Περίπου 20 χώρες κρατούν πλήρως ή μερικώς κλειστούς τους εναέριους χώρους τους
Καθηλωμένη η Ευρώπη στο έδαφος περιμένει τη Δευτέρα την απόφαση των υπουργών Μεταφορών των 27 για ενδεχόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις αερομεταφορές, οι οποίες έχουν παραλύσει εξαιτίας της τέφρας που εκτοξεύει το ισλανδικό ηφαίστειο.Στην τηλεδιάσκεψη θα εξετασθούν τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών πτήσεων που έχουν κάνει από το Σάββατο οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες και σύμφωνα με τις οποίες δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα στους κινητήρες και τα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών από την ηφαιστειακή τέφρα.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ελπίδα ότι ως το τέλος της εβδομάδας θα είναι εφικτό να επαναλειτουργήσουν στο 50% οι αερομεταφορές.
Περίπου 20 χώρες κρατούν πλήρως ή μερικώς κλειστούς τους εναέριους χώρους τους με αποτέλεσμα τα εισιτήρια για Αθήνα, Μαδρίτη και Ρώμη να αποτελούν αυτή τη στιγμή το πολυτιμότερο αγαθό.
Σε 6,8 εκατομμύρια υπολογίζονται οι επιβάτες που επηρεάζονται από το χάος στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές και οι απώλειες για τις αεροπορικές εταιρείες εκτιμώνται σε περίπου 200 εκατομμύρια την ημέρα.
Επιπτώσεις καταγράφονται και στην οικονομία, ιδιαίτερα στη μεταφορά ευπαθών προϊόντων ενώ οι οικονομολόγοι αποφεύγουν να κάνουν μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις, θεωρώντας ότι το πιο επιβαρυντικό στοιχείο είναι ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την εξέλιξη της κρίσης αυτής.
Σύμφωνα με το Eurocontrol από την Πέμπτη ως το απόγευμα της Κυριακής ακυρώθηκαν 63.000 πτήσεις.
Η Κένυα που είναι ο τρίτος εξαγωγέας λουλουδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει 2 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Επιπτώσεις υπάρχουν και στην καθημερινότητα των ευρωπαίων καθώς πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν επιστρέψει στην εργασία τους και στη Βρετανία για παράδειγμα σε κάποια νοσοκομεία αναβλήθηκαν προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις.
Η Βρετανία και η Γαλλία εκτιμούν ότι περίπου 300.000 πολίτες τους έχουν καθηλωθεί στο εξωτερικό.
Το χάος στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές προκαλεί ζημιές και σε άλλες περιοχές. Η Emirates, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στη Μέση Ανατολή χάνει κάθε μέρα 10 εκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων ένα εκατομμύριο είναι για τη σίτιση και διαμονή περίπου 5000 επιβατών που έχουν εγκλωβιστεί στο Ντουμπάι.
Στην Ασία μόνο από το αεροδρόμιο του Τόκιο ακυρώθηκαν 71 πτήσεις προς την Ευρώπη.
Η Ταϋλανδικές αερογραμμές έχουν ζημίες 3 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα και τα ξενοδοχεία από το Πεκίνο ώς την Σιγκαπούρη κατακλύζονται από εγκλωβισμένου επιβάτες
Η Ρωσία, από την οποία εκτελούνται πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από το Βόρειο Πόλο χορηγεί θεώρηση διαβατηρίων τριών ημερών για όσους καταφέρουν να ταξιδέψουν τράνζιτ.
Από την Ισλανδία έγινε γνωστό ότι ενώ οι δονήσεις από το ηφαίστειο είναι πιο έντονες έχει μειωθεί το ύψος στο οποίο εκτοξεύεται η τέφρα από τα 11 στα 5 με έξι μέτρα.
Η τέφρα επηρεάζει τον τουρισμό
Η ηφαιστειακή τέφρα έχει επηρεάσει και τον ελληνικό τουρισμό, καθώς έχουν ακυρωθεί πολλές κρατήσεις αλλά και πολλά συνέδρια, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρώην πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Γιάννης Ευαγγέλου.Την ίδια ώρα, 26 αφίξεις αεροσκαφών - πτήσεις τσάρτερ - από Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη που αναμενόταν τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης με τουρίστες, αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν.
Τα αεροπλάνα αυτά θα έπαιρναν στη συνέχεια άλλους τουρίστες που έχουν τελειώσει τις διακοπές τους. Σύμφωνα με υπολογισμούς των υπηρεσιών του αεροδρομίου, κάθε πτήση μεταφέρει κατά μέσο όρο 150 άτομα.
Η ματαίωση των πτήσεων προκάλεσε αύξηση στην ζήτηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, καθώς τα τουριστικά γραφεία προσπαθούν να μεταφέρουν τον κόσμο τουλάχιστον μέχρι την Αθήνα ή στην Ιταλία μέσω Πάτρας.
Είναι βλαβερή η τέφρα;
Η τέφρα που πέφτει στο έδαφος σε απόσταση έως και 30 χιλιομέτρων δημιουργεί προβλήματα, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «πρώτη Γραμμή», ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.Ανέφερε ότι σε μακρινές αποστάσεις υπάρχει διασπορά μόνο των ελαφρών υλικών που δεν περιέχουν επικίνδυνα χημικά στοιχεία.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης είπε, πως η εισπνοή των ελαφρών υλικών από την τέφρα προκαλεί λιγότερα προβλήματα από τον καπνό που εισπνέει από το τσιγάρο.
Ξεκαθάρισε ότι η ρύπανση δεν είναι επικίνδυνη για το αναπνευστικό σύστημα, καθώς είναι ρύπανση των υψηλών στρωμάτων και όχι του εδάφους και του αέρα που αναπνεύουμε.
Είπε επίσης ότι ακόμα και σε χώρες που το φαινόμενο είναι σε έξαρση δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα ακόμα και σε όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.πηγηhttp://www.skai.gr: