ΤτΕ: Σε φαύλο κύκλο η ελληνική οικονομία

Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά 2% φέτος προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε ο διοικητής της Γ. Προβόπουλος στην Βουλή.


"Η ελληνική οικονομία έχει πλέον εμπλακεί σε έναν φαύλο κύκλο, με μία και μοναδική διέξοδο: τη δραστική μείωση του ελλείμματος και του χρέους, την άμεση δηλαδή αντιστροφή της δυσμενούς τάσης", τονίζει η ΤτΕ στην Έκθεσή της.
Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θ΄αυξηθεί φέτος στο 3%, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε το 2009 τελικώς στο 2,9% του ΑΕΠ καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας υποχώρησε πέρυσι κατά 2%. Για την πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα η ΤτΕ προβλέπει φέτος
περαιτέρω υποχώρηση της, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα κυμανθεί σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα.

Η ΤτΕ υπογραμμίζει την ανάγκη η πολιτική που εξήγγειλε η Κυβέρνηση να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, χωρίς δισταγμούς, αναβλητικότητα και υπαναχωρήσεις. Τούτο θα συμβάλλει αποφασιστικά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης η οποία θα επηρεάσει θετικά το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αλλά και στο κόστος δανεισμού των τραπεζών και κατ΄επέκταση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Η ΤτΕ επισημαίνει ότι στις παρούσες συνθήκες η δημοσιονομική εξυγίανση είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ωστόσο όπως υποστηρίζει στην Έκθεση η ΤτΕ η οικονομική πολιτική δεν θα πρέπει να περιοριστεί στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Το επόμενο βήμα της οικονομικής πολιτικής σύμφωνα με την ΤτΕ θα πρέπει να γίνει με την στήριξη της ανάκαμψης με πολιτικές διαρθρωτικού χαρακτήρα, με τις οποίες θα επιδιώκεται η ουσιαστική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Η Έκθεση επισημαίνει ότι οι η απώλεια της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας συνδέεται κυρίως με τις διαρθρωτικές αδυναμίες όπως είναι τα στοιχεία δυσκαμψίας στις αγορές προϊόντων και εργασίες. Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να αποσκοπούν και σε μεγαλύτερη διαφάνεια και κυρίως στη βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του ευρύτερου διοικητικού μηχανισμού.

Για το πιστωτικό σύστημα η Τράπεζα της Ελλάδος αναγνωρίζει ότι θ΄αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις το 2010. Οι Τράπεζες εκτιμάται ότι φέτος θα έχουν υψηλότερες ανάγκες για κεφάλαια και ρευστότητα σε μία περίοδο για την οποία προβλέπεται περαιτέρω υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ήδη τα πιστωτικά ιδρύματα υιοθετούν αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης νέων δανείων ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σημαντικά και οι προβλέψεις τους έναντι του πιστωτικού κινδύνου λόγω της αναμενόμενης περαιτέρω ανόδου των επισφαλειών. Σε κάθε περίπτωση η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να συμβάλλει θετικά στην δυνατότητα πρόσβασης των εγχώριων τραπεζών στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

Εκτιμήσεις για πιστωτική επέκταση

O ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα συνεχίσει να επιβραδύνεται στη διάρκεια του 2010 και θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, κυρίως λόγω της εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας. Ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα ήδη επιβραδύνθηκε περαιτέρω στο 3,8% τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους (επιχειρήσεις: 4,5%, νοικοκυριά: 2,9%).

Η καθαρή μηνιαία ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις παρέμεινε θετική, αλλά ήταν σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με το Δεκέμβριο (348 εκατ. ευρώ, έναντι 1.182 εκατ. ευρώ), ενώ προς τα νοικοκυριά ήταν αρνητική (-120 εκατ. ευρώ, έναντι +705 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο).

Εκτιμάται ότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα συνεχίσει να επιβραδύνεται στη διάρκεια του 2010 και θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, κυρίως λόγω της εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας. Όπως όμως επισημαίνεται στην Έκθεση της ΤτΕ, σημαντική αβεβαιότητα περιβάλλει αυτή την πρόβλεψη, καθώς το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης θα επηρεάσουν

οι ακόλουθοι παράγοντες:

- Το μέγεθος της μείωσης του ΑΕΠ εφέτος. Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ επηρεάζει τη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αλλά και-μέσω της επίδρασής του στο ρυθμό ανόδου των καταθέσεων-την προσφορά δανείων.

- Ο βαθμός ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να περιοριστεί στη διάρκεια του 2010. Κύριοι περιοριστικοί παράγοντες είναι: η εξέλιξη των καταθέσεων, η σταδιακή απόσυρση των μέτρων "ενισχυμένης πιστωτικής στήριξης" από το Ευρωσύστημα

και οι δυσκολίες χρηματοδότησης από τις διεθνείς χρηματαγορές μετά τις υποβαθμίσεις του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

- Η άνοδος του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου επιδρά αυξητικά και στο κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και -τελικά-στα επιτόκια δανεισμού του ιδιωτικού τομέα. Η άνοδος των επιτοκίων των τραπεζικών δανείων είναι εύλογο να επιδράσει περιοριστικά στη ζήτηση δανείων.

Τέλος, οι τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στη διαφύλαξη της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου τους και να ασκούν προσεκτική πιστοδοτική πολιτική.πηγη:http://www.nooz.gr

Η λίστα ιστολογίων μου