Αισιόδοξος για συμφωνία ο Μπαρόζο

Αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα της Ελλάδας εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η χορήγηση ενός πιθανού "πακέτου" βοήθειας της ευρωζώνης προς την Ελλάδα δεν θα συνιστούσε "σχέδιο διάσωσης" της χώρας, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε επίσης ότι είναι αισιόδοξος ότι θα κερδίσει τη γερμανική υποστήριξη για την επίτευξη συμφωνίας. "Ξέρω την καγκελάριο Μέρκελ. Είναι δεσμευμένη (στην ευρωπαϊκή υπόθεση) και δεν αμφιβάλλω ότι, εάν χρειαζόταν, θα ήταν υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα", τόνισε.

Σε μια προσπάθεια να επιτύχει ομοφωνία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 25 και 26 Μαρτίου, ο Μπαρόζο επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς αλληλεγγύη, ούτε αλληλεγγύη χωρίς σταθερότητα". Επισήμανε εξάλλου ότι το "πακέτο βοήθειας", που θα μπορούσε να έχει τη μορφή διμερούς δανεισμού, δεν θα αποτελεί "επιχείρηση διάσωσης" μιας άλλης χώρας - μέλους.

"Δεν πρόκειται για επιχείρηση διάσωσης", είπε. "Το ελέγξαμε από νομικής πλευράς (...) Όμως το ‘όχι’ στο σχέδιο διάσωσης δεν σημαίνει και όχι στην παροχή βοήθειας", πρόσθεσε.

Μολονότι ορισμένες χώρες - μέλη ζητούν επίμονα το θέμα της Ελλάδας να αντιμετωπιστεί εντός της ευρωζώνης, ο Μπαρόζο σημείωσε επίσης ότι δεν θα ήταν αντίθετος σε μια παρέμβαση εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ευθυγραμμιζόμενος με τον πρόεδρο του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ.
Δηλώσεις Τρισέ
Αν δοθεί διμερής βοήθεια στην Ελλαδα θα είναι υπό αυστηρές προϋποθέσεις και μόνον εάν τα προβλήματα της χώρας είναι χρόνια και υπονομεύουν την οικονομική κατάσταση του κράτους και την ευρωζώνης, επισήμανε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ και χαρακτήρισε επείγον θέμα να ανακτήσει η Ελλαδα την αξιοπιστία της.
«Ευφάνταστα τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ»
«Δεν έχουμε ζητήσει εμείς χρήματα, θα τα καταφέρουμε μόνοι μας», επανέλαβε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας που είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ευφάνταστα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ και πρόσθεσε πως είναι πολύ χρήσιμο για την ΕΕ να δείξει ότι διαθέτει ένα γεμάτο όπλο κατά της κερδοσκοπίας.
Φόβοι για «εξαγωγή» της ελληνικής κρίσης στις ΗΠΑ
Στο μεταξύ, εντείνονται οι ανησυχίες στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τη ζώνη του ευρώ, αλλά και να "εξαχθεί" στην αμερικανική οικονομία που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Ντένις Λόκχαρτ σε ομιλία του στη Φλόριντα στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, "βλέπω τρεις τρόπους μέσω των οποίων η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα την οικονομία των ΗΠΑ".
"Η Ελλάδα μεταφέρει ένα έλλειμμα εκ γενετής"
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, ανέφερε ότι η Ελλάδα εκ γενετής μεταφέρει ένα έλλειμμα πόρων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "από τη στιγμή που ως Έλληνες αρχίσαμε να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε, αρχίσαμε και να δανειζόμαστε και αυτό πληρώνουμε τώρα, τη συσσώρευση του ακατάληπτου δανεισμού".

Παράλληλα, ανέφερε ότι "το πολιτικό σύστημα έχει γίνει στόχος και όχι αδίκως. Ωστόσο, θα πρέπει να κάνουμε διακρίσεις κάθε φορά, δεν γίνεται να τους αντιμετωπίζουμε όλους με τον ίδιο τρόπο".

Αναφορικά με την Siemens, εκτίμησε ότι μέσα από την εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση "θα βγουν συγκεκριμένες διαπιστώσεις που θα αναφέρονται σε συγκεκριμένες και προσωπικές ευθύνες".πηγηhttp://www.skai.gr/:

Η λίστα ιστολογίων μου