"Δεν υπάρχει πρόβλημα δανεισμού της Ελλάδας"

Αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα της Ελλάδας εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει πρόβλημα δανεισμού από τις αγορές τους επόμενους μήνες, παρά τα γεγονός ότι τα επιτόκια παραμένουν υψηλά, έδωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε ομιλία του στο συνέδριο της εφημερίδας Ιnternational Herald Tribune που διεξάγεται στην Αθήνα.

"Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρήματα από κανέναν. Δεν ψάχνουμε για από μηχανής Θεό, ξέρουμε ότι καλύτερη εγγύηση είναι η πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που εμπεδώνει την εμπιστοσύνη στους πολίτες, στους εταίρους μας, την ΕΕ, καθώς και στις διεθνείς αγορές", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι περιμένει ένα θετικό αποτέλεσμα από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ κι επανέλαβε ότι προτιμάει μια ευρωπαϊκή λύση.

Η χορήγηση ενός πιθανού "πακέτου" βοήθειας της ευρωζώνης προς την Ελλάδα δεν θα συνιστούσε "σχέδιο διάσωσης" της χώρας, επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε επίσης ότι είναι αισιόδοξος ότι θα κερδίσει τη γερμανική υποστήριξη για την επίτευξη συμφωνίας. "Ξέρω την καγκελάριο Μέρκελ. Είναι δεσμευμένη (στην ευρωπαϊκή υπόθεση) και δεν αμφιβάλλω ότι, εάν χρειαζόταν, θα ήταν υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα", τόνισε.

Σε μια προσπάθεια να επιτύχει ομοφωνία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 25 και 26 Μαρτίου, ο Μπαρόζο επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς αλληλεγγύη, ούτε αλληλεγγύη χωρίς σταθερότητα". Επισήμανε εξάλλου ότι το "πακέτο βοήθειας", που θα μπορούσε να έχει τη μορφή διμερούς δανεισμού, δεν θα αποτελεί "επιχείρηση διάσωσης" μιας άλλης χώρας - μέλους.

"Δεν πρόκειται για επιχείρηση διάσωσης", είπε. "Το ελέγξαμε από νομικής πλευράς (...) Όμως το ‘όχι’ στο σχέδιο διάσωσης δεν σημαίνει και όχι στην παροχή βοήθειας", πρόσθεσε.

Μολονότι ορισμένες χώρες - μέλη ζητούν επίμονα το θέμα της Ελλάδας να αντιμετωπιστεί εντός της ευρωζώνης, ο Μπαρόζο σημείωσε επίσης ότι δεν θα ήταν αντίθετος σε μια παρέμβαση εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ευθυγραμμιζόμενος με τον πρόεδρο του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ.
Δηλώσεις Παπαντωνίου - Μάνου
Υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης και μάλιστα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, και κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ, τάχθηκε ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας επίσης στο συνέδριο της International Herald Tribune.

Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι με μια προσφυγή στο ΔΝΤ θα ανοίξει η πόρτα εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη στην περίπτωση που η χώρα μας αντιμετωπίσει εκ νέου προβλήματα σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Αναφερόμενος στη στάση της Γερμανίας έναντι του ελληνικού προβλήματος, επισήμανε ότι έχει φθάσει σε σημείο προσβολής της χώρας μας και επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων. Στους λόγους της στάσης αυτής περιέλαβε το πολιτικό και κομματικό κόστος για το σημερινό συνασπισμό, που κυβερνά τη Γερμανία.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο Στέφανος Μάνος, πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της «Δράσης» επισήμανε ότι μία συζήτηση υψηλού επιπέδου με το ΔΝΤ δεν σημαίνει ότι η χώρα μας βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας.

Μια συζήτηση με το ΔΝΤ θα καθησυχάσει τις αγορές και θα αποτελέσει σημάδι ότι είμαστε έτοιμοι να σοβαρευτούμε, ως χώρα, επισήμανε ο κ. Μάνος.

Ο κ. Μάνος εκτίμησε ότι, σειρά νέων νομοσχεδίων και ρυθμίσεων θα έρθουν τους επόμενους μήνες, προκειμένου να ρυθμίσουν επιπολαιότητες του φορολογικού νομοσχεδίου.

Επίσης, ο κ. Μάνος είπε ότι πολλοί από τους δανειστές μας έχουν πλέον πάψει να μας δανείζουν και εν μέρει έχουν δίκιο, καθώς δανειζόμαστε πλέον για να ξεπληρώσουμε παλιά μας δάνεια και να καλύψουμε νέα ελλείμματα.
"Βοήθεια υπό αυστηρές προϋποθέσεις"
Αν δοθεί διμερής βοήθεια στην Ελλαδα θα είναι υπό αυστηρές προϋποθέσεις και μόνον εάν τα προβλήματα της χώρας είναι χρόνια και υπονομεύουν την οικονομική κατάσταση του κράτους και την ευρωζώνης, επισήμανε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ και χαρακτήρισε επείγον θέμα να ανακτήσει η Ελλαδα την αξιοπιστία της.
«Η Γερμανία ενδιαφέρεται για ένα ισχυρό ευρώ»
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Θεόδωρου Πάγκαλου ότι η ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ελλάδα μπλοκάρεται από τη Γερμανία που επιτρέπει στα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα να κερδοσκοπούν σε βάρος της χώρας μας «σπεκουλάροντας τα ελληνικά ομόλογα».

Ο κ. Βεστερβέλε, μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο, είπε μεταξύ άλλων ότι η Γερμανία ενδιαφέρεται για ένα ισχυρό ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα αυτή τη χρονική στιγμή το μόνο που θα καταφέρει είναι να αποδυναμώσει την δυναμική της εφαρμογής των νέων μέτρων.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, η γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται όλο και πιο «εκνευρισμένη» από την προσπάθεια των εταίρων της να σύρουν το Βερολίνο σε μια δημοσιονομική ένωση που θα άφηνε τους Γερμανούς φορολογούμενους εκτεθειμένους στα χρέη των χωρών της Νότιας Ευρώπης.

Παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας και της ευρωζώνης, η κ. Μέρκελ φαίνεται να πιέζεται από τους συμπατριώτες της και να στηρίζεται από κορυφαία πολιτικά και οικονομικά στελέχη της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την απειλή του Γιώργου Παπανδρέου για προσφυγή στο ΔΝΤ, η Telegraph αναφέρει πως ορισμένες χώρες του βορρά είναι έτοιμες να αφήσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να πράξει όσα λέει, αλλά, κατά την εφημερίδα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έχουν απορρίψει τη λύση του.
Φόβοι για «εξαγωγή» της ελληνικής κρίσης στις ΗΠΑ
Στο μεταξύ, εντείνονται οι ανησυχίες στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τη ζώνη του ευρώ, αλλά και να "εξαχθεί" στην αμερικανική οικονομία που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Ντένις Λόκχαρτ σε ομιλία του στη Φλόριντα στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, "βλέπω τρεις τρόπους μέσω των οποίων η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα την οικονομία των ΗΠΑ".
"Η Ελλάδα μεταφέρει ένα έλλειμμα εκ γενετής"
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, ανέφερε ότι η Ελλάδα εκ γενετής μεταφέρει ένα έλλειμμα πόρων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "από τη στιγμή που ως Έλληνες αρχίσαμε να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε, αρχίσαμε και να δανειζόμαστε και αυτό πληρώνουμε τώρα, τη συσσώρευση του ακατάληπτου δανεισμού".

Παράλληλα, ανέφερε ότι "το πολιτικό σύστημα έχει γίνει στόχος και όχι αδίκως. Ωστόσο, θα πρέπει να κάνουμε διακρίσεις κάθε φορά, δεν γίνεται να τους αντιμετωπίζουμε όλους με τον ίδιο τρόπο".

Αναφορικά με την Siemens, εκτίμησε ότι μέσα από την εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση "θα βγουν συγκεκριμένες διαπιστώσεις που θα αναφέρονται σε συγκεκριμένες και προσωπικές ευθύνες".
"Δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας"
«Δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας στην ανασυγκρότηση της οικονομία» δήλωσε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Μαζί Τώρα» ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Διονύσης Χιόνης

«Πρέπει να βάλουμε το δάκτυλο υπό τον τύπο των ήλων, να πούμε στην ΕΕ ότι χρειαζόμαστε βοήθεια και πόση» σημείωσε.

Ο κ. Χιόνης επισήμανε ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα για την ανάταξη της οικονομίας, προσθέτοντας πως όλα τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα θα αποδώσουν σε βάθος διετίας με το φορολογικό ν/σ να αποδίδει στην καλύτερη περίπτωση του χρόνου.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Μπάμπης Παπαδημητρίου έκανε λόγο για αλαλούμ στην κυβέρνηση καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες δηλώσεις όσον αφορά την προσφυγή ή όχι της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.πηγηhttp://www.skai.gr:

Η λίστα ιστολογίων μου