"Δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα από μία ημέρα"

"Δύσκολη ημέρα για τα ελληνικά ομόλογα" χαρακτήρισε τη σημερινή ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι "δεν μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα από την εικόνα των spreads σε μία ημέρα", καθώς η Ελλάδα έχει καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για τον Απρίλιο - τον μήνα με τις μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες του χρόνου, όπως είπε - και θα "απευθυνθεί" ξανά στις αγορές για τις ανάγκες του Μαΐου, δηλαδή σε ένα μήνα. Πρόσθεσε δε ότι η χώρα θα καλύψει τις ανάγκες όλου του χρόνου.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, το spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό αναρριχήθηκε στις 406,9 μονάδες βάσης, με αφορμή δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επιδιώκει τροποποίηση της συμφωνίας για το μηχανισμό στήριξης που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

"Αναρμόδιοι λένε του κεφαλιού τους"

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega ο κ. Παπακωνσταντίνου, επανέλαβε ότι οι δηλώσεις περί "επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της συμφωνίας των Βρυξελλών" είναι ανυπόστατες και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. "Μιλούν πολλοί αναρμόδιοι και λένε του κεφαλιού τους" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός τόνισε ότι "δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα από την εικόνα των spreads σε μία ημέρα" γιατί "δεν δανειζόμαστε σήμερα". "Έχουμε καλύψει τις δανειακές μας ανάγκες για το Απρίλιο και θα ξαναβγούμε στις αγορές το Μάιο, οπότε θα χρειαστούμε 10 δισ. ευρώ" ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι "ξεπεράσαμε τον Απρίλιο, που είχε τις πιο μεγάλες δανειακές ανάγκες του χρόνου" και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για όλο το τρέχον έτος.

"Δεν υπάρχει λόγος ενεργοποίησης του μηχανισμού"

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης που ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες, ο υπουργός υπήρξε κατηγορηματικός λέγοντας ότι "η απάντηση είναι όχι". "Ο μηχανισμός δημιουργήθηκε για να τον χρησιμοποιήσουμε σε στιγμή που θα τον χρειαστούμε και αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε τέτοιο σημείο" τόνισε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκλήθη να απαντήσει και για τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντ. Στρος - Καν , ο οποίος είχε πρόσφατα δηλώσει ότι "οι όροι της στήριξης θα αποφασιστούν από το Ταμείο". Ο υπουργός ξεκαθάρισε αρχικά ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ και υποστήριξε ότι οι όροι του μηχανισμού, στον οποίο κύριο ρόλο έχει η ΕΕ και βοηθητικό το ΔΝΤ - αν υπάρξει ανάγκη εφαρμογής - θα συζητηθούν τότε.

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού θα συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη 7 Απριλίου, στη 1:00 μ.μ., το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πάντως τόνισε ότι από τις συνομιλίες που έχει με το ΔΝΤ, αποκομίζει την εικόνα ότι το Ταμείο δεν θα μπορούσε να ζητήσει πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα. "Η Ελλάδα κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ από χώρα της Ευρωζώνης. Ήδη κάνει πολλά" τόνισε, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από το πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας ως αυτό έχει και δεν θα ζητούσε πρόσθετα μέτρα.

"Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα"

Σχετικά με δημοσιεύματα για εκτίναξη του ελλείμματος του 2009, ο υπουργός τόνισε ότι υπήρξε αναθεώρηση στην ανάπτυξη του προηγούμενου χρόνου, πράγμα που σημαίνει μικρή αναθεώρηση και για το έλλειμμα. "Δεν μιλάμε όμως για σημαντική αλλαγή" ξεκαθάρισε. "Δεν μιλάμε για μία μονάδα. Αυτά που διαβάζω δεν ισχύουν" τόνισε.

Σημείωσε δε ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση αντιστοιχούν σε μείωση του ελλείμματος κατά 6,4 μονάδες με στόχο τις 4 μονάδες, πράγμα που σημαίνει ότι "δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα" όπως είπε.πηγη:http://www.nooz.gr

Η λίστα ιστολογίων μου