Tι γράφει ο ξένος Tύπος

FT:Η Γερμανία Καμιά φορά τα παλιά τραύματα είναι πολύ βαθιά. Αυτή την εβδομάδα, ο Χορστ Κέλερ παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρόεδρου της Γερμανίας, όταν με δηλώσεις του έδωσε το έναυσμα για συζητήσεις ως προς τον ρόλο της πατρίδας του στη διεθνή σκηνή. Ο Χορστ Κέλερ δήλωσε ότι τα γερμανικά στρατεύματα μετέβησαν στο Αφγανιστάν για οικονομικούς λόγους. Δεν εννοούσε κάτι τέτοιο, αλλά στη Γερμανία, μια χώρα με ενοχοποιημένο στρατιωτικό παρελθόν, οι δηλώσεις του ήταν εμπρηστικές. Φέτος ο πρόεδρος έκανε επανειλημμένες προσπάθειες να ενθαρρύνει τους Γερμανούς, προκειμένου να αρχίσει μια μακρά και ώριμη κουβέντα για τον παγκόσμιο ρόλο της πατρίδας τους. Για μια τόσο μεγάλη χώρα, οι πολιτικές έχουν κάτι παρωχημένο. Ο Κέλερ επεδίωξε να ενθαρρύνει τη συζήτηση κυρίως γύρω από την εμπλοκή γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, για πρώτη φορά μετά το 1945. Στο απλό μυαλό, ο ρόλος του γερμανικού στρατού είναι η διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη και τίποτα περισσότερο. Η αναφορά ότι Γερμανοί στρατιώτες μετέβησαν στο Αφγανιστάν για να αποκομίσουν οφέλη, είναι ανάθεμα για το κοινό.
FAZZ:κίνδυνοςΤριάντα και πλέον ημέρες τώρα, η πετρελαιοκηλίδα αφρίζει στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, προκαλώντας ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον, με το οποίο θα ασχολούμαστε για πολλά χρόνια. Τριάντα και πλέον ημέρες, μια μεγάλη υποκρισία αναδίδεται από παντού. Η διαρροή δεν έχει ακόμη ελεγχθεί και το κοινό απαιτεί περισσότερους κυβερνητικούς ελέγχους, απαγορεύσεις και ρυθμίσεις.
Η Γερμανία δεν μπορεί να επιπλήξει τις πετρελαϊκές εταιρείες, από τη στιγμή που στηρίζει την οικονομική ισχύ της στις μηχανές που χρειάζονται καύσιμα και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Αυτός είναι ο λόγος που η άντληση πετρελαίου της BP ένα μίλι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έχει τέτοιο απαράδεκτο και ανυπολόγιστο κίνδυνο.
Ο άνθρωπος οφείλει τώρα να βρει ένα άλλο είδος τεχνολογίας. Ενα πράγμα είναι σαφές. Η BP δεν μπορεί να μείνει ξεκρέμαστη. Και οι πολιτικοί οφείλουν να ξανασκεφτούν το πώς οι κυβερνήσεις θα ρυθμίσουν έτσι τις εξέδρες άντλησης, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο στο μέλλον.
LE MONDE Νικολά και οι Αφρικανοί«Είστε όλοι φίλοι», επανέλαβε ο Νικολά Σαρκοζί στους αντιπροσώπους των 51 από τα 53 αφρικανικά κράτη που συγκεντρώθηκαν στη Νίκαια της Γαλλίας στις 31 Μαΐου και 1η Ιουνίου για το 25ο αφρικανογαλλικό συνέδριο. Ο πρόεδρος της Γαλλίας προς στιγμήν σκέφθηκε να εξαλείψει αυτά τα κατάλοιπα της διακυβέρνησης Μπομπιντού, αλλά την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη. Δείχνοντας την προτίμησή του στον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Τζάκομπ Ζούμα και τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Μέλες Ζενάουι και λιγότερο στους γαλλόφωνους ηγέτες, ο Σαρκοζί έδειξε να είναι ο προνομιακός συνομιλητής και ο μελλοντικός υποστηρικτής της ηπείρου. Ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζει αυτό το προφίλ σε μια στιγμή κατά την οποία η οικονομική και διπλωματική βαρύτητα της Γαλλίας έχει ηττηθεί από την Κίνα, την Ινδία ή και τη Βραζιλία. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτή η αλλαγή της συνταγής δεν είναι παρά επιφανειακή. Καθώς ο Σαρκοζί μοίραζε κομπλιμέντα και επαίνους προς τους προσκεκλημένους, δεν ξέχασε κανέναν, ούτε τους πραξικοπηματίες στρατηγούς, ούτε τους διεφθαρμένους ηγέτες, ούτε τους σατράπες που κυνηγούν τους διαφωνούντες και τους δημοσιογράφους.
TURKISH DAILY NEWSο ρόλος της ΤουρκίαςΕτσι όμως είμαστε σήμερα πια, η Τουρκία είναι ωφελημένη από το ισραηλινό ρεσάλτο της Δευτέρας. Το γεγονός προκάλεσε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας. Ακόμη και η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν. Η Τουρκία κινητοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ενδεχομένως να μην υπάρξει απόφαση για κυρώσεις και το Ισραήλ να συνεχίσει να κάνει ό,τι θέλει, ωστόσο θα ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση Νετανιάχου ως προς τη Γάζα. Η Τουρκία, εξαιτίας της σιωπής του αραβικού κόσμου, θα προωθηθεί σε ηγετική θέση στην περιοχή, προχωρώντας με ταχύτατα βήματα. Ισως για πρώτη φορά στην Τουρκία υπήρξε καλή συνεργασία μεταξύ των θεσμών. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι εισήλθαμε σε μια διαδρομή, την οποία πρέπει να διασχίσουμε με προσοχή. Από εδώ και πέρα, η Τουρκία θα συμμετέχει σε ένα διεθνές σκακιστικό παιγνίδι υψηλού κινδύνου. Κι αυτή η περίοδος δεν θα ’χει χώρο για άσχετες συζητήσεις και απρόσεκτες δηλώσεις. Ως τώρα τα πράγματα πήγαιναν καλά. Σημασία όμως έχει το μέλλον. Η προχθεσινή ομιλία του Ερντογάν ήταν προσεκτική. Αν προχωρήσουμε έτσι, η Τουρκία θα βγει νικήτρια, αλλιώς...πηγηhttp://news.kathimerini.gr/:
π

Η λίστα ιστολογίων μου