Πόλεμοι μεταξύ χιμπατζήδων μαίνονται στην Αφρική

Όπως οι στενότεροι συγγενείς τους οι άνθρωποι, οι χιμπατζήδες κηρύσσουν «πολέμους» σε γειτονικές ομάδες, σκοτώνοντας άλλους χιμπατζήδες για να κερδίσουν περισσότερη γη και τρόφιμα, επιβεβαιώνει δεκαετής μελέτη στην Ουγκάντα. «Αν και ορισμένες προηγούμενες παρατηρήσεις φαινόταν να συνηγορούν σε αυτή την υπόθεση, μέχρι σήμερα δεν διαθέταμε ξεκάθαρες ενδείξεις» δήλωσε ο Τζον Μαϊτάνι του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ειδικός στη συμπεριφορά των πρωτευόντων θηλαστικών. Η ομάδα του Μαϊτάνι πέρασε 10 χρόνια παρατηρώντας μια κοινότητα χιμπατζήδων στην περιοχή Νγκόγκο του Εθνικού Πάρκου Κιμπάλε στην Ουγκάντα. «Στο διάστημα αυτό, παρατηρήσαμε τους χιμπατζήδες του Νγκόγκο να σκοτώνουν ή να τραυματίζουν θανάσιμα 18 άτομα από άλλες ομάδες» γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Current Biology. Όπως αναφέρει το Reuters, η συγκεκριμένη κοινότητα είναι ασυνήθιστα μεγάλη, αποτελούμενη από 150 μέλη, και μάλιστα έχει δυσανάλογα μεγάλο αριθμό αρσενικών. Οι ερευνητές παρατήρησαν περίεργες «περιπολίες» στο δάσος, με τους χιμπατζήδες να κινούνται αθόρυβα ο ένας πίσω από τον καθώς πλησίαζαν άλλες ομάδες χιμπατζήδων. «Βρίσκονταν σε περιπολία έξω από την περιοχή τους για περίπου δύο ώρες, όταν αιφνιδίασαν μια μικρή ομάδα θηλυκών που ανήκαν σε μια άλλη κοινότητα στα βορειοδυτικά» θυμάται η ανθρωπολόγος Σίλβια Άμσλερ, η οποία συμμετείχε στη μελέτη του Δρ Μαϊτάνι ως προπτυχιακή φοιτήτρια. «Σχεδόν αμέσως μόλις ήρθαν σε επαφή, τα ενήλικα αρσενικά στην ομάδα της περιπόλου άρχισαν να επιτίθενται στα άγνωστα θηλυκά, από τα οποία τα δύο μετέφεραν εξαρτώμενα βρέφη» συνεχίζει. Το ένα από τα μικρά σκοτώθηκε επιτόπου, ενώ το δεύτερο τραυματίστηκε τόσο άσχημα ώστε είναι απίθανο να επέζησε. Και λίγο μετά τις δολοφονίες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι χιμπατζήδες του Νγκόγκο επέκτειναν την περιοχή τους κατά 22%.
Δεδομένου ότι η περιοχή του Νγκόγκο είναι απομονωμένη και ακατοίκητη, οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι η βίαιη συμπεριφορά των χιμπατζήδων δεν είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης επίδρασης.
Οι ομοιότητες με τους ανθρώπινους πολέμους είναι ωστόσο σαφείς: Οι αρσενικοί χιμπατζήδες συνεργάζονταν στις επιθέσεις και «απέκτησαν περισσότερη γη και φυσικούς πόρους, τους οποίους στη συνέχεια αναδιένειμαν στα άλλα μέλη της ομάδας» ανέφερε ο Μαϊτάνι. Όμως, παρά τις ομοιότητες, ο ερευνητές απέφυγε τις άμεσες συγκρίσεις: «Οι πόλεμοι με την ανθρώπινη έννοια συμβαίνουν για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα» είπε.πηγη:http://news.in.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου