Νέος "κρίκος" της εξέλιξης ανακαλύφθηκε στη Ν. Αφρική

Απομεινάρια από δύο σκελετούς που βρέθηκαν στη Ν. Αφρική, αποκαλύπτουν ένα νέο είδος ανθρωποειδούς που έζησε πριν περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια και μοιράζεται κοινά χαρακτηριστικά με τα είδη του homo - όπως η βάδιση στα δύο πόδια.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, στο οποίο οι ερευνητές αναφέρουν ότι το νέο είδος που ονομάστηκε Australopithecus sediba αναμένεται να ρίξει φως στην περίοδο της Εξέλιξης από τα ανθρωποειδή στα νεότερα είδη homo, στα οποία ανήκει και ο σύγχρονος άνθρωπος.

Τα απομεινάρια βρέθηκαν στη Ν. Αφρική κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ και στην περιοχή που έχει ονομαστεί "λίκνο της ανθρωπότητας" λόγω των σημαντικών ανθρωπολογικών ευρημάτων. Ανήκουν σε μία ενήλικη γυναίκα και έναν έφηβο άνδρα, οι οποίοι - σύμφωνα με τους επιστήμονες - ενδέχεται να είναι μητέρα και γιος.

Από τους σκελετούς μαθαίνουμε ότι το είδος τους πιθανότατα περπατούσε στα δύο πόδια, είχαν μακριά χέρια, κοντές και δυνατές παλάμες, κοντά πόδια  και ύψος γύρω στα 1,27 μ.

Το μέγεθος του εγκεφάλου τους είναι μικρό σε σχέση με του homo sapiens. Για την ακρίβεια έχει όγκο μεταξύ 420 και 450 κ. εκ ενώ ο homo sapiens μεταξύ 1200 και 1600 κ. εκ.

"Τα απολιθώματα αυτά μας δίνουν μία λεπτομερή εικόνα ενός νέου κεφαλαίου στην ανθρώπινη εξέλιξη. Όταν τα ανθρωποειδή σταμάτησαν να εξαρτώνται για τη ζωή τους από τα δέντρα και άρχισαν να συνδέουν την επιβίωσή τους με τη γη" δήλωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ Λη Μπέργκερ, η ομάδα του οποίου ανακάλυψε τους σκελετούς τον Αύγουστο του 2008. πηγηhttp://www.nooz.gr:

Η λίστα ιστολογίων μου