Το ράλι ανόδου των spread συνεχίζεται

Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτουν τα ρεκόρ τα spread, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση και αγωνία για τον ελληνικό δανεισμό. Σιωπητήριο υπουργών σήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τις πρόσφατες διαρροές, ενώ αναλυτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι για μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας.

Το ράλι ανόδου των spread συνεχίστηκε και την Τετάρτη, οπότε και έκλεισε στις 403 μονάδες βάσης ενώ έφτασε μέχρι και τις 412! Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ ήταν 405 μονάδες, στις 28 Ιανουαρίου.

Η νέα κούρσα του spread ξεκίνησε την Τρίτη, όταν δημοσίευμα επικαλέστηκε «βαθύ λαρύγγι» της κυβέρνησης που υποστήριξε ότι η Aθήνα επιθυμεί να επαναδιαπραγματευθεί την ευρω-στήριξη, παρακάμπτοντας το ΔΝΤ

Από την αρχή του έτους, τα ελληνικά ομόλογα είναι τα μόνα που έχουν σημειώσει απώλειες στην Ευρωζώνη, οι οποίες ανέρχονται στο 4,6%.

«Να σταματήσουμε την εύκολη ενασχόληση που ήταν πανταχού παρούσα τους τελευταίους μήνες γύρω από φημολογίες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Διαψεύδοντας το δημοσίευμα περί επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας στήριξης, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ορόσημο» την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, προσθέτοντας πως αποτελεί «δίχτυ ασφαλείας».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμέλια Τόρες, χαρακτήρισε ανυπόστατες τις φήμες, ενώ ο Χέρμαν βαν Ρομπέι ζήτησε από την χώρα μας «ορατά αποτελέσματα δημοσιονομικής εξυγίανσης» για να πέσουν τα spread.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Δημόσιο θα βγει για νέο δανεισμό για τις ανάγκες του Μαΐου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα εκδοθεί και ομόλογο σε δολάρια.

Πάντως, το ενδιαφέρον των επενδυτών στις ΗΠΑ είναι μέτριο. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Ελλάδα δεν μπορεί να πουλήσει ομόλογα με καλύτερους όρους στις ΗΠΑ απ’ ότι στην Ευρώπη και το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 7,25%.πηγη:http://www.madata.gr

Η λίστα ιστολογίων μου