"Η αρχή της αλληλεγγύης απαραίτητη για τη συνοχή της ΕΕ"

Μήνυμα με αποδέκτες του Ευρωπαίους εταίρους μας απέστειλε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με αφορμή την επέτειο του 1821, επισημαίνοντας ότι η αρχή της αλληλεγγύης είναι απαραίτητη για την Ευρωπαϊκή συνοχή.

Όπως το 1821 το κύμα των φιλελλήνων έσπευσαν να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους προς τους Έλληνες στην επανάσταση του 1821, έτσι και σήμερα στις Βρυξέλλες που δίνεται μια σκληρή μάχη ζητάμε την αλληλεγγύη των Ευρωπαϊκών χωρών. Η αρχή της αλληλεγγύης είναι βασική για τη συνοχή της ΕΕ σημείωσε ο κ. Παπούλιας.

Αναφορά στην κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα έκανε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο μήνυμα του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου:

"Το 1821 οι Ελληνες ξεσηκώθηκαν για να κερδίσουν την ελευθερία τους, η χώρα μας 189 χρόνια μετά βρίσκεται και πάλι σε κρίσιμο σταυροδρόμι", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι τώρα η απελευθέρωσή μας από όσα μας οδήγησαν στο μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, στη μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης Ιστορίας μας.
Διάλογος για τις παρελάσεις

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ Αντώνης Αντωνιάδης, δήλωσε ότι οι παρελάσεις εκτός από το φόρο τιμής θεσπίστηκαν κυρίως για την εξύψωση του ηθικού του λαού αλλά και για την επίδειξη δυνάμεων. Όπως είπε και οι δύο λόγοι σήμερα είναι ξεπερασμένοι για την ελληνική πραγματικότητα.

Υπέρ του να γίνονται οι παρελάσεις ώστε να υπάρχει μια σύνδεση των γενεών αλλά και τιμή στους αγωνιστές, τάχθηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αθανάσιος Πλεύρης.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι δεν υπάρχει καμία βάση που να επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα των παρελάσεων.

Για την ελληνική ιστορία και τον τρόπο που τη διδάσκονται τα παιδιά αναφέρθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα» η καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Μαρία Ρεπούση.

Η κ. Ρεπούση δήλωσε ότι η 25η Μαρτίου ορίστηκε ως ημερομηνία έναρξης της επανάστασης για να συνδυαστεί η Ορθοδοξία και τον ελληνισμό, ενώ έκανε λόγο για «φανερό και όχι κρυφό σχολείο».

«Να φύγουν μια σειρά από μύθοι που υπάρχουν στην ελληνική ιστορία δεν μπορούμε να διδάσκουμε την ιστορία με λογικές καλού – κακού» σημείωσε.

Η κ. Ρεπούση πρότεινε «η ιστορία που διδάσκουμε στο σχολείο να συμπεριλάβει τα πορίσματα της ιστορικής επιστήμης, και να βοηθήσει τα παιδιά να στοχάζονται και να αναστοχάζονται» «Πρέπει να φύγουμε από την παπαγαλία» πρόσθεσε.

Επίσης, σημείωσε ότι στο σχολείο έχουμε σήμερα 90% ελληνική ιστορία και 10% την ιστορία των άλλων. «Πρέπει να υπάρχει ελληνική, τοπική και παγκόσμια ιστορία. Πρόσθεσε» δήλωσε η καθηγήτρια του ΑΠΘ.

Χαρακτήρισε επίσης την επανάσταση του 1821 ως σημαντικό γεγονός για όλη την περιοχή, την οποία ήθελαν τα πιο προοδευτικά στοιχεία του ελληνόφωνου χώρου.

Στο μεταξύ, επίθεση από άγνωστο δέχθηκε σημαιοφόρος αξιωματικός του στρατού κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Πάτρα.πηγη:http://www.skai.gr

Η λίστα ιστολογίων μου