Εκτός ελέγχου το spread. Βουλιάζει το χρηματιστήριο

Εκτός ελέγχου κυμαίνονται σήμερα τα spread που καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, «γκρεμίζοντας» το Χρηματιστήριο Αθηνών. Το κόστος του ελληνικού δανεισμού έχει ξεπεράσει κάθε όριο στην Ε.Ε., ενώ τα ελληνικά ομόλογα είναι τα μοναδικά στην Ευρωζώνη που από την αρχή του έτους καταγράφουν απώλειες.

Από ρεκόρ σε ρεκόρ κινείται πλέον το spread του ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού, καθώς σήμερα το πρωί «σκαρφάλωσε» πάνω από τις 440 μονάδες βάσης, λόγω φημών και κερδοσκοπικών πιέσεων.

Βουτιά σημειώθηκε και στο χρηματιστήριο, με τις απώλειες λίγο μετά τη μία το μεσημέρι να ξεπερνούν το 5% και το γενικό δείκτη να «χάνει» τις 1.900 μονάδες.

Σήμερα παράλληλα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσον αφορά τους όρους αποδοχής των ελληνικών κρατικών ομολόγων για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, το spread εκτινάχθηκε μέχρι τις 423,50 μονάδες, από 403 την Τετάρτη, όταν είχε σημειώσει το προηγούμενο, πλέον, αρνητικό ρεκόρ των 412 μονάδων. Η απόδοση (επιτόκιο) του 10ετούς τίτλου βρίσκεται κοντά στο 7,13%.

Το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών αυξήθηκε στις 421,7 μονάδες βάσης, από 401 την Τετάρτη.

Την Τετάρτη, το spread στα 2ετή ομόλογα έφτασε στις 561 μονάδες, στα 3ετή στις 562 και στα 5ετή στις 460 μονάδες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνταντίνου, μετατόπισε τις αμφιβολίες των αγορών στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Υπάρχουν οι αμφιβολίες για το κατά πόσο θα τα καταφέρουμε, που αφορούν λιγότερο πια το άμεσο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ANT1. «Οι αγορές και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν πειστεί ότι θα καταφέρουμε φέτος να μειώσουμε το έλλειμμα και αρχίζουν να μετατοπίζονται στο μετά. Δηλαδή τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια. "Θα καταφέρετε να κάνετε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές; Θα καταφέρετε να πάτε μπροστά την ανάπτυξη; Θα καταφέρετε να ελέγξετε το μεγάλο δημόσιο χρέος"; Όλα αυτά είναι τα ερωτήματα.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα των ανώνυμων δηλώσεων από φερόμενους ως κυβερνητικούς αξιωματούχους, τόνισε ότι δεν υπήρξε μια επώνυμη δήλωση αλλά μία υποτιθέμενη δήλωση κάποιου υποτιθέμενου αξιωματούχου, ενώ αμφισβήτησε και το αν όντως υπήρξε αυτή η δήλωση.

Αντίστοιχα,ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης ανέφερε ότι «δεν ξέρει αν υπάρχει κυβερνητικός αξιωματούχος που να έκανε την δήλωση που του αποδίδεται» και χαρακτήρισε ως «είναι ανοησίες του αισχίστου είδους» τα περί πρόθεσης της Αθήνας να ζητήσει την αναθεώρηση της Συμφωνίας Στήριξης.πηγη:http://www.madata.gr

Η λίστα ιστολογίων μου