Κι όμως, πολλές φορές τα φάρμακα δε σώζουν ζωές γιατί οι ιοί γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικοί!
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός (ΠΟΥ), κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις διανέμουν φάρμακα στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά δε δίνουν την απαιτούμενη προσοχή στους κινδύνους που ενέχουν τα ανθεκτικά στα φάρμακα μικρόβια, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.Πολλά προγράμματα διανομής φαρμάκων μπορεί να προκαλούν την ανθεκτικότητα στα φάρμακα και να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές εκείνων που θα ‘πρεπε να σώζουν, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη. «Η ανθεκτικότητα σε φάρμακα είναι ένα συχνό φαινόμενο αλλά οι αμελείς πρακτικές στις προμήθειες φαρμάκων και η (αμελής) χρήση τους το επισπεύδουν χωρίς λόγο», αναφέρει σε δήλωσή της η Ρέιτσελ Νάτζεντ του Κέντρου, η οποία ηγήθηκε της έρευνας.
Εκατομμύρια παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο από στελέχη του ιού της ελονοσίας, της φυματίωσης, του AIDS και άλλων ασθενειών, που ανθίστανται στα φάρμακα, διαπίστωσε η έκθεση. Από το 2006 οι δωρητές έχουν δαπανήσει περισσότερα από 1.5 δισεκατομμύριο δολάρια για εξειδικευμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση των ανθεκτικών βακτηρίων και ιών και η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί, προειδοποιεί η έκθεση.
Τα βακτήρια και οι ιοί αρχίζουν να αναπτύσσουν αντίσταση στα φάρμακα σχεδόν με το που θα έρθουν σε επαφή μαζί τους. Αν η φαρμακευτική αγωγή αφήσει ζωντανό έστω και ένα μικρόβιο, τότε αυτό θα αναπαραχθεί και τα όποια γενετικά χαρακτηριστικά του το βοήθησαν να επιβιώσει θα πολλαπλασιαστούν στην επόμενη γενιά. Η έκθεση συνδέει την αύξηση της διαθεσιμότητας των φαρμάκων με την ανθεκτικότητα των ιών. Για παράδειγμα, σε χώρες με την μεγαλύτερη χρήση αντιβιοτικών- η έκθεση διαπιστώνει- το 75 με 90% των στελεχών του στρεπτόκοκκου πνευμονίας ήταν ανθεκτικά στα φάρμακα Τα κακής ποιότητας φάρμακα, τα πλαστά φάρμακα, η ελλιπής χρήση φαρμάκων και άλλοι παράγοντες συνεισφέρουν στο πρόβλημα, διαπιστώνει η έκθεση. Και το πρόβλημα θα διογκωθεί καθώς επιτυγχάνεται η πρόσβαση στα φάρμακα.
«Ενώ η αυξημένη πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα είναι σαφώς επιθυμητή, δημιουργεί προκλήσεις για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων και τη διασφάλιση της σωστής χρήσης τους». Για παράδειγμα, το 2008, εκτιμάται ότι εμφανίστηκαν 440.000 περιπτώσεις του ιού της φυματίωσης που ανθίστανται στα φάρμακα. Το Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη, μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική οργάνωση, ειδικεύεται στην έρευνα για την παγκόσμια φτώχεια και τις ανισότητες.πηγηhttp://www.newsit.gr: