"Υπάρχουν προοπτικές για λύση του Κυπριακού, αλλά για να ευοδωθούν πρέπει η τουρκική πλευρά να αφήσει περιθώρια διαπραγμάτευσης στον τουρκοκύπριο ηγέτη", δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Πατρών, του οποίου αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας.
Κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα, ο κ. Χριστόφιας έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που ανεγέρθηκε για τον αγνοούμενο πατρινό λοχία Χρίστο Γρίβα στην πλατεία Αχαιών Πεσόντων.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι «το μνημείο, μπροστά στο οποίο με ευλάβεια στεκόμαστε, είναι μια συμβολική επιστροφή του Χρίστου στη γη που τον γέννησε», ενώ πρόσθεσε ότι «το μνημείο θα αποτελεί σημείο αναφοράς, πως η προσφορά του Χρίστου και όλων των αγνοουμένων μας, το δράμα της οικογένειάς του, και το δράμα όλων των άλλων οικογενειών των αγνοουμένων, δεν θα ξεχαστεί».
Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα υπογράμμισε ότι «η Κύπρος δεν είναι μόνη, αλλά έχει δίπλα της τον ελληνικό λαό, την ελληνική πολιτεία, την Κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο της χώρας».
Όσον αφορά την λύση του Κυπριακού ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι «είναι καθήκον μας να προσπαθήσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, για μια λύση του Κυπριακού, που θα επιτρέπει στα παιδιά μας να ζουν ειρηνικά και χωρίς φόβο σε μια ενωμένη πατρίδα, μιαν επανενωμένη Κύπρο απαλλαγμένη από την κατοχή».
Αργότερα κατά την διάρκεια ειδικής τελετής στο Πανεπιστήμιο Πατρών ο Δημήτρης Χριστόφιας αναγορεύθηκε σε επίτιμος διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Κατεύθυνσης.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από το κυπριακό τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Προοπτικές για λύση υπάρχουν, αλλά για να μπορέσουν αυτές τελικά να ευοδωθούν, επιβάλλεται η τουρκική πλευρά να προσέρχεται στην διαπραγμάτευση με πιο εποικοδομητικές θέσεις και κυρίως να αφήσει περιθώρια διαπραγμάτευσης στον τουρκοκύπριο ηγέτη».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δημήτρης Χριστόφιας σημείωσε ότι επειγόμαστε για λύση και πρόσθεσε: «Ο χρόνος παγιώνει επί του εδάφους τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής και δημιουργεί νέα προβλήματα. Ο παράγοντας του χρόνου είναι κρίσιμης σημασίας, αλλά για χάρη του χρόνου δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ποιότητα της λύσης. Δεν αποδεχόμαστε την όποια λύση, που δεν θα πληροί κάποιες βασικές αρχές δικαιοσύνης και λειτουργικότητας. Δεν αποδεχόμαστε λύση που δεν θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού».πηγη:http://www.nooz.gr