Tι γράφει ο ξένος Tύπος

THE NEW YORK TIMES
Στην Αρκτική
Υπάρχει ένας σημαντικός τρόπος για τον πρόεδρο Ομπάμα και τον υπουργό Εσωτερικών Κεν Σαλαζάρ να δείξουν ότι έχουν πάρει τα μαθήματά τους από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού και να δεσμευτούν ότι θα προχωρήσουν προσεκτικά με τις υπεράκτιες γεωτρήσεις στο μέλλον. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να ελεγχθεί η Shell ως προς τα αμφιλεγόμενα σχέδιά της στην Αρκτική. Η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στις αρχές Ιουλίου. Αλλά ώς τώρα δεν έχει στα χέρια της την τελική άδεια και ο κ. Σαλαζάρ δεν πρέπει να της τη δώσει. Η νομοθεσία για την άντληση πετρελαίου και η Νομοθετική Πράξη για το Περιβάλλον επιτρέπουν την αναστολή των δραστηριοτήτων οσάκις προβάλλονται περιβαλλοντικές ανησυχίες. Δίχως αμφιβολία, η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού ανέδειξε μια σημαντική πληροφορία, κυρίως για την ανικανότητα της εταιρείας και της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην τεράστια καταστροφή. Αυτή η πληροφορία είναι χρήσιμη για την Αρκτική, όπου η ανταπόκριση ακόμη και σε μικρή σχετικά κηλίδα είναι περιπεπλεγμένη υπόθεση εξαιτίας του πάγου, του καιρού και της έλλειψης υπεράκτιας υποστήριξης.
LA NACLONΤα συμφέρονταΚατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε δεσμευτεί ότι θα λάμβανε όλα εκείνα τα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση από το πετρέλαιο. Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε μάλιστα ως στόχο του να εξοικονομήσει περισσότερο πετρέλαιο κατά την προσεχή δεκαετία από αυτό που εισάγεται από Μέση Ανατολή και Βενεζουέλα. Και μάλιστα, υπήρξε επιφυλακτικός σχετικά με την ευκολία γύρω από την έγκριση υπεράκτιας εξόρυξης πετρελαίου. Αλλά, από τη στιγμή που εισήλθε στον Λευκό Οίκο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εισαγωγές δεν μπορούν να μειωθούν μέχρις ότου εκμεταλλευτούν τον πυθμένα των θαλασσών. Η πορεία που ακολουθούν οι ΗΠΑ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο. Αν η Ουάσιγκτον επιτρέψει την εξόρυξη πετρελαίου, τεράστια κεφάλαια θα εισρεύσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, αν η Ουάσιγκτον επαναλάβει το μορατόριουμ, όλες οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και αερίου θα υποχρεωθούν να αναπτύξουν καθαρή ενέργεια. Ως συνήθως, ο πρόεδρος είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα στις προγραμματικές δηλώσεις του και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα.
DWΟικονομική κατασκοπεία«Οποιος παραμελεί την άμυνα, χάνει». Είναι μια παλιά ποδοσφαιρική ρήση, η οποία βρίσκει εφαρμογή σε πολλά πεδία της δημόσιας ζωής, κυρίως στην οικονομία σε μια εποχή που η οικονομική κατασκοπεία είναι παντού. Οποιος δεν προστατεύει τα μυστικά της επιχείρησής του είναι καταδικασμένος να χάσει το πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του. Ο κίνδυνος της οικονομικής κατασκοπείας γίνεται κάθε μέρα και πιο απειλητικός. Οι οικονομικοί κατάσκοποι δεν είναι οι ωραίοι άνδρες με μια Αστον Μάρτιν. Μπορεί να είναι «ευσυνείδητοι υπάλληλοι» ή πελάτες μιας εταιρείας που επισκέπτονται τις μονάδες παραγωγής και στη θέση της αγκράφας του παντελονιού έχουν εγκαταστήσει μίνι φωτογραφική μηχανή. Μπορεί να είναι όμως και ένας ιός, που μέσω ενός mail αποκτά πρόσβαση στα μυστικά της επιχείρησης. Η αντιμετώπιση της οικονομικής και βιομηχανικής κατασκοπείας απασχολεί τις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας. Στόχος των οικονομικών κατασκόπων είναι η διασφάλιση τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Πρόκειται για το μεγάλο κεφάλαιο της γερμανικής οικονομίας και οι συνέπειες μπορεί να είναι ολέθριες.
ARAB NEWSΤα πυρηνικάΕπί δεκαετίες, το Ισραήλ φύλασσε με προσοχή τα μυστικά γύρω από τον πυρηνικό αντιδραστήρα στην Ντιμόνα, στην έρημο Νεγκέβ. Εχει αρνηθεί επίσης με επιμονή να υπογράψει τη Συμφωνία Μη Διάδοσης των Πυρηνικών και να επιτρέψει διεθνείς ελέγχους στις εγκαταστάσεις. Η αμφισημία γύρω από το πυρηνικό ζήτημα υπήρξε η κυρίως πολιτική που ακολούθησαν όλες οι ισραηλινές κυβερνήσεις. Στην πραγματικότητα, ό,τι η διεθνής κοινότητα γνωρίζει για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ισραήλ προέρχεται από ανεπίσημες πηγές. Αυτοί που αποκάλυψαν το μυστικό, όπως ο Ισραηλινός Μ. Βανούνου, το πλήρωσαν ακριβά. Θεωρήθηκε, επομένως, ήττα για το Ισραήλ η αποκάλυψη του «Γκάρντιαν» ότι το εβραϊκό κράτος προσέφερε πυρηνικές κεφαλές στο καθεστώς της Πραιτώριας, το 1975. Τα ντοκουμέντα περιλαμβάνονται στο βιβλίο που βγαίνει την επόμενη εβδομάδα με τον τίτλο «Η ανομολόγητη συμμαχία: η μυστική συμφωνία του Ισραήλ με το απαρτχάιντ της Ν. Αφρικής». Ο Αμερικανός ακαδημαϊκός Σάσα Πολάκοου - Σουράνσκι είναι αυτός που φρόντισε να βρει, μέσω της αφρικανικής κυβέρνησης, τα έγγραφα, παρά τις ισραηλινές διαμαρτυρίες.πηγηhttp://news.kathimerini.gr:

Η λίστα ιστολογίων μου