εκτός από συναντήσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, το πρόγραμμά του συμπεριλαμβάνει επίσκεψη στη Γάζα.

Η λίστα ιστολογίων μου