Θρίλερ με την έκδοση Βούλγαρου βασιλιά της ηρωίνης στην Ελλάδα

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους διακινητές ηρωίνης στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο και η δράση του -αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε τελικά να ξεφύγει προς την ελευθερία- γεμίζει τόμο αστυνομικών χρονικών.


Ο 47χρονος Ογκνιάν Ατανάσοφ γνωστός και ως "Φαντομάς του Στρυμόνα" από το γεγονός ότι κατάφερνε να ξεφεύγει από τις αρχές ασφαλείας, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών αλλά και τις κατάλληλες διασυνδέσεις που του εεξασφάλιζαν τα εκατομμύρια ευρώ από την διακίνηση ηρωίνης, κρατείται από τις αρχές Φερβρουαρίου στη Βουλγαρία και οι ελληνικές αρχές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να επτύχουν την έκδοσή του.


Το πρωί της Μ.Πέμπτης, για μία ακόμη φορά, έφθασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης η αρνητική απάντηση του βουλγαρικού Πρωτοδικείο του Μπλαγκόεβγκαρντ το οποίο απέρριψε το αίτημα έκδοσης του Ατανάσοφ στην Ελλάδα, ως ελλιπές. Είναι η δεύτερη φορά που απορρίπτεται αίτημα των δικαστικών αρχών της Θεσσαλονίκης, ωστόσο όπως φαίνεται οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.


Ο Ατανάσωφ, είχε συλληφθεί για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1995 στα Αμπελάκια Ωραιόκαστρου Σερρών με δύο κιλά ηρωίνη.


Ακολούθησε μία επεισοδιακή δίκη περίπου ένα χρόνο αργότερα, στην διάρκεια της οποίας συγγενείς του Βούλγαρου εμπόρου ναρκωτικών, δήλωσαν ότι είχε πληρώσει 40 εκ. δραχμές σε έναν αστυνομικό και έναν δικηγόρο, προκειμένου να μεσολαβήσουν σε πολιτικούς για να μειωθεί η ποινή του στο δικαστήριο.


Εγινε σάλος και επενέβη ο Αρειος Πάγος, ο οποίος διεξήγαγε κατεπείγουσα έρευνα για τις καταγγελίες με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να δικαστούν ένας αρχιφύλακας της ΕΛΑΣ, ένας κρατούμενος και ο δικηγόρος.


Ο Ατανάσωφ καταδικάστηκε σε ισόβια.


Στο μεταξύ, φέρεται να συνεργάζεται με τις αρχές δίωξης ναρκωτικών της Θεσσαλονίκης για την εξιχνίαση υποθέσεων διακίνησης ναρκωτικών στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο ή τουλάχιστον αυτό διατυπωνόταν σε έγγραφο του υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο διαβιβάστηκε στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου το 1998 κρίθηκε η τύχη του Ατανάσοφ για δεύτερη φορά.


Λαμβάνοντας υπ'όψιν το δικαστήριο το έγγραφο και την διαβεβαίωση περι συνεργασίας με τις αρχές, μείωσε την ποινή του Ατανάσοφ σε κάθειρξη 18 ετών.


Αποτέλεσμα ήταν, άγνωστο πως, να αποφασιστεί η μεταγωγή του από τις φυλακές Διαβατών, στις ανοικτές αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, με ηπιότερα μέτρα ασφαλείας.


Ακολούθησε η απόδρασή του στις 25 Νοεμβρίου, με τη βοήθεια συνεργατών, που του εξασφάλισαν την έξοδο από τη χώρα.


Στην έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε πως υπήρξε έγγραφο που ζητούσε ευνοϊκή μεταχείριση του Ατανάσοφ, από σωφρωνιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Διαβατών γιατί εφέρετο να έχει εμποδίσει εξέγερση Αλβανών κρατουμένων. Εισαγγελέας συντάσσει έκθεση που μιλά για κύκλωμα στις φυλακές, ασκείται ποινική δίωξη σε τέσσερις σωφρωνιστικούς υπαλλήλους, αλλά απαλλάσονται με βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


Από εκεί και πέρα αρχίζει η κωμωδία με τις δικαστικές αρχές της Βουλγαρίας. Ο Ατανάσοφ συλαμβάνεται για κατοχή μισού κιλού ηρωίνης. Δύο μήνες μετά -άγνωστο γιατί- αφήνεται ελεύθερος.


Στο μεταξύ οι ελληνικές δικαστικές αρχές εκδίδουν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης με βάση το οποίο ο Ατανάσωφ συλαμβάνεται και παλι. Αλλά αφήνεται ξανά ελέυθερος, καθώς οι Βούλγαροι δικαστικοί, ζητούν έγγραφα μεταφρασμένα και τον αφήνουν ελέυθερο καθώς δεν τηρούνται οι ασφυκτικές προθεσμίες που θέτουν.


Αυτό επαναλαμβάνεται άλλες δύο φορές, με τελευταία τη σύλληψή του στις αρχές Φεβρουαρίου. Το πιθανότερο είναι πως και πάλι ο Ατανάσοφ θα αφεθεί στο μεταξύ ελεύθερος σε ένα νέο κρυφτούλι των βουλγαρικών, με τις ελληνικές δικαστικές αρχές, που καταβάλουν προσπάθειες να τον φέρουν στην Ελλάδα για να δικαστεί για την απόδραση και να φυλακιστεί, καθώς το πρώτο αδίκημα τελέστηκε εντός των ελληνικών συνόρων.


Αυτή τη φορά πάντως, το δικαστήριο στη Βουλγαρία, χαρακτήρισε ελλιπώς διατυπωμένο το αίτημα των ελληνικών αρχών και αναμένεται συνέχεια.πηγηhttp://www.news247.gr:

Η λίστα ιστολογίων μου