Αν το δηλώσεις το σώζεις για 40 χρόνια

Σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος

Τη δυνατότητα να διατηρήσει ο πολίτης για 40 χρόνια τους ημιυπαίθριους χώρους που θα δηλώσει, πληρώνοντας πρόστιμο διατήρησης και πράσινης χρήσης - χωρίς ωστόσο να νομιμοποιείται το παράνομο κτίσμα - δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Απαραίτητη προϋπόθεση οι χώροι αυτοί να είναι εντός του νόμιμου κτιριακού όγκου.

Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 5% έως 15%, ανάλογα με το εμβαδόν του ημιυπαίθριου και την τιμή ζώνης και θα καταβάλλονται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έξι δόσεις για 18 μήνες.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οι ενδιαφερόμενοι από τη δημοσιοποίηση του νόμου και για οκτώ μήνες.

Μετά απο αυτό το διάστημα θα γίνονται έλεγχοι και οι παραβάτες θα πληρώνουν υψηλότερα πρόστιμα κατά 30%.

Τα χρήματα απο τα πράσινα τέλη θα διοχετευθούν σε προγράμματα αστικής ανάπλασης, σε νέους χώρους πρασίνου, σε φύτευση περιοχών, σε περιβαλλοντική επανόρθωση εκτός σχεδίου περιοχών, σε ακίνητα πολιτιστικής σημασίας και σε κονδύλια για τις κατεδαφίσεις.

Η ρύθμιση δε διαφοροποιεί το κόστος μεταβίβασης ακίνητων που έχουν κτισθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.

Η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση για όσους έχουν ενταχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση, ενώ άφησε "ανοιχτό" το θέμα της επιστροφής χρημάτων στην περίπτωση που το ποσό που καταβλήθηκε υπερβαίνει αυτό που προβλέπει η νέα ρύθμιση.

Παράλληλα, από εδώ και στο εξής για τη έκδοση νέας οικοδομικής άδειας υποχρεωτική θα είναι η ψηφιακή ταυτοποίηση όλων των χαρακτηριστικών του κτιρίου.

Στη διάταξη εντάσσονται οι ημιυπαίθριοι υπόγεια, ισόγεια, πατάρια, σοφίτες, πυλωτές ανοιχτές και κλειστές εντός του νόμιμου κτιριακού όγκου που έχει μετατραπεί η χρήση τους. Δεν υπάγονται στις διατάξεις τα εντός σχεδίου ακίνητα που βρίσκονται σε ρέματα, βιότοπους, παραλιακά δημόσια κτήματα, αρχαιολογικούς χώρους, δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, λόγω της μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.


 Στόχος του σχεδίου νόμου είναι "η προώθηση άλλου τύπου ανάπτυξης της χώρας και η επίλυση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος" υπογράμμισε η κ. Μπιρμπίλη, τονίζοντας ότι "για λόγους αρχής δεν νομιμοποιούμε την αυθαιρεσία". Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου "πράσινη και έντιμη λύση σε ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο κοινωνικό" και επεσήμανε ότι "είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους που επιχειρείται μια τέτοια λύση".

Για εισπρακτικό μέτρο που βαπτίζεται περιβαλλοντικό, έκανε λόγο από τη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το νομοσχέδιο για τους ημιυπαίθριους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να το στηρίξουμε» δήλωσε την Πέμπτη στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή» ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.πηγη:http://www.skai.gr

Η λίστα ιστολογίων μου