Είκοσι έξι ακίνητα εμφανίζονται στη δήλωση «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού, Τάσου Μαντέλη, ο οποίος, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη Siemens, παραδέχθηκε, χθες, ότι έχει λάβει 200.000 μάρκα από τη γερμανική εταιρεία την περίοδο που ήταν υπουργός Μεταφορών.
Τα τελευταία χρόνια, καθώς στην Ελλάδα ξετυλιγόταν το κουβάρι των αποκαλύψεων για τις μίζες που διακινήθηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens προς πολιτικά πρόσωπα, ο Τάσος Μαντέλης παρακολουθούσε τις εξελίξεις από μακριά. Η αποτυχία του να εκλεγεί το 2000 και η σταδιακή απομάκρυνσή του από τον πυρήνα της ομάδας στελεχών που πλαισίωναν τον Κώστα Σημίτη, σήμαναν το τέλος της εμπλοκής του με την ενεργό πολιτική. Βρήκε διέξοδο στο «ελ ντοράντο» των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, όπου χώρες ολόκληρες οικοδομούνταν από το μηδέν, διαμορφώνοντας κρατικούς μηχανισμούς και συστήματα διοίκησης. Απασχολήθηκε ως σύμβουλος της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν σε θέματα διαχείρισης προγραμμάτων της Ε.Ε. και άλλων διεθνών οργανισμών και, ακολούθως, βρέθηκε σε αντίστοιχη θέση συμβούλου στο Αζερμπαϊτζάν.
Επικεφαλής στο υπουργείο Μεταφορών ήταν από το 1997 έως το 2000. Αν και επί πολλά έτη στο ΠΑΣΟΚ, καθώς εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1981, αναδείχθηκε από τη μάζα των βουλευτών σε προβεβλημένο στέλεχος κοντά στον Κώστα Σημίτη. Ηταν στην ομάδα των ένθερμων υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού στη μάχη για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ το 1996 και, ακολούθως, θεωρήθηκε από τους Ηρακλειδείς του εκσυγχρονισμού. Η υποστήριξή του επιβραβεύθηκε από τον κ. Σημίτη, ο οποίος, τον Ιανουάριο του 1996, οπότε και διαδέχθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου ως πρωθυπουργός, τοποθέτησε τον Τάσο Μαντέλη στη θέση του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου. Στις εκλογές του 1996, με τον κ. Σημίτη, πλέον, αρχηγό του κόμματος, συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τοποθετήθηκε υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Ηταν το βάπτισμά του σε υπουργικό θώκο, καθώς από τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν είχε αξιοποιηθεί σε ανάλογο πόστο. Είχε διατελέσει από το 1985 - 1989 πρόεδρος των διοικητικών συμβουλίων ΟΤΕ και ΕΛΤΑ, ενώ το 1993 είχε τοποθετηθεί γενικός γραμματέας του υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.
Αυτό που κατάφερνε ως μεσαίο στέλεχος, τη συνεχή επανεκλογή του, δεν το κατάφερε ως υπουργός. Ετσι, στις εκλογές του 2000 δεν εξελέγη. Ηταν η περίοδος που η ρητορική για «εκτροφείο σκανδάλων» στην αυλή του Κώστα Σημίτη άρχισε να ξεφεύγει από την απλή φημολογία. Σταδιακά, μέχρι πρότινος προβεβλημένα στελέχη άρχισαν να απομακρύνονται. Ο Τάσος Μαντέλης πήγε μακριά, βρέθηκε στη στέπα. Ο «Ρόκο» τον ακολούθησε μέχρι εκεί.
Ανταλλαγή δηλώσεωνΤα ξίφη τους διασταύρωσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, στον απόηχο της κατάθεσης Μαντέλη στην Εξεταστική Επιτροπή.
«Σε μια συγκυρία, που το ΠΑΣΟΚ παριστάνει τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, μετά τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο και δεύτερο μεγάλο στέλεχος ο κ. Τάσος Μαντέλης, παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη Siemens», σχολίασε η Ν.Δ. με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή να απαντά ότι πως «ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτος μίλησε και πρότεινε τη σύσταση όλων των εξεταστικών επιτροπών (και της Siemens) για να μην μείνει καμία σκιά»πηγηhttp://news.kathimerini.gr/: