Θερμότεροι και όξινοι πλέον οι ωκεανοί

Οι ωκεανοί του πλανήτη μας έχουν παρουσιάσει σημαντική άνοδο θερμοκρασίας κατά τα τελευταία 16 χρόνια. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, το ανώτερο στρώμα των ωκεανών, σε βάθος μέχρι 700 μέτρων, έχει θερμανθεί κατά 0,65 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο μεταξύ των ετών 1993-2008. Η αυξημένη αυτή θερμική ενέργεια ισοδυναμεί με την προσθήκη ενέργειας 100 εκατ. ατομικών βομβών κάθε χρόνο στους ωκεανούς της Γης.
    Η μελέτη, υπό τον Τζον Λίμαν του πανεπιστημίου της Χαβάης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το Live Science. Το νερό χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να θερμανθεί ή να ψυχρανθεί σε σχέση με τον αέρα ή την ξηρά, συνεπώς η θέρμανση των ωκεανών θεωρείται πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης για την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια υπερθέρμανση σε σχέση με άλλες μετρήσεις στην ατμόσφαιρα ή στην επιφάνεια της Γης.
    Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν ήσαν σίγουροι πώς η θερμική ενέργεια στο άνω στρώμα των ωκεανών έχει μεταβληθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες ή ποια είναι η επίπτωση της θέρμανσης των ωκεανών για τη συνολική ενεργειακή ισορροπία του πλανήτη μας.
    Η νέα έρευνα συνδύασε δεδομένα από διάφορες μετρήσεις στους ωκεανούς και συμπέρανε ότι οι ωκεανοί αποτελούν μια γιγάντια "αποθήκη" θερμότητας, απορροφώντας περίπου το 90% της θερμικής ενέργειας που προστίθεται κάθε χρόνο στη γήινη ατμόσφαιρα λόγω της συσσώρευσης των "αερίων του θερμοκηπίου". Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μετά το 2003 έχει ουσιαστικά "φρεναριστεί" η άνοδος της θερμοκρασίας, αλλά δηλώνουν αβέβαιοι για την εξέλιξη του φαινομένου της θέρμανσης των ωκεανών στο μέλλον.                                                   
    Το παράλληλο πρόβλημα της οξίνισης
    Εξάλλου, κορυφαίοι ευρωπαίοι και αμερικανοί επιστήμονες, σε νέα έκθεσή τους για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστημών, καλούν τις κυβερνήσεις και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα να πάρει πιο σοβαρά το ζήτημα της επιδεινούμενης οξίνισης των ωκεανών.
    Όπως αναφέρουν, οι θάλασσες του πλανήτη μας γίνονται με γοργό ρυθμό ολοένα πιο όξινες λόγω αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και της απορρόφησής του από τους ωκεανούς. Σήμερα οι ωκεανοί, σύμφωνα με την έκθεση, είναι πιο όξινοι από ό,τι ήσαν ποτέ κατά τα τελευταία 20 εκατ. χρόνια. Η χημική αυτή αλλαγή έχει σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς επίσης στα αγαθά και στις υπηρεσίες που προσφέρουν στα άλλα οικοσυστήματα και στον άνθρωπο ειδικότερα.
    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Γιέλε Μπίτζμα, καθηγητή βιογεωχημείας στο γερμανικό Ινστιτούτο Άλφρεντ Βάγκενερ, "η οξίνιση των ωκεανών συνεχώς χειροτερεύει και συμβαίνει παράλληλα με την παγκόσμια υπερθέρμανση, έτσι έχουμε διπλό πρόβλημα. Ο συνδυασμός των δύο αποτελεί την πιο κρίσιμη περιβαλλοντική και οικονομική πρόκληση του αιώνα μας".
    Όπως είπε, αν τα πράγματα συνεχιστούν όπως σήμερα, στο τέλος του 21ού αιώνα η επιφάνεια των ωκεανών θα είναι κατά 150% πιο όξινη. Οι συνέπειες από μια τέτοια αλλαγή δεν μπορούν ακόμα να γίνουν αντιληπτές, καθώς μόλις τώρα οι επιστήμονες αρχίζουν να μελετούν με ολοκληρωμένο τρόπο τις συνέπειες της οξίνισης για τα ψάρια, τα κοράλλια, τα ζώα και τον άνθρωπο. πηγηhttp://www.nooz.gr:

     

Η λίστα ιστολογίων μου