Υπό διπλή επιτροπεία οι υπουργοί

Θ. Πάγκαλος για το ΠΣΑ και υπουργείο Οικονομικών για έλεγχο των δαπανών
Του Κωνσταντινου Zουλα
Ενα σύστημα διπλής επιτροπείας ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου φαίνεται να προωθεί αμέσως μετά το Πάσχα ο πρωθυπουργός. Προφανώς εκτιμά ότι η καταγραφόμενη αναβλητικότητα, αλλά και η αναιτιολόγητη σπατάλη που διαπιστώνεται ακόμη και σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια, μπορούν να τινάξουν στον αέρα τους οικονομικούς στόχους της κυβέρνησης με απρόβλεπτα αποτελέσματα τους επόμενους μήνες. Ετσι, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, μετά την ανάπαυλα των διακοπών, σε κάθε υπουργείο θα τοποθετηθεί ειδικό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου το Μέγαρο Μαξίμου να ελέγχει σε καθημερινή πλέον βάση τις δαπάνες κάθε χαρτοφυλακίου και εν γένει όσες αποφάσεις αφορούν την τήρηση του προϋπολογισμού.
Ηδη μάλιστα έχει διαμηνυθεί σε αρκετούς υπουργούς να προσδιορίσουν και εκείνοι έναν τεχνοκράτη με τον οποίο θα συνεργάζονται καθημερινά οι εξωτερικοί ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να συντάσσονται τακτικότατα εκθέσεις με αναλυτική παρουσίαση κάθε υπουργικής δράσης, η οποία μάλιστα δεν θα υλοποιείται αν δεν τυγχάνει της προηγούμενης έγκρισης του οικονομικού επιτελείου.
Ο νέος αυτός μηχανισμός θα λειτουργεί από κοινού με το έτερο ελεγκτικό σύστημα που έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή ο κ. Θ. Πάγκαλος για την απαρέγκλιτη τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Ενδεικτικό μάλιστα του τρόπου που προτίθεται και ο αντιπρόεδρος να ελέγχει στο εξής τους υπουργούς είναι ότι στον τόμο 200 σελίδων που τους παρέδωσε τη Μ. Τρίτη όχι μόνον είχε απαριθμήσει μία προς μία όλες τις ανά τομέα κυβερνητικές δεσμεύσεις (έναντι του ΠΣΑ), αλλά ότι είχε επιπλέον σημειώσει με τρία διαφορετικά χρώματα (πράσινο, λευκό και κόκκινο) ποιες αντιστοίχως προχωρούν εντός χρονοδιαγράμματος, ποιες πρέπει να επιταχυνθούν και ποιες αναιτιολογήτως έχουν «κολλήσει». Καθώς, μάλιστα, οι περισσότερες «κόκκινες» γραπτές επισημάνσεις Πάγκαλου διαπιστώθηκαν στα υπουργεία Οικονομίας και Υγείας, οι κ. Λούκα Κατσέλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μάλλον έφυγαν μουδιασμένες από τη συνεδρίαση, γνωρίζοντας προφανώς ότι η νέα τακτική του αντιπροέδρου τυγχάνει όχι μόνον της έγκρισης, αλλά και της ενθάρρυνσης του πρωθυπουργού. Σημειωτέον δε ότι οι συνεργάτες του κ. Πάγκαλου υπογράμμιζαν την απόφασή του, να παραδίδει στο εξής κάθε δεκαπενθήμερο (επικαιροποιημένο και σε ηλεκτρονική μορφή) τον συγκεκριμένο τόμο σε όλους ανεξαιρέτως τους υπουργούς, προκειμένου καθείς εξ αυτών να γνωρίζει ποιος και σε τι καθυστερεί και εν τέλει όλοι να τεθούν προ των ευθυνών τους...
Κρίσιμοι μήνεςΗ διπλή επιτροπεία των υπουργών (Πάγκαλος για το ΠΣΑ και υπουργείο Οικονομικών για τον έλεγχο των δαπανών) επιβεβαιώνει ασφαλώς τη φημολογούμενη αγωνία του πρωθυπουργού, ο οποίος γνωρίζει ότι οι δύο προσεχείς μήνες είναι κρισιμότατοι για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος κατά 4% εντός του έτους. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο ο ίδιος ζήτησε στο τελευταίο άτυπο υπουργικό συμβούλιο να κατατεθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου όλα τα υπό κατάρτιση νομοσχέδια, συνειδητοποιώντας προφανώς ότι η νεοεισαχθείσα (αλλά και χρονοβόρος, όπως απεδείχθη) διαδικασία της διαβούλευσης μπορεί πλέον να αποδειχθεί μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι αποφασίστηκε να επισπευσθεί και κάθε κυβερνητική επιλογή μπορεί να αποφέρει άμεσα οικονομικά οφέλη, με πρώτη το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Να μην υπάρξει καμία περαιτέρω καθυστέρηση ζήτησε άλλωστε ο πρωθυπουργός και για τα τρία πολυσυζητημένα νομοσχέδια, (το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το αναπτυξιακό), ενώ ως γνωστόν αξίωσε να προωθηθεί αμέσως μετά το Πάσχα και το σχέδιο «Καλλικράτης».
Ας σημειωθεί τέλος ότι στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε την εβδομάδα που πέρασε η ανάγκη ανάταξης του δυσμενούς κλίματος που έχει επικρατήσει τους τελευταίους μήνες στην κοινή γνώμη, καθώς αρκετοί υπουργοί επισήμαναν τις δυσμενέστατες συνέπειες που ήδη επιφέρει στην οικονομία η γενικευμένη απαισιοδοξία των πολιτών. Συμμεριζόμενος απολύτως αυτή την ανάγκη ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε στο εξής να υπερ-προβάλλεται επικοινωνιακά κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία, που μπορεί να μεταδώσει στους πολίτες την αίσθηση ότι οι επιβληθείσες θυσίες «τούτη τη φορά θα πιάσουν τόπο».
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται προφανώς και η έμμεση προαναγγελία του κ. Θ. Πάγκαλου ο οποίος επιβεβαίωσε την προηγούμενη Τρίτη ότι η αναμενόμενη συγχώνευση ή και κατάργηση δεκάδων άχρηστων δημοσίων οργανισμών, μπορεί να συνοδευθεί και με μια -μικρή έστω- περικοπή κάποιων εξίσου άχρηστων (αλλά άκρως ζημιογόνων) θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα...
Εσωτερικές διαμάχεςΣτη μάχη με το χρόνο που δίνει ο πρωθυπουργός για να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα προ του νέου κοινοτικού ελέγχου, τον Μάιο, καλείται να αντιμετωπίσει και τις ενδογενείς δυσλειτουργίες της κυβέρνησης. Η δημόσια διαμάχη της κ. Αννας Διαμαντοπούλου με τον κ. Γιάννη Πανάρετο και η πολιτικά πρωτοφανής «αξίωση» της υπουργού Παιδείας να της επιβεβαιώσει ο πρωθυπουργός (παρουσία του υπουργικού συμβουλίου) την αυτονόητη πρωτοκαθεδρία της έναντι του υφυπουργού της, είναι, όπως λένε οι γνωρίζοντες, μόνον η κορυφή ενός παγόβουνου άκρως προβληματικών σχέσεων ανάμεσα σε πολλούς υπουργούς.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και πάλι η κ. Λούκα Κατσέλη, που πλην της γνωστής της κόντρας με τον κ. Παπακωνσταντίνου, φέρεται την εβδομάδα που πέρασε να ήρθε σε ρήξη και με τον κ. Χ. Παμπούκη με αφορμή τις αρμοδιότητες (που ακόμη δεν έχει…) του υφυπουργού της κ. Δ. Μπόλαρη. Προβληματική χαρακτηρίζεται η συνεργασία της υπουργού Οικονομίας και με τον κ. Ανδ. Λοβέρδο, ενώ εσχάτως συνεργάτες της «κάρφωσαν» και την κ. Τίνα Μπιρμπίλη, αποδίδοντας σε εκείνη την αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων λόγω των υπερβολικών περιβαλλοντικών της ευαισθησιών. Πολλά συντροφικά μαχαιρώματα δέχεται πλέον και η κ. Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, στην οποία καταλογίζονται πολλά λόγια και λίγα έργα· υπόγεια κριτική ασκείται και στον κ. Δ. Δρούτσα, ενώ ανύπαρκτες παραμένουν οι σχέσεις της κ. Αννας Διαμαντοπούλου με τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού διαψεύδεται μεν κατηγορηματικά, αλλά η σχετική ερώτηση τίθεται πια σχεδόν καθημερινά...πηγη:http://news.kathimerini.gr

Η λίστα ιστολογίων μου