Λίγες μόνο ώρες πριν την συνεδρίαση της κρίσιμης για την Ελλάδα, και την Ευρώπη, συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ οι πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων προς την καγκελάριο της Γερμανίας για να συναινέσει σε μηχανισμό βοήθειας προς τη χώρα μας γίνονται ασφυκτικές.
Εντύπωση όμως προκαλούν οι δηλώσεις του αναπληρωτή διοικητή της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, ο οποίος ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» στην Ευρώπη, και ότι «η κύρια ανησυχία σήμερα είναι η Ισπανία και η Ιταλία».
Ειδικότερα, από πλευράς ΕΕ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής οι "27" ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν μια ευρωπαϊκή απάντηση με δεσμεύσεις για την περίπτωση της Ελλάδας.
Ο Θαπατέρο αφού χαρακτήρισε τη λύση των διμερών δανείων προς την Ελλάδα ως «λογική», τόνισε πως είναι επίσης αποδεκτή η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιμένοντας, ωστόσο, στην ανάγκη η λύση να είναι θεμελιωδώς ευρωπαϊκή.
«Η λύση πρέπει να ξεκινά από την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Ισπανός πρωθυπουργός.
«Όταν μιλάμε για κοινό νόμισμα μιλάμε για κοινή ευθύνη»,είπε ο Θαπατέρο, τονίζοντας, προς αποφυγή παρερμηνειών, ότι «αυτό που θα κάνουμε δεν είναι να δώσουμε λεφτά στην Ελλάδα, αλλά να δανείσουμε χρήματα στην Ελλάδα τα οποία θα μας επιστρέψει με τόκους».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πως θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρξει συναίνεση για την περίπτωση της Ελλάδας, ένα ζήτημα το οποίο είναι σημαντικό και έχει επείγοντα χαρακτήρα, όπως είπε.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής απηύθυνε έκκληση στους "27" να λάβουν αποφάσεις που θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα του ευρώ.
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, σύμφωνα με την οποία παρατείνονται πέραν του 2010, τα, ήδη, ελαστικά κριτήρια δανεισμού των τραπεζών, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι ο ίδιος προσωπικά και συνολικά η Επιτροπή υποστηρίζουν αυτή την απόφαση ενός οργάνου, που, όπως σημείωσε, είναι ανεξάρτητο στις αποφάσεις του.
«Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί από το ΔΝΤ και από τη ζώνη ευρώ»
Οι χώρες της ζώνης του ευρώ οδηγούνται σε μια συμβιβαστική λύση όσον αφορά το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα χρηματοδοτείται "από το ΔΝΤ και από διμερή δάνεια" των εταίρων της Αθήνας, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
"Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένας συνδυασμός ανάμεσα σ΄ έναν μηχανισμό του ΔΝΤ και σε διμερή δάνεια. Η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί και από το ΔΝΤ και από διμερή δάνεια", διαβεβαίωσε ο Γιούνκερ.
"Εγώ δεν ήμουν υπέρ της προσφυγής σε έναν μηχανισμό του ΔΝΤ, αλλά διαπιστώνω ότι ορισμένες χώρες μέλη (της ΕΕ) αναφέρονται στο ΔΝΤ", πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφερόμενος στη στάση της Γερμανίας.
"Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων η Ευρώπη"
Την αισιοδοξία του για την έναρξη μιας νέας πορείας της Ελλάδας εξέφρασε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε δε ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αποτελεί μεγάλη πρόκληση στο να δείξει διάθεση η Ένωση να στηρίξει την Ευρωζώνη, το κοινό νόμισμα και την κοινή πορεία.
«Η κρίση της Ελλάδας η κορυφή του παγόβουνου»
Η χωρίς προηγούμενο κρίση που πλήττει την Ελλάδα δεν είναι παρά "η κορυφή του παγόβουνου" με το φάσμα μια δημοσιονομικής κατάρρευσης να απλώνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, προειδοποίησε από την πλευρά του την Πέμπτη ο αναπληρωτής διοικητής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας.
"Η Ελλάδα είναι μια περίπτωση, αλλά δεν είναι η κορυφή του παγόβουνου", δήλωσε ο Τσου Μιν σε ένα φόρουμ επενδυτών στο Χονγκ Κονγκ.
"Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία γιατί είναι σχετικά μικρή σε μέγεθος χώρα, αλλά δε βλέπουμε κανένα αποφασιστικό μέτρο που θα έδινε ένα μήνυμα στην αγορά ότι: 'μπορούμε να επιλύσουμε την κρίση, μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος σ΄αυτήν'. Η αγορά παραμένει λοιπόν πολύ ρευστή", τόνισε.
"Η κύρια ανησυχία σήμερα είναι η Ισπανία και η Ιταλία", πρόσθεσε ο Τσου. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν από το πρακτορείο Dow Jones Newswires.πηγη:http://www.skai.gr