Διπλωματικό θρίλερ στην Eυρωπαϊκή Ένωση εν όψει της σημερινής συνόδου κορυφής.
«Η Ελλάδα κρατείται όμηρος των εσωτερικών πολιτικών διαφωνιών στην ευρωζώνη», δήλωσε διπλωμάτης τον οποίον επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν θα γίνει συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της συνόδου κορυφής. Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις – μέχρι στιγμής πάντως η Άγκελα Μέρκελ αρνείται έκτακτη σύσκεψη των 16 ηγετών της ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα.
O Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Μπαρόζο.
Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επαφές με Βαν Ρομπέι, Θαπατέρο, Στρος Καν και τους επικεφαλής των ομάδων του ευρωκοινοβουλίου.
Όλα στον αέρα στο παρά πέντε...
Δραματικές διαβουλεύσεις στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο λίγο πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Η καγκελάριος Μέρκελ επιμένει στην σκληρή γραμμή, απορρίπτοντας μάλιστα κατηγορηματικά έκτακτη σύνοδο κορυφής της ζώνης του ευρώ, πριν από τη σύνοδο των 27.
Ο λόγος προφανής: Το Βερολίνο έχει περισσότερους συμμάχους μεταξύ των 27. Υπό τις συνθήκες αυτές δεν αποκλείεται το ελληνικό ζήτημα να μην τεθεί καν στη σύνοδο κορυφής, λόγω της αδιαλλαξίας της γερμανικής κυβέρνησης, αδιαλλαξία που ενισχύεται από τα άσχημα μαντάτα των δημοσκοπήσεων, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στη Ρηνανία, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας.
Ευρωπαίος διπλωμάτης που μίλησε στο Reuters, δήλωσε ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης, παρά μόνο εφόσον υπάρχει περιθώριο επίτευξης συμφωνίας πάνω στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, μία τέτοια συμφωνία θα σήμαινε ότι το Eurogroup ζητά από την Κομισιόν να φέρει πρόταση για το πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα και να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης. Η Κομισιόν έχει δηλώσει έτοιμη να παρουσιάσει τέτοιο σχέδιο, του οποίου οι τεχνικές παράμετροι έχουν ήδη συμφωνηθεί από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης στα μέσα Μαρτίου.
Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης τον οποίον επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι δεν θα γίνει συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της συνόδου κορυφής. Ωστόσο, καθώς αξιωματούχοι στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης προσπαθούν να βρουν μία συμβιβαστική λύση, οι ηγέτες της Ευρωζώνης μπορεί να συναντηθούν το βράδυ της Πέμπτης, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής, πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης.
"Η Ελλάδα κρατείται όμηρος των εσωτερικών διαφωνιών"
Διπλωμάτες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται για το κατά πόσο θα εμπλακεί το ΔΝΤ σε ένα πακέτο βοήθειας που θα είναι στη διάθεση της Ελλάδας, εφόσον το ζητήσει. Η Γερμανία είναι έτοιμη να δεχτεί την εμπλοκή του ΔΝΤ, αλλά η Γαλλία αντιτίθεται, σύμφωνα με τον ίδιο διπλωμάτη. "Η Ελλάδα κρατείται όμηρος των εσωτερικών πολιτικών διαφωνιών στις χώρες της Ευρωζώνης", δήλωσε ο διπλωμάτης τον οποίον επικαλείται το Reuters. Χαρακτηριστικό του παζαριού που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η αλλαγή στάσης στάση της Γαλλίας, η οποία τώρα φαίνεται να μην δέχεται τόσο εύκολα την εμπλοκή του ΔΝΤ. Και αυτό όμως έχει να κάνει με τις εσωτερικές εξελίξεις στη Γαλλία, καθώς ο επικεφαλής του ΔΝΤ είναι ο Στρος Καν, πολιτικός αντίπαλος του Σαρκοζί. Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Νικολά Σαρκοζί έπειτα απο έκτακτη συνάντηση στο Παρίσι με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου βαν Ρομπέι ανακοίνωσε την αποφασιστικότητά να επιτευχθεί συμφωνία στην σύνοδο κορυφής. Αναλυτικά.
Συνάντηση Παπανδρέου - Μπαρόζο
Ο Γιώργος Παπανδρέου, που βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, είχε αργά το βράδυ της Τετάρτης συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης.
Ο πρωθυπουργός έχει συνεχείς επαφές με ευρωπαίους ηγέτες, με την Αθήνα να επαναλαμβάνει ότι η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και να παίζει το χαρτί της κοινοτικής αλληλεγγύης και του μέλλοντος της ευρωζώνης. Περισσότερα.
Βολές κατά Μέρκελ από εσωτερικό και εξωτερικό
Πάντως, αιχμηρό σχόλιο για τη Μέρκελ- που δείχνει και το σκηνικό έντασης στην ΕΕ- επιφύλαξε ο γάλλος υπουργός ανάκαμψης, ο οποίος κάλεσε την καγκελάριο να σκεφθεί την αλληλεγγύη που είχε επιδείξει η ΕΕ για την επανένωση της Γερμανίας."Όταν κάναμε την επανένωση της Γερμανίας, κάναμε το ένα προς ένα στην ισοτιμία των μάρκων. Από οικονομική άποψη, αυτό δεν είχε κανένα νόημα, αλλά από πολιτική άποψη είχε", δήλωσε ο Πατρίκ Ντεβεντζιάν.
Ιδιαίτερα επικριτική για τη στάση της Μέρκελ εμφανίστηκε όμως και μια γερμανίδα ευρωβουλευτής, η Ρεμπέκα Χαρμς από τους Οικολόγους (Πράσινους). "Ως Γερμανίδα ντρέπομαι για την κυβέρνησή μου", δήλωσε χαρακτηριστικά η Ρ. Χαρμς, κατηγορώντας την Γερμανίδα Καγκελάριο ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να επιστρέψει στο Βερολίνο ως νικήτρια.
· Υπέρ του μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα η Κομισιόν
· Έκκληση Μπαρόζο για αλληλεγγύη προς την Ελλάδα
· ΕΚΤ: Μια προσφυγή στο ΔΝΤ θα έβλαπτε το ευρώ
· Μηχανισμό στήριξης προτείνουν οι Σοσιαλιστές
· Υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίαςπηγη:http://www.nooz.gr