Tι γράφει ο ξένος Tύπος

LOS ANGELES TIMES
Χάος στο Αφγανιστάν
Οι επιλογές για τον Ομπάμα είναι σκληρές: Αυστηρή προσήλωση στο χρονοδιάγραμμα ή επιμονή μέχρις ότου ολοκληρωθεί η δουλειά. Τα νέα από το Αφγανιστάν είναι δυσάρεστα τον τελευταίο καιρό. Η στρατιωτική εκστρατεία για τον έλεγχο της Κανταχάρ έχει επιβραδυνθεί. Οι Ταλιμπάν επιστρέφουν σε τμήματα του νοτίου Αφγανιστάν, τα οποία όμως την άνοιξη οι Αμερικανοί πεζοναύτες είχαν «καθαρίσει». Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι έχει δώσει ελάχιστη βοήθεια στις αμερικανικές δυνάμεις και έχει ελάχιστα πράξει για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά που υπονομεύει την ομαλή λειτουργία του δημόσιου τομέα. Ομως, ο στρατηγός Μακ Κρίσταλ, ο Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Καμπούλ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πέτυχε τον αρχικό του στόχο, δηλαδή να ανακόψει τη φόρα των Ταλιμπάν. Ως σήμερα, το Αφγανιστάν έχει αρνηθεί να ακολουθήσει το αμερικανικό χρονοδιάγραμμα. Οι ειδήμονες δηλώνουν ότι τυπικά χρειάζεται τουλάχιστον μία δεκαετία σοβαρών δεσμεύσεων για να βρει η χώρα τους ρυθμούς της και όχι 18 μήνες όπως πιστεύει η κυβέρνηση Ομπάμα.
THE NEW YORK TIMESΡωσία - Ε.Ε.Ποια είναι η πολιτική της Ρωσίας έναντι της Ευρώπης; Για να δανειστούμε κάτι από Μαρκ Τουέιν: οι προβλέψεις είναι δύσκολες, ειδικά όταν αφορούν το μέλλον. Η Ρωσία αντιμετωπίζει δημογραφικές και οικονομικές προκλήσεις. Προς το παρόν έχουμε μια χαοτική ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Ρωσίας. Ορισμένα από τα προβλήματα της Ευρώπης σχετίζονται με αυτά της Ρωσίας. Το δημογραφικό, για παράδειγμα: Εως το 2030 ο πληθυσμός της Ρωσίας θα είναι 20% μικρότερος και ορισμένοι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί θα βρεθούν στην ίδια κατάσταση. Να ένα πρόβλημα στο οποίο θα πρέπει να συνεργαστούν αν θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί έναντι της Κίνας και της Ινδίας. Η οικονομία: Η Ε.Ε. είναι πολύ πιο σημαντικός επενδυτικός εταίρος για τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα είναι ο τρίτος σημαντικότερος εταίρος για την Ε.Ε. Τέλος, η ασφάλεια: Η Ρωσία παραμένει γεωπολιτικός παράγων και η παρέμβασή της είναι αναγκαία για το Αφγανιστάν, τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και την πειρατεία. Καλό είναι, ωστόσο, να θυμόμαστε ότι οι σχέσεις Ρωσίας - Ε.Ε. εξαρτώνται από τις θετικές αλλαγές στο εσωτερικό της πρώτης.
DWΗ μέγιστη διαφάνειαTο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Κομισιόν και το Συμβούλιο να θεσπίσουν αυστηρούς κανόνες για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας με τα αποκαλούμενα «παράγωγα». Πρόκειται για χρηματοοικονομικά εργαλεία με αξία που δεν υφίσταται τη στιγμή της συναλλαγής, αλλά αναμένεται να προκύψει στο μέλλον. Αγοράζοντας παράγωγο προϊόν, ο επενδυτής στοιχηματίζει σε μια μελλοντική τιμή. Εξειδικευμένη μορφή παραγώγου είναι η σύμβαση αντιστάθμισης κινδύνου πιστοληπτικής ικανότητας (CDS - Credit Default Swaps), που χρησιμοποιήθηκε για τη διαχείριση δανειακών κινδύνων μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Μετά την ελληνική κρίση, οι ευρωβουλευτές συνειδητοποιούν ότι τα παράγωγα ευνοούν την κερδοσκοπία και ζητούν μέτρα, αρχίζοντας από την αποκαλούμενη «κεντρική εκκαθάριση παραγώγων». Tι ακριβώς σημαίνει αυτό; Κατά τον Γερμανό ευρωβουλευτή Μπούρκχαρντ Μπαλτς, εκπρόσωπο των Χριστιανοδημοκρατών για χρηματοοικονομικά θέματα, σημαίνει απλώς ότι μία κεντρική αρχή θα πρέπει να διαχειρίζεται τα παράγωγα, ώστε να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια.
FRANKFURT ALLGEMEINEΠαρατηρητήςΜια κουβέντα για μεγάλες αντοχές! Τα τουρκικά φύλα εκτείνονται από τα Βαλκάνια έως τη λίμνη Βαϊκάλη. Πολύ συχνά γίνονται αναφορές στη συνείδηση της ενότητάς τους για τη γλώσσα και τις παραδόσεις. Ομως, παρά τους ισχυρισμούς των ιστορικών που υποστηρίζουν αυτήν την ενότητα, οι ενωτικοί δεσμοί δεν είναι ισχυροί. Τα τελευταία αιματηρά γεγονότα στο Κιργιζιστάν, όπου Τούρκοι Ουζμπέκοι και Τούρκοι Κιργίζιοι συγκρούστηκαν, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Πριν από είκοσι χρόνια στην περιοχή Ος, κοντά στο Τζαλαλαμπάντ, είχαν σημειωθεί σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ Ουζμπέκων και Κιργιζίων, γεγονός που οδήγησε στο να επανέλθουν στη μνήμη τα πογκρόμ εναντίον ενός άλλου τουρκικού φύλου, των Μιτσέτα, που ζούσαν σε περιοχή της νοτίου Γεωργίας. Η τουρκική δημοκρατία είναι ένας τόπος όπου ζουν πολλά τουρκικά φύλα. Ομως σ’ αυτήν την πρόσφατη κρίση στο Κιργιζιστάν, λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν εκ μέρους της Αγκυρας και με στόχο την εξομάλυνση. Ετσι, το μόνο που μπορεί πια να κάνει η τουρκική ηγεσία είναι να κατσαδιάζει τις «αδελφές ψυχές» που τσακώνονται μεταξύ τους.πηγηhttp://news.kathimerini.gr/:

Η λίστα ιστολογίων μου