"Γκάζι" για τις διαρθρωτικές αλλαγές

μεταρρυθμιστική της πολιτική και τις διαρθρωτικές αλλαγές μπαίνει η κυβέρνηση στη μετά Πάσχα εποχή, φιλοδοξώντας ότι με τη δέσμη αλλαγών που προωθεί θα πετύχει ένα πολύπλευρο αποτέλεσμα: Να στείλει μήνυμα στις αγορές, να ρίξει το κόστος δανεισμού (spreads) και να διαμηνύσει στους πολίτες ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο.

Το πνεύμα Παπανδρέου προς τους υπουργούς έχει καταστεί σαφές και συμπυκνώνεται στη λογική της τάχιστης προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Σε αυτή τη φάση, επί τάπητος τίθενται το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η διοικητική αναδιάρθρωση, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Για το τελευταίο, δε, συγκροτείται άμεσα διυπουργική επιτροπή, η οποία θα συζητήσει το θέμα με τους κοινωνικούς εταίρους. Στο επίκεντρο- σε πρώτη φάση- θα τεθεί ο κλάδος των Μεταφορών (βαρέα φορτηγά και ταξί) και ακολουθούν τα φαρμακεία. Το σχετικό νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή κατά τους θερινούς μήνες.

Κρίσιμος ο Μάιος

Ημερομηνία - ορόσημο είναι η 16η Μαΐου, οπότε και θα κατατεθεί η έκθεση προόδου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στην Αθήνα θα φτάσει το μεικτό κλιμάκιο των ελεγκτών Κομισιόν- ΕΚΤ- ΔΝΤ.

Προηγούνται, ωστόσο, άλλες επισκέψεις. Πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη (7/4) φτάνει στην πρωτεύουσα κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να έχει επαφές με στελέχη του υπ. Οικονομικών, με αιχμή την "τεχνική βοήθεια" σε θέματα φορολογίας και κατάρτισης του προϋπολογισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να συζητηθεί και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Μύδροι Πάγκαλου

Σκληρή γλώσσα κατά της Γερμανίας χρησιμοποιεί σε συνέντευξη του σε πορτογαλική εφημερίδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Θ. Πάγκαλος εκτιμά ότι οι Γερμανοί ήταν αρνητικά προκατειλημμένοι απέναντι στο ελληνικό αίτημα στήριξης, εξαιτίας μια ηθικολογικής και φυλετικής αντιμετώπισης των πραγμάτων.

Κατά τον κ. Πάγκαλο κυριάρχησε η άποψη ότι "οι Ελληνες έχουν πρόβλημα επειδή δεν δουλεύουν αρκετά, γιατί έχουν καλό καιρό, μουσική και ποτό και δεν είναι σοβαροί, όπως οι Γερμανοί", άποψη που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε "γελοία". Πρόσθεσε ότι η παραγωγικότητα των ελλήνων εργαζομένων έχει παρουσιάσει αλματώδη αύξηση.

Παράλληλα, απηύθυνε προειδοποίηση προς τους Πορτογάλους, λέγοντας ότι ενδέχεται να γίνουν τα επόμενα θύματα κερδοσκοπικών κύκλων.

Παπανδρέου στο ΤΙΜΕ

"Τα χειρότερα έχουν περάσει" εκτιμά ο Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο αμερικανικό TIME. Παραδέχεται ότι έχουν ληφθεί σκληρά μέτρα, αλλά - όπως λέει - αυτό ήταν απαραίτητο για να ξεπεραστεί η κρίση. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η κρίση θα δράσει ως "καταλύτης" για την Ελλάδα και ότι η χώρα θα βγει από αυτή, πιο δυνατή, με ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης και με ένα πολιτικό σύστημα πιο διαφανές.πηγη:http://www.nooz.gr

Η λίστα ιστολογίων μου