Το Μουντιάλ κάνει κακό στην υγεία;

Στους ρυθμούς της μπάλας ζει όλος ο πλανήτης. Τα βλέμματα και οι τηλεοπτικές κάμερες είναι στραμμένα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Νοτίου Αφρικής όπου θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Οι απανταχού λάτρεις του αθλήματος θα καθηλωθούν μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες για να παρακολουθήσουν τους αγώνες των εθνικών ομάδων τους αλλά και τις αγωνιστικές επιδόσεις των αστέρων της στρογγυλής θεάς.
Κάπνισμα, αλκοόλ και πίτσες: ο συνδυασμός που 'σκοτώνει'
Η παρακολούθηση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα είναι εδώ και πολλά χρόνια ταυτισμένη με το κάπνισμα, την κατανάλωση μπίρας, αναψυκτικών και παχυντικών τροφών όπως πίτσα, ποπκόρν, πατατάκια και ξηροί καρποί.Ειδικά σε ευρωπαϊκές χώρες με ποδοσφαιρική παράδοση, όπως η Αγγλία, η Σουηδία και η Δανία, χιλιάδες φίλαθλοι καθηλώνονται μπροστά στην τηλεόραση για να παρακολουθήσουν τους αγώνες των εθνικών ομάδων τους καταναλώνοντας επιβλαβή για τον οργανισμό σνακ και αλκοολούχα ποτά.Η επιβάρυνση για την υγεία τους είναι μεγάλη, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη και την ψυχολογική πίεση. Οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται επικίνδυνα, η διαδικασία της αναπνοής επιταχύνεται και η εφίδρωση του δέρματος είναι έντονη.Πόσες φορές δεν καρδιοχτυπήσατε όταν ο αγαπημένος σας παίκτης στήθηκε στα 11 βήματα για να εκτελέσει το πέναλντι που θα έκρινε την έκβαση του αγώνα; Όλα αυτά επηρεάζουν την ομαλή καρδιακή λειτουργία.Δίκαια λοιπόν οι γιατροί συστήνουν στους φανατικούς ποδοσφαιρόφιλους να παρακολουθούν τους αγώνες χωρίς να κάνουν κακό στην υγεία τους. Ειδικά μάλιστα για την κατανάλωση αλκοόλ, προτείνουν, αφού οι αγώνες μεταδίδονται απόγευμα και βράδυ, να περιοριστεί στο ελάχιστο, διότι το σώμα επηρεάζεται για το υπόλοιπο του 24ωρου. Ένας αναψυκτικό ή ένας χυμός θεωρείται καλύτερη επιλογή γι' αυτήν τη χρονική στιγμή της ημέρας.Αξίζει να σημειωθεί ότι μία μονάδα αίματος χρειάζεται περίπου μία ώρα για να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα, οπότε το ποσοστό οινοπνεύματος που περιέχει μια μπίρα σημαίνει ότι θα κυκλοφορεί στο αίμα τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα, επηρεάζοντας τις σωματικές λειτουργίες, αλλά και την οδηγική συμπεριφορά.
Τα περιττά κιλά προκαλούν καρδιακά προβλήματα
Οι φίλαθλοι επομένως που δεν μπορούν να αντισταθούν σε όσα έχουν σχέση με την παρακολούθηση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα και δεν χάνουν αναμέτρηση θα πρέπει να ελέγχουν τόσο τα αλκοολούχα ποτά όσο και τα παχυντικά σνακ. Διαφορετικά, θα καταλήξουν μετά το τέλους του Μουντιάλ με αρκετά παραπανίσια κιλά, τα οποία ως γνωστόν επιβαρύνουν την καρδιακή λειτουργία ειδικά σε ευπαθείς ομάδες πολιτών.Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 1998 που διεξήχθη στη Γαλλία την ημέρα του αγώνα Σκοτίας-Μαρόκου (έληξε 0-3) 151 Σκοτσέζοι μεταφέρθηκαν με καρδιακά προβλήματα σε νοσοκομεία του Εδιμβούργου. Επρόκειτο για άτομα που ήταν αγχωμένα ψυχολογικά, είχαν περιττά κιλά και είχαν καταναλώσει κατά τη διάρκεια του ματς μεγάλες ποσότητες μπίρας και πίτσας.Οι φίλοι και το γήπεδο
Αν πρόκειται λοιπόν να παρακολουθήσετε ένα κρίσιμο ματς, πρώτα από όλα προσκαλέστε φίλους στο σπίτι και δεύτερον αντικαταστήστε τις μπίρες και τις πίτσες με χυμούς και φρούτα-ενδείκνυνται για τις απογευματινές και βραδυνές ώρες.Η παρουσία των φίλων σας θα σας βοηθήσει να εξωτερικεύσετε το άγχος και την αγωνία, αποφορτίζοντας τον οργανισμό σας. Αν πάλι δεν έχετε παρέα, μαγνητοσκοπήστε τον αγώνα και παρακολουθήστε τον το απόγευμα αφού θα έχετε πληροφορηθεί από τα δελτία ειδήσεων την έκβασή του.Όταν η αγαπημένη σας ομάδα δίνει έναν κρίσιμο αγώνα, το καλύτερο είναι να πάτε στο γήπεδο να δείτε το ματς και να μην το παρακολουθήσετε από τον καναπέ του σαλονιού σας 'καταβροχθίζοντας' διάφορα σνακ. Σίγουρα θα έχετε λιγότερο άγχος και θα αποφορτιστείτε ψυχολογικά συμμετέχοντας στουςπανηγυρισμούς. Αν επομένως μπορείτε να πάρετε άδεια και να πάτε στη Nότιο Αφρική, κάντε το. Θα αισθανθείτε καλύτερα και θα δείτε από κοντά τα είδωλά σας.Το ποδόσφαιρο έχει αγαπηθεί όσο κανένα άθλημα παγκοσμίως. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου είναι μια γιορτή για τους αθλητές και τους φιλάθλους. Αφού αγαπάτε τόσο πολύ την εθνική σας ομάδα και τους παίκτες της, μιμηθείτε τον υγιεινό και εγκρατή τρόπο ζωής τους και παρακολουθήστε τα ματς 'διαφορετικά'.
Προστατέψτε την καρδιά και το σώμα σας και απαλλαγείτε από τις βλαβερές επιπτώσεις των αλκοολούχων ποτών και των σνακ. Ας γίνει αυτό το αθλητικό γεγονός ευκαιρία για αλλαγή της νοοτροπίας του φιλάθλου Ο αθλητισμός είναι ζωή. .πηγη:http://health.in.gr

Η λίστα ιστολογίων μου