Τελικά η σοκολάτα είναι ασπίδα για τον οργανισμό

Μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν η «αμαρτωλή τροφή». Σήμερα όμως όλο και περισσότερες έρευνες συνδράμουν στην απομυθοποίηση της σοκολάτας, η οποία αποδεικνύεται θεραπευτική για πολλές κοινές αλλά και πιο σοβαρές διαταραχές, τόσο που οι επιστήμονες κάνουν πλέον λόγο για τον «καφέ χρυσό»!

Η πολύτιμη δράση της σοκολάτας οφείλεται στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχει. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, προφυλάσσουν το δέρμα από τη δράση των υπεριωδών ακτίνων, ενώ ενισχύουν και την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Πέρα από τα αντιοξειδωτικά, όμως, που καθιστούν τη σοκολάτα «σούπερ τρόφιμο», αξιοσημείωτη είναι και η περιεκτικότητά της σε θεοβρωμίνη, μια ουσία ευεργετική για το νευρικό σύστημα. Πρόσφατη έρευνα που έγινε από το Imperial College του Λονδίνου έδειξε ότι η σοκολάτα μπορεί να καταστείλει τον επίμονο βήχα, ενώ ένα άλλο συστατικό της, η φαινυλαιθυλαμίνη, έχει την ικανότητα να τονώνει την ψυχική διάθεση.

Την ίδια στιγμή ο δρ Κ.Κ. Ατσίνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γκάνα ομολόγησε ότι χρησιμοποιεί στην κλινική του εδώ και πολύ καιρό το κακάο ως συμπλήρωμα σε θεραπεία κατά της υπέρτασης και του διαβήτη. Ενας άλλος επιστήμονας από την Γκάνα, ο καθηγητής Κουάκου Αντάι, σε μια δημοσίευσή του στην επιθεώρηση «Medical Hypotheses» περιγράφει ότι ο ίδιος συστήνει την κατανάλωση δύο έως πέντε φλιτζανιών ροφήματος σοκολάτας την ημέρα για την προστασία από την ελονοσία.

Ευεργετική, όμως, αποδεικνύεται η κατανάλωση σοκολάτας και πριν από μια οφθαλμολογική επέμβαση με λέιζερ. «Οι ασθενείς που τρώνε σοκολάτα πριν από την επέμβαση είναι λιγότερο ταραγμένοι και περισσότερο προσεκτικοί και συνεργάσιμοι σε σχέση με όσους λαμβάνουν ηρεμιστικά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Νταν Ρέινστεϊν από μεγάλη οφθαλμολογική κλινική του Λονδίνου.

Την ίδια στιγμή, οι ψυχίατροι συστήνουν τη μέτρια κατανάλωση μαύρης σοκολάτας σε όσους έχουν ανάγκη από τόνωση της ψυχικής τους διάθεσης. Χάρη στην περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή ισορροπεί τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου (συγκεκριμένα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης), προσφέροντας αντικαταθλιπτική δράση.πηγη:http://www.madata.gr

Η λίστα ιστολογίων μου