Του Βασιλη Zηρα
Ανατροπές στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας που θα οδηγήσουν σε μειώσεις μισθών και συντάξεων ακόμη και από φέτος θα ζητήσει μεταξύ άλλων το μικτό κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που φτάνει αύριο στην Αθήνα, προκειμένου να διαπραγματευτεί τους όρους δανεισμού της Ελλάδας με το υπουργείο Οικονομικών.
Η κυβέρνηση σύρθηκε στην ενεργοποίηση του μηχανισμού, όταν διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες ότι η ύπαρξή του και μόνο ήταν αρκετή για να υποχωρήσει το κόστος δανεισμού. Αυτό που ερμηνεύθηκε -όχι μόνο από την Ελλάδα- ως ένα παιχνίδι κερδοσκόπων, αποδείχθηκε ή εξελίχθηκε σταδιακά εξαιτίας και των χειρισμών από την ελληνική πλευρά, σε πεποίθηση ότι χωρίς διεθνή οικονομικό έλεγχο η χώρα μας δεν θα μπορέσει να αναστρέψει τη δυναμική του χρέους και θα χρεοκοπήσει. Ετσι, οι αγορές έκλεισαν για το ελληνικό Δημόσιο και τις ελληνικές τράπεζες και δείχνουν πλέον απρόθυμες να ανοίξουν όσο υψηλές και αν είναι οι αποδόσεις των ομολόγων.
Αντιμέτωπη με το εφιαλτικό και πολύ πιθανό πλέον σενάριο μιας αποτυχημένης έκδοσης ομολόγων και με το τραπεζικό σύστημα σε ασφυξία, η κυβέρνηση αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, καλώντας μέσω της επιστολής Παπακωνσταντίνου το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ε.Ε. για διαβουλεύσεις.
Πρόκειται για μια απόφαση που προοιωνίζεται μεγάλες ανατροπές σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οτιδήποτε εθεωρείτο μέχρι σήμερα δεδομένο στο ασφαλιστικό σύστημα, στις εργασιακές σχέσεις, στο σύνολο του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας.
«Τα θέλουν όλα τώρα», έλεγε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που γνωρίζει το πλαίσιο των προϋποθέσεων που συνδιαμορφώνουν κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την Κομισιόν να περιορίζεται σε δευτερεύοντα ρόλο. Και οι τρεις οργανισμοί θεωρούν ότι είναι ευκαιρία για να υλοποιηθούν οι συστάσεις που απηύθυναν στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια και αγνοούνταν από τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Τα βασικά σημεία«Το πλαίσιο που θέτουν είναι γνωστό, σε αυτό θα κινούνται και οι προτάσεις επί των οποίων θα συζητήσουμε», λέει κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν καταλήξει στα βασικά σημεία των όρων που θα θέσουν:
- Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2010 δεν θα ζητηθούν παρά μόνο στον βαθμό που θα υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους. Στη Φρανκφούρτη θεωρούν, ωστόσο, ότι δεδομένης της πορείας των εσόδων του πρώτου τριμήνου, είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί επιπλέον περικοπή των δαπανών τον Μάιο.
- Υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων του ΠΣΑ για το 2011 και το 2012 μέσω κυρίως της περιστολής των δημοσίων δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθούν: α) μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της πλήρους κατάργησης των συμβάσεων έργου και του παγώματος των προσλήψεων, β) το κλείσιμο των ζημιογόνων δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών ή της ιδιωτικοποίησής τους.
- Μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος που σημαίνει μείωση -όχι απλώς πάγωμα- των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με: α) αναστολή της υποχρεωτικής εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, β) περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας, στα πρότυπα του δημόσιου τομέα. Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν είπε ότι θα ήταν καλό να μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα κατά 10% όπως και στο Δημόσιο. Το νούμερο δεν είναι τυχαίο. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι απλώς πάγωμα αυξήσεων θα οδηγήσει σε μικρή αύξηση λόγω των τριετιών (ωριμάνσεων).
- Ελαστικότερο θεσμικό πλαίσιο για τις απολύσεις, την μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση και τους μισθούς των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας.
- Αμεση, από φέτος, εφαρμογή κάποιων αλλαγών στο ασφαλιστικό και όχι από το 2013 ή το 2018 όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου του κ. Λοβέρδου.
- Απελευθέρωση αγορών και κλειστών επαγγελμάτων, αρχής γενομένης από τις οδικές μεταφορές που εκτιμάται ότι επιβαρύνουν τις τιμές των προϊόντων.πηγη:http://news.kathimerini.gr