Σε νέα υποβάθμιση ελληνικών τραπεζών προέβη η Moody΄s μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Ba1 από A3.
Στην υποβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών προχώρησε την Τρίτη ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, σε συνεχεία της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Ba1 από A3 τη Δευτέρα, η οποία προκαλεί κύμα αντιδράσεων στην Ευρώπη. Η υποβάθμιση αφορά τις τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, ATEbank, Eμπορική και Γενική. Αντίθετα, ο οίκος διατήρησε σταθερές τις αξιολογήσεις των τραπεζών Πειραιώς και Αttica Bank Η Moody’s είχε αφήσει από τον Απρίλιο ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης των ελληνικών κρατικών ομολόγων και θα μπορούσε να είχε «δράσει πιο αποφασιστικά νωρίτερα», αλλά προτίμησε να έχει περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες πριν καταλήξει στη νέα της αξιολόγηση, δήλωσε στη «Ναυτεμπορική», η επικεφαλής αναλύτρια της Moody’s για την Ελλάδα Σάρα Κάρλσον απαντώντας στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η υποβάθμιση του ελληνικού κρατικού χρέους σε junk.Οι αντιδράσεις:«Ακατανόητη» χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου, την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. Όπως είπε, κατά της απόφασης τοποθετήθηκε και η Ευρωπαϊκοί Επιτροπή. Για απόφαση που αναζωπυρώνει τη συζήτηση σχετικά με τη δράση των διεθνών οίκων αξιολόγησης» στην Ευρώπη, έκανε λόγο ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. Πρόσθεσε ότι συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο καθώς και τον επίτροπο εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, χαρακτηρίζοντας «περίεργη και ύποπτη χρονικά», τη στιγμή της υποβάθμισης. Για «παράλογη και ακατανόητη υποβάθμιση" έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές "θα δουν μέσα σε μερικούς μήνες ότι είχαν άδικο". "Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα δουν μέσα σε μερικούς μήνες ότι είχαν άδικο. Ερμηνεύουν με εσφαλμένο τρόπο τις αποφάσεις που ελήφθησαν", τόνισε από το Όσλο.
Σχολιάζοντας την υποβάθμιση από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody’s, ο Γιάννης Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, εξέφρασε την απορία του, λέγοντας ότι ο οίκος θα έπρεπε να έχει λάβει την πρόοδο που συντελείται στην ελληνική οικονομία. «Οι οργανισμοί αυτοί έχουν χάσει πλέον την αξιοπιστία τους και καλά θα κάνουμε να ξεφύγουμε απ΄αυτήν την αιχμαλωσία των οίκων», κατέληξε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. Για υπερβολική αντίδραση των χρηματαγορών στα προβλήματα χρέους της ευρωζώνης κάνει λόγο ο οίκος Fitch, εκτιμώντας ωστόσο ότι αυτές θα συνεχίσουν να «δοκιμάζουν» τη δέσμευση των ευρωπαίων στο ενιαίο νόμισμα. "Η επίθεση παρατράβηξε" επισημαίνει ο οικονομικός αναλυτής κρατικής πίστης του οίκου Μπράϊαν Κόουλτον.πηγηhttp://www.skai.gr/: