Μήνυμα του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες

"Είναι ευθύνη μας να σώσουμε την  οικονομία" υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου, μια μέρα μετά την δημοσιοποίηση των δραματικών αλλαγών στο εργασιακό, οι οποίες έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε εκ νέου ότι εάν η κυβέρνηση δεν έπαιρνε μέτρα, τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη και δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για πληρωμή συντάξεων. "Αν δεν είχαμε φτάσει ενώπιον της χρεοκοπίας, όπως ήταν η κατάσταση που βρήκαμε, δεν θα υπήρχε το Μνημόνιο" δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ωστόσο ότι στο πλαίσιο του Μνημονίου θα υπάρξει προσπάθεια να εξαντληθεί ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση έδωσε μάχη με την τρόικα για να σωθεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον στο δημόσιο τομέα υπάρχει η μονιμότητα. Σε ότι αφορά τη ρύθμιση βάσει της οποίας οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα λαμβάνουν το 80% του βασικού μισθού, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα επιδοτηθούν από το κράτος τόσο οι ασφαλιστικές εισφορές όσο και ο μισθός. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι ήδη υπάρχουν θετικά σημεία που δείχνουν ότι μπορούμε με δύσκολες αποφάσεις και θυσίες να βγούμε από τη δύσκολη θέση.  Την άποψη εξάλλου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο εξέφρασαν, όπως είπε, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ωστόσο ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας δυσκολίες και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τις αντιμετωπίσει.
Σύνοδος Κορυφής με σημαντικές αποφάσεις
Ως προς τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής, οι 27 κατέληξαν σε συμφωνία για να επιβάλλουν φόρους στις τράπεζες στις χώρες τους και να προωθήσουν την ιδέα ενός παγκόσμιου φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της G20 στο Τορόντο.

Σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν στη Σύνοδο όσον αφορά την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ. Αποφασίστηκε να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας με την επιβολή πιθανών κυρώσεων για τις χώρες που το παραβιάζουν συστηματικά και να αναβαθμιστεί η σημασία του δημοσίου χρέους και της βιωσιμότητας των δημοσιών οικονομικών.Επίσης, τα κράτη - μέλη θα υποβάλουν στην Κομισιόν κάθε άνοιξη από το 2011 και μετά τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης, ώστε να αξιολογούνται σε κοινοτικό επίπεδο οι εθνικοί προϋπολογισμοί.
Επίσης, αποφάσισαν να θέσουν στόχους για μείωση της ανεργίας και της φτώχειας στην ΕΕ και για καλύτερο έλεγχο των τραπεζών. Σημαντική εξέλιξη της Συνόδου ήταν το "πράσινο φως" προς την Ισλανδία, η οποία παίρνει το δρόμο για να γίνει το 28 μέλος της ΕΕ. Διαβάστε περισσότερα
Σε 24ωρη απεργία καλεί η ΓΣΕΕ Στο μεταξύ, σε γενική απεργία για την Τρίτη 29 Ιουνίου καλεί η ΓΣΕΕ τους εργαζόμενους. Η 24ωρη κινητοποίηση γίνεται ως αντίδραση των εργαζομένων στο Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και την αδυναμία υπογραφής σύμβασης εργασίας. Διαβάστε περισσότερα
Αντίδραση από τη ΝΔ
"Ο κ. Παπανδρέου κάνει πως δεν καταλαβαίνει, που οδηγεί την ελληνική κοινωνία η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του, σήμερα. Τα ”ωραία λόγια” που με τόση γενναιοδωρία εξέπεμψε, αντηχούν περισσότερο ως εμπαιγμός του λαού, παρά ως προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης στην οποία δικά του λάθη και παραλείψεις οδηγούν τη χώρα" ανέφερε εκ μέρους της ΝΔ ο Π. Παναγιωτόπουλος.πηγηhttp://www.nooz.gr:

Η λίστα ιστολογίων μου