Πιέσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού του ΔΝΤ

Την ενεργοποίηση της βοήθειας από Ε.Ε. και ΔΝΤ συνιστούν αναλυτές και οίκοι αξιολόγησης, μετά την νέα φρενήρη κούρσα των spread. Η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά την προσφυγή στο «πακέτο» προς το παρόν, ενώ το πρώτο τεστ για τον δανεισμό έρχεται στις 13 Απριλίου με την έκδοση έντοκων γραμματίων.
Μετά το χθεσινό ρεκόρ των 456 μονάδων και το κλείσιμο στις 452, το spread σήμερα υποχωρεί μεν αλλά βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε μεταξύ 428,1 και 428,7 μονάδων βάσης και στις 11:35 έπεσε στις 410. Το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 7,2% από 7,4% χθες.
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο, μετά την κατακόρυφη χθεσινή πτώση: στις 12:15, ο γενικός δείκτης σημείωνε κέρδη 0,79%, στις 1.941 μονάδες.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στο επιτόκιο των έντοκων γραμματίων 25 και 52 εβδομάδων που έχει ανακοινώσει πως θα εκδώσει στις 13 του μήνα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ενώ στις 20 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η έκδοση γραμματίων 3 μηνών.
Την ενεργοποίηση του σχεδίου στήριξης που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου πρότειναν οι οίκοι Fitch και Nomura, ενώ επιστολή της Goldman Sachs προεξοφλεί την προσφυγή μας στο ΔΝΤ με στόχο τον δανεισμό 25 δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο γύρω στο 4% - 5%. Παράλληλα, τον κίνδυνο νέας υποβάθμισης της οικονομίας μας όσο τα spread τρέχουν επεσήμανε η Standard & Poor’s.
Στον μηχανισμό στήριξης μας έστειλε διπλωματικά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, που τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεωκοπίας, προσθέτοντας πως εναπόκειται στην Αθήνα το αν και πότε θα ενεργοποιήσει το «ευρω-σωσίβιο».
Η κυβέρνηση, πάντως, αποκλείει προς το παρόν τον μηχανισμό στήριξης: από την μία, διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως η Ελλάδα θα στηριχθεί στις δυνάμεις της και από την άλλη ρίχνει το βάρος στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, επανέλαβε ότι η χώρα έχει αποφασίσει να βασιστεί στις δυνάμεις της και πως το κλίμα θα βελτιωθεί το β’ εξάμηνο του 2010, οπότε και θα αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Την ίδια ώρα, τις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης αναμένεται να συζητήσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Ζανιάς, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία του επερχόμενου Ecofin, που θα γίνει στη Μαδρίτη στις 16 και 17 Απριλίου.
Παράλληλα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε χθες πως η Ελλάδα θα βγει για δανεισμό τον Μάιο όσο ψηλά και αν βρίσκονται τα spread, ενώ ετοιμάζεται για απευθείας επαφές με στελέχη του ΔΝΤ κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον στα τέλη του μήνα.πηγη:http://www.madata.gr

Η λίστα ιστολογίων μου