Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση από την εκτίναξη των spread

Προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο στον απόηχο της χθεσινής εκτίναξης των spread, μετά από υποτιθέμενη διαρροή που μιλούσε για πρόθεση της Αθήνας να επαναδιαπραγματευτεί το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Το Μαξίμου εμφανίζεται καθησυχαστικό, με κορυφαίους υπουργούς να χαρακτηρίζουν "ανοησίες" τις φήμες που κυκλοφόρησαν. Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στο υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει το μεσημέρι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, ενώ παράλληλα διαβεβαιώνουν ότι δεν υπήρχε κάποιο κυβερνητικό στέλεχος που έκανε διαρροές.

Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση καθυστέρησε χρονικά να αντιδράσει την Τρίτη, την ώρα που το spread εκτοξευόταν πάνω από τις 400 μονάδες βάσης, οι ίδιες πηγές απάντησαν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί κάθε μέρα με τόσες φήμες που κυκλοφορούν να προχωρά σε διαψεύσεις.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Επικρατείας, Χ. Παμπούκης, δήλωσε: "Όποιος αναπαράγει τη φημολογία ρίχνει νερό στο μύλο των κερδοσκόπων".

Το πρωί της Τετάρτης ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους κυρίους Παπακωνσταντίνου και Ραγκούση στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο να εκπονήσουν επικοινωνιακή στρατηγική έναντι των εντεινόμενων πιέσεων από τους κερδοσκόπους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η σκέψη ότι οι αγορές υπερεκτίμησαν δήθεν δηλώσεις, ενώ υπογραμμίζουν ότι υπάρχει ζήτημα ερμηνείας των δηλώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι μία ανώνυμη δήλωση αρκούσε για να προκαλέσει πονοκέφαλο και στη συνέχεια πυρετό στην αγορά ομολόγων. Την Τρίτη, το spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου αναρριχήθηκε πάνω από τις 406 μ.β, με αφορμή δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επιδιώκει τροποποίηση της συμφωνίας για το μηχανισμό στήριξης που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.


Σε υψηλά επίπεδα η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ελληνικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών Bund. Το μεσημέρι, το spread των ελληνικών ομολόγων διαμορφωνόταν στις 396,8 μονάδες βάσης.

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών
"Ανυπόστατες φήμες"

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμέλια Τόρες χαρακτήρισε ανυπόστατες φήμες, δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της απόφασης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με το σχέδιο αρωγής της Ελλάδας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει τέτοια δημοσιεύματα.

Παράλληλα, η γερμανική καγκελαρία, μέσω του εκπροσώπου της, έστειλε μήνυμα εμπιστοσύνης στα μέτρα στήριξης της Ελλάδας, που συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο σχέδιο βοήθειας.

Από την πλευρά του, και ο ΟΟΣΑ, μέσω του επικεφαλής οικονομολόγου του, Πιερ Κάρλο Παντόαν, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση χρηματοδότησης του χρέους της. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Συνάντηση Παπακωνσταντίνου με ΔΝΤ και Προβόπουλο

Συνάντηση με τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχε στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της συνεργασίας για την παροχή τεχνικής βοήθειας. Όπως ανέφερε ο υπουργός εξετάστηκαν η εφαρμογή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με αιχμή την υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη διενέργεια εκτεταμένων διασταυρώσεων και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών.

Όσον αφορά στη συνάντηση που είχε νωρίς το πρωί με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, ο υπουργός ανέφερε ότι ενεργοποιείται εκ νέου το σκέλος των εγγυήσεων των 15 δις. ευρώ από το συνολικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας ύψους 28 δισ. ευρώ, καθώς τόσο η οικονομία όσο και το τραπεζικό σύστημα βρίσκονται υπό πίεση και "προκειμένου οι τράπεζες να πατήσουν σε πιο σταθερά πόδια".πηγη:http://www.nooz.gr

Η λίστα ιστολογίων μου