Σε συμβιβαστική συμφωνία για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα σε δύο σκέλη, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωζώνη, κατέληξαν Γαλλία και Γερμανία όπως δήλωσε εκπρόσωπος του μεγάρου των Ηλυσίων.
Πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου θα καλυφθεί από δάνεια χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος, αυτό το πακέτο θα υλοποιηθεί με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υπό τον όρο ότι θα έχει το χαρακτήρα της έσχατης λύσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό οικονομικής βοήθειας θα είναι ουσιαστική. Το Ταμείο -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- θα έχει λόγο και σε θέματα δημοσιονομικής φύσης, ενώ το κείμενο προβλέπει και την πιθανότητα κυρώσεων.
Το κείμενο της συμφωνίας Μέρκελ-Σαρκοζί θα τεθεί υπόψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όλοι συμφωνούν με αυτό.
Σε περίπτωση συμφωνίας ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των χωρών του ευρώ, είτε πριν, είτε μετά το δείπνο.
«Είναι θετικό ότι υπάρχει σχέδιο απόφασης που θεωρούμε ότι μας καλύπτει πλήρως» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας με τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι η «απόφαση θα προβλέπει την δημιουργία μηχανισμού κατά βάση ευρωπαϊκού, με συμμετοχή του ΔΝΤ».
Κατά ο Τρισέ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, προειδοποίησε κατά μίας επέμβασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να βοηθηθεί η Ελλάδα.
"Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή οποιοσδήποτε θεσμός ασκήσει στη θέση του Eurogroup, στη θέση των κυβερνήσεων, την ευθύνη τους, είναι προφανώς πολύ, πολύ άσχημο", επέμεινε ο Τρισέ.
"Οι χώρες της ζώνης του ευρώ δεν πρέπει να εγκαταλείψουν ούτε μια ίντσα από τις σημερινές ευθύνες τους", κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Παπανδρέου: Τάξη στα του οίκου μας
«Έχουμε λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις και είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Στις δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «όποια και να είναι η απόφαση σήμερα στην ΕΕ η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και θα συνεχίσει να κάνει το καθήκον της, ώστε να διασφαλιστεί ότι η οικονομία είναι βιώσιμη, σωστή και διαφανής και με ευημερία».
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, είμαστε στο σωστό δρόμο για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 και αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει πολύ θετική τάση για την ελληνική οικονομία.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σήμερα η πρόκληση είναι σημαντική για την ενίσχυση και την ισχυροποίηση της ευρωζώνης, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη σταθεροποίηση του ευρώ και να προχωρήσουμε προς μια Ευρώπη με μεγαλύτερη ευημερία.
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, που υποστήριξαν την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και ειδικότερα στα μέτρα που εφαρμόζονται.
Κατά της λύσης του ΔΝΤ ο Αντώνης Σαμαράς
Την αντίθεσή του με την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο σχέδιο οικονομικής στήριξης που ενδεχομένως χρειαστεί η Ελλάδα εξέφρασε ξεκάθαρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς προς τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.
Εξερχόμενος από τη Σύνοδο του ΕΛΚ ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι έδωσε τη μάχη για τη μείωση του κόστους δανεισμού
της χώρας «τη στιγμή που η Ελλάδα παλεύει για μέτρα ανάσας για την τόνωση της οικονομίας».
«Ως πολιτικός τους είπα ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει άλλα σκληρά μέτρα. Ως οικονομολόγος τους είπα ότι φοβάμαι το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Πάντα θα χρειάζονται νέα μέτρα για να πετύχουμε τους στόχους. Ως ευρωπαίος τους είπα ξεκάθαρα ότι είμαι κατά της λύσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς στους δημοσιογράφους τονίζοντας ωστόσο ότι η πλειοψηφία των ηγετών του ΕΛΚ ήταν υπέρ της εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα είναι σε θέση να κάνει νέο σχόλιο όταν ληφθεί η απόφαση.
Στηρίζουν την Ελλάδα
Ανοιχτά υπέρ της στήριξης της Ελλάδας τάσσονται Γάλλοι (53%), Ισπανοί (55%) και Ιταλοί (67%) σύμφωνα με δημοσκόπηση γαλλικού ιδρύματος ερευνών.
Αντίθετα, μόλις το 24% των Γερμανών τάχθηκε υπέρ της ελληνικής στήριξης.
Το 52% των ερωτηθέντων ευρωπαίων δε θεωρεί την Ελλάδα εξαίρεση αλλά πιστεύουν ότι και οι χώρες τους μπορούν ν ακολουθήσουν την κακή μοίρα της Ελλάδας.
Ως προς τα αίτια της δημοσιονομικής κρίσης το 68% των ερωτηθέντων σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία θεωρεί ότι οφείλεται στην κακή διαχείριση των κυβερνήσεων. Το ίδιο θεωρεί το 78% των Γερμανών πολιτών.πηγη:http://www.skai.gr