Η ενός έτους Πέννυ είναι το πρώτο παιδί της Νεκταρίας Πετρουλή. «Κι όπως είναι φυσικό, η προσοχή η δική µου και του συζύγου µου έπεσε στο νέο µέλος της οικογένειάς µας. Αυτό βέβαια είχε και τις συνέπειές του». Τους πρώτους µήνες µετά τον ερχοµό της κόρης τους, το ζευγάρι αφοσιώθηκε στη φροντίδα της. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα, όπως λέει στα «ΝΕΑ» η 29χρονη µητέρα, να αποκοπούν και οι δύο από τις παρέες τους και τις κοινωνικές δραστηριότητές τους. «Κι αυτό γιατί δεν µπορούσαµε να πάµε µε το παιδί πουθενά, φοβόµασταν ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό µήπως κρυώσει, οπότε συχνά απαντούσαµε αρνητικά σε προτάσεις φίλων για εξόδους». Εάν έχετε δύο παιδιά, θα «χάσετε» έναν φίλο: Αυτό υποστηρίζουν µελετητές, οι οποίοι διαπίστωσαν σε έρευνα πως όταν στην οικογένεια έρχονται τα νέα µέλη ο κοινωνικός κύκλος συρρικνώνεται. Η µελέτη η οποία κράτησε σχεδόν 30 χρόνια έδειξε πως ο µέσος όρος των στενών φίλων που έχουν άνθρωποι χωρίς παιδιά είναι 4,7 φίλοι. Αντίστοιχα, για εκείνους που έχουν τρία παιδιά, ο µέσος όρος πέφτει στους 3,5. Οι αιτίες, σύµφωνα µε τους ερευνητές και τους 2.167 ενηλίκους οι οποίοι εξετάστηκαν, είναι ότι µε τη διεύρυνση της οικογένειας δεν µπορούν να ακολουθήσουν την κοινωνική ζωή των φίλων, οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει. Οπως επισηµαίνουν οι ειδικοί, είναι γεγονός ότι όταν οι γονείς αποκτούν το πρώτο τους παιδί νιώθουν την ανάγκη να αφοσιωθούν σε αυτό, να περνούν ώρες ατέλειωτες µαζί του και να αλλάξουν την καθηµερινότητά τους, η οποία γεµίζει πια µε την φροντίδα του παιδιού. Ετσι µπορεί να περνούν ηµέρες κατά τις οποίες οι γονείς δεν συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν µιλήσει σε άλλον ενήλικο και πως ουσιαστικά έχουν αποµονωθεί από όλους. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα, όπως διευκρινίζουν, σιγά σιγά να µειώνονται οι φιλικές επαφές και οι κοινωνικές δραστηριότητες αφού οι «συνειδητοποιηµένοι» γονείς δεν έχουν χρόνο για τίποτα άλλο εκτός από το παιδί. «Ετσι, σταδιακά, µένουν χωρίς φίλους και χωρίς κοινωνική υποστήριξη, τουλάχιστον για το πρώτο διάστηµα της προσαρµογής. Μένουν σχεδόν µόνοι τους και οι µόνοι που φαίνονται να παραµένουν δίπλα τους είναι οι δικοί τους γονείς, οι οποίοι τους βοηθούν όσο µπορούν στη φροντίδα των παιδιών» λέει η οικογενειακή σύµβουλος - σύµβουλος ψυχικής υγείας Δήµητρα Θεοφίλη.
Ενοχλητική συνήθεια
Οι νέοι γονείς πάντως αποκτούν µε τον ερχοµό του νέου µέλους στην οικογένεια και µία συνήθεια που για άλλους είναι χαριτωµένη για άλλους, πάλι, ενοχλητική: Μιλούν στις παρέες συνέχεια για το παιδί και τα... κατορθώµατά του. Οπως δηλώνει η Νεκταρία, όταν βρίσκονταν µε φίλους οι συζητήσεις περιστρέφονταν γύρω από την κόρη τους, το πώς άλλαξε η ζωή τους, για τις γκριµάτσες που έκανε αλλά και το πόσο γρήγορα µεγαλώνει. «Οι αντιδράσεις βέβαια της παρέας διέφεραν. Οσοι έχουν παιδιά καταλάβαιναν τον ενθουσιασµό µας, όσοι όµως δεν έχουν από τη µία έδειχναν να ζηλεύουν και από την άλλη βαριόντουσαν το συγκεκριµένο θέµα ή προβληµατίζονταν γι αυτά που θα έχουν να αντιµετωπίσουν όταν αποκτήσουν παιδί. Οι διαφορετικές αυτές αντιδράσεις πολλές φορές πάντως µας έκαναν να σκεφτόµαστε διπλά µία έξοδο µε φίλους». Η κ. Θεοφίλη επισηµαίνει πως το να χτιστεί ένα υποστηρικτικό φιλικό περιβάλλον ή να διατηρηθεί το ήδη υπάρχον µετά τη γέννηση του παιδιού, δεν είναι απλώς σηµαντικό αλλά απαραίτητο. «Θα βοηθήσει τους γονείς να µη βάλουν όλη τη ζωή τους σε αναµονή προς όφελος της φροντίδας των παιδιών. Αλλωστε η κοινωνική ζωή των γονέων και η συνήθειά τους να αφήνουν για λίγες ώρες τον ρόλο τους και να διασκεδάζουν, στην πραγµατικότητα ωφελεί στο µεγάλωµα του παιδιού, εφόσον ο γονέας χαλαρώνει κι επιστρέφει µε µεγαλύτερη δύναµη και κουράγιο να σταθεί στον δύσκολο γονικό ρόλο που έχει αναλάβει».
Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ενός νέου µέλους της οικογένειας συνεπάγεται αλλαγές στην κοινωνική ζωή των γονέων. «Είναι στο χέρι τους όµως να φροντίσουν, εκτός από τα παιδιά τους, και τη διατήρηση της κοινωνικής τους ζωής. Είναι λογικό οι ώρες τους να είναι πια περιορισµένες, ωστόσο είναι πραγµατικά κρίµα να βρίσκονται µε τους φίλους τους, ανησυχώντας και µιλώντας όλη την ώρα για τα παιδιά. Στην πραγµατικότητα, στερούν τον εαυτό τους από προσωπικό χρόνο ψυχαγωγίας, κοινωνικής ζωής και διασκέδασης µην µπορώντας να διαχωρίσουν τον εαυτό τους από τα παιδιά τους», λέει η οικογενειακή σύµβουλος Δήµητρα Θεοφίλη. «Πιστεύω πολύ πως το µωρό είναι ευτυχισµένο όταν είναι ευτυχισµένοι οι γονείς του»: Αυτό είναι το µότο που ακολούθησε η Στέλλα Σταµουλάκη µε τον σύζυγό της Δηµήτρη. «Ηµασταν και οι δυο πολύ χαρούµενοι όταν ήρθε το πρώτο µας παιδί, ο Βασίλης, αλλά ποτέ δεν αφήσαµε στην άκρη αυτά που µας ευχαριστούσαν», λέει. Ηταν, όπως εξηγεί, µία σηµαντική αλλαγή κι ήθελε σίγουρα µεγάλη προσοχή και από τους δύο. «Από την αρχή, όµως, πηγαίναµε βόλτες, εκδροµές, βγαίναµε για φαγητό έξω. Εβαζα και τα δύο παιδιά σε µάρσιπο και βγαίναµε µε φίλους. Δεν αφήσαµε τις αλλαγές αυτές να µας αποξενώσουν από τις παρέες µας». Ωστόσο, το ζευγάρι προσπάθησε να κρατά τις ισορροπίες. «Σαφώς κι όταν ήµασταν µε παρέες που είχαν αντίστοιχες εµπειρίες µε µας µόλις δηλαδή είχαν αποκτήσει µωρό συχνά ανταλλάσσαµε απόψεις και µοιραζόµασταν τα ανέκδοτα του µωρού. Προσέχαµε όµως να µη µιλάµε µόνο για το µωρό, ούτε αναφερόµασταν στις εµπειρίες µας ως γονείς µε όσους δεν είχαν ακόµα γνωρίσει αυτόν τον ρόλο. Κι αυτό γιατί είναι λογικό να µην µπορούν να ακολουθήσουν τη συζήτηση», λέει η Στέλλα, η οποία σε λίγες µέρες θα γίνει για τρίτη φορά µητέρα.πηγηhttp://www.madata.gr: