Στις Ινδονησιακές φυλακές κρατούνται τουλάχιστον 100 πολιτικοί κρατούμενοι από τις περιοχές Παπούα και Μολούκες, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν υποστεί βασανιστήρια, αναφέρει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights Watch σε έκθεσή της που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη.
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλεί την κυβέρνηση της Ινδονησίας να απελευθερώσει όσους έχουν φυλακιστεί εξ αιτίας των πολιτικών τους πεποιθήσεων και να καταργήσει τους νόμους που επιτρέπουν στις υπηρεσίες ασφαλείας να κρατούν σε σωφρονιστικά καταστήματα ειρηνικούς διαδηλωτές, κατηγορώντας τους για προδοσία ή στάση. Καλεί ακόμα την κυβέρνηση να καταργήσει τους νόμους που απαγορεύουν την δημόσια επίδειξη λογοτύπων και σημαιών. "Η πρακτική του στοιβάγματος ειρηνικών διαδηλωτών και ένοπλων εξτρεμιστών και η αντιμετώπισή τους σαν να πρόκειται για εγκληματίες συνεχίζεται στην Παπούα και στις νότιες Μολούκες", αναφέρει η έκθεση της ΜΚΟ.
Στην Παπούα, περιοχή με σημαντικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους, δρα αυτονομιστικό κίνημα εδώ και δεκαετίες. Ένοπλοι έχουν εξαπολύσει θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον εργαζομένων σε ένα ορυχείο που ανήκει σε μια πολυεθνική επιχείρηση στην περιοχή. Ενώ στις Μολούκες, στη νότια Ινδονησία, και ειδικά στη νήσο Αμπόν, ιθαγένικες οργανώσεις έχουν επίσης καλέσει να συσταθεί αυτόνομο κράτος. Η αστυνομία και ο στρατός επιχειρούν να συντρίψουν και τα δυο κινήματα επιβάλλοντας δρακόντειες ποινές για αδικήματα όπως το κυμάτισμα σημαιών ή, στις Μολούκες, το να χορεύει κανείς κακαλέλε--πρόκειται για έναν παραδοσιακό πολεμικό χορό που έχει συνδεθεί με το αυτονομιστικό κίνημα.
Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρεται λεπτομερειακά σε καταγγελίες περί βασανισμών πολιτικών κρατουμένων. Ένας δάσκαλος που συνελήφθη το 2007 διότι χόρευε κακαλέλε, σημειώνεται, υφίστατο ξυλοδαρμούς για 12 ώρες καθημερινά επί 11 ημέρες μετά τη σύλληψή του από στρατιώτες που επιπλέον τον χάραζαν με ξιφολόγχες. Ο δάσκαλος, που ονομάζεται Τζον Τετερίσα, καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης το 2008, ποινή που μειώθηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη μετά από έφεση που υπέβαλε, σύμφωνα με την HRW. "Δεν είχα την ευκαιρία να δω την έκθεση πριν την έκδοσή της, κι έτσι δεν γνωρίζω τι ακριβώς αναφέρει. Αλλά είμαι βέβαιος ότι υπάρχει διαδικασία υποβολής παραπόνων που μπορούν να ακολουθήσουν οι κρατούμενοι εάν τυγχάνουν άσχημης μεταχείρισης", δήλωσε ο Τεούκου Φαϊζάσγια, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδονησίας.πηγη:http://www.skai.gr